METKA ČRNUGELJ, flavta
JANA RUMPF, flavta

10. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

2. februar 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Metka Črnugelj, flavta
Meta Fajdiga, klavir

Jana Rumpf, flavta
Mateja Hladnik, klavir

Program:
J. S. Bach: Sonata za flavto in čembalo v g-molu, BWV 1020
S. Karg-Elert: Chaconne za flavto solo, op. 107, št. 30
T. Böhm: Andante za flavto in klavir, op. 33
H. Dutilleux: Sonatina za flavto in klavir
***
C. Ph. E. Bach: Sonata za flavto in continuo v G-duru, H. 564, »Hamburška«
P. I. Čajkovski, prir. L. Auer: Arija Lenskega iz opere Jevgenij Onjegin
M. Arnold: Fantazija za flavto, op. 89
P. Gaubert: Fantazija za flavto in klavir

Flavtistka Metka Črnugelj se je flavte začela učiti pri sedmih letih. Do leta 2018 je bila učenka Glasbene šole Postojna, kjer se je izobraževala pri prof. Suzani Furlan Mitev. Že takrat je nase opozorila z uspešnimi nastopi in odličnimi tekmovalnimi rezultati na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Prvi samostojni recital je imela pri komaj 11 letih. Šolanje je nadaljevala na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo pri prof. Nataši Paklar, kjer je letos končala četrti letnik. Je prejemnica nagrad številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, še posebej pa velja izpostaviti prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju IMKA (2021), prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v Moskvi (2021), prvo mesto v komorni igri na državnem tekmovanju TEMSIG in prvo mesto ter prvo nagrado na 5. Mednarodnem tekmovanju Theobalda Böhma za flavto in altovsko flavto (2022), ki je potekalo v eni kategoriji do 32 let in treh etapah. Letos ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne dosežke v letu 2021 podelil Škerjančevo nagrado, od oktobra pa se izobražuje na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu pri priznani profesorici Andrei Lieberknecht. Redno se udeležuje poletnih šol in seminarjev pri profesorjih, kot so Felix Renggli, Andrea Lieberknecht, Matthieu Gauci-Ancelin, Martin Belič, Birgit Böhm, Karolina Šantl Zupan in Eva-Nina Kozmus.

Meta Fajdiga je klavir študirala v razredu svetovno priznanega pianista in pedagoga Konstantina Šerbakova. Na Visoki šoli za umetnost v Zürichu je po dveh magisterijih opravila še specializacijo iz klavirja. Prvo glasbeno znanje je prejela pri prof. Helene Plesničar, sledila je diploma na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič. Svoje glasbeno znanje je dodatno izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri pianistih Igorju Lazku, Konstantinu Šerbakovu, Olgi Kern, Zoltánu Kocsisu, Stephenu Kovacevichu, Paulu Baduri – Skodi in Jacquesu Rouvierju.  Leta 2016 je postala solistka fundacije Orpheum Stiftung in tako med drugim nastopila na festivalu Arosa Musik Festival skupaj s švicarskim pianistom Oliverjem Schnyderjem in izvedla Schubertovo Fantazijo za klavir štiriročno. Prav tako je v okviru iste fundacije leta 2016 nastopila na podelitvi nagrad »Awards Night« Züriškega filmskega festivala. Za sabo ima vrsto koncertov v Sloveniji, Italiji, Franciji in Švici in na Slovaškem. S Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana je dvakrat izvedla Lisztov Totentanz, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Meta je večkratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG (2004, 2010, 2013) in mednarodnih tekmovanj (Nikolaj Rubinstein, Pariz, 2002, Aleksander Skrjabin, Pariz, 2010, Marija Judina, Sankt Peterburg, 2011). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe ter postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione 2011 v Vidmu. Avgusta 2012 je na tekmovanju, ki je potekalo v okviru Mednarodne glasbene akademije v Flainu (Francija), prejela nagrado občinstva. Leta 2015 je svojim dosežkom dodala še drugo nagrado na tekmovanju Hug-Duttweiler (Zürich) in prvo nagrado na tekmovanju, ki ga organizira Marguerite Meister Stiftung (Zürich). Meto Fajdiga so na študijski poti podprle različne fundacije, med drugim podjetje Krka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Jana Rumpf je začela svoje glasbeno šolanje s sedmimi leti pri profesorici Valeriji Kamplet in ga pri njej nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Nedavno je končala prvi letnik podiplomskega študija pri prof. Karolini Šantl Zupan. Med študijem je dosegla zlata priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med pomembnejše spadajo doseženo absolutno število točk na Mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Antonio Salieri (2018), zlata plaketa in prva nagrada s kvartetom flavt Con gaio (2021) ter zlata plaketa in prva nagrada v disciplini flavta (2022). Za njo je veliko nastopov v Sloveniji in tujini, kjer je nastopila kot solistka ali kot del komorne zasedbe. Leta 2016 je bila povabljena k sodelovanju v vseslovenskem srednješolskem simfoničnem orkestru ob proslavi 200-letnice javnega glasbenega šolstva. Je prejemnica diplome dr. Romana Klasinca za dosežke v času šolanja, na podelitvi pa je nastopila tudi kot solistka z godalnim orkestrom in v istem letu še s kitarskim orkestrom Konservatorija Maribor. V šolskem letu 2017/2018 se je udeležila projekta EMARS Master, ob koncu katerega ji je bil z avdicijo omogočen solistični nastop s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Redno se izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri domačih in tujih flavtistih.

Mateja Hladnik je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sedaj deluje kot korepetitorka. Velikokrat spremlja na tekmovanjih, avdicijah, poletnih šolah, snemanjih in koncertih.

Pomembne informacije

Splošni pogoji