Vse imetnike vstopnic za uprizoritev muzikala Lolita, ki je bila predvidena 24. 8., obveščamo, da je nov termin uprizoritve 30. 11. ob 19.30 v Cankarjevem domu. Potrebna je menjava vstopnic, ki jo opravite pri Blagajni Križank.
Imetnike vstopnic za uprizoritev, ki je bila predvidena 25. 8., pa obveščamo, da je nov termin uprizoritve 1. 12. ob 19.30 v Cankarjevem domu.
Potrebna je menjava vstopnic, ki jo opravite pri Blagajni Križank.

V kolikor vam nova termina ne ustrezata se prav tako obrnite na Blagajno Križank.

V zaprtih javnih prostorih sta obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

Zgodovina

Festival skozi zgodovino

Začetki Ljubljanskega poletnega festivala segajo v leto 1952, ko je Turistično društvo Ljubljana priredilo prvi Turistični teden, v letu 1953 pa je bil organiziran prvi Ljubljanski festival. Na njem se je zvrstilo mnogo kulturnih, gospodarskih, folklornih, turističnih in športnih prireditev.

Po letu 1953 je bila Ljubljana vsako leto prizorišče Poletnih festivalov, vsako poletje so odri v prestolnici oživeli s stvaritvami domačih in tujih glasbenikov, igralcev, plesalcev, likovnikov. Med najslavnejšimi gosti Festivala Ljubljana lahko omenimo Dubravko Tomšič, Marjano Lipovšek, Katio Ricciarelli, Grace Bumbry, lorda Jehudija Menuhina, Mstislava Rostropoviča, Joséja Carrerasa, Slida Hamptona, Pierra Amoyala, Jurija Bašmeta, Mišo Majskega, Shloma Mintza, Krzysztofa Pendereckega, Riccarda Mutija, Gidona Kremerja, Valerija Gergijeva, Vladimirja Aškenazija, Juliana Rachlina, Angelo Gheorghiu, Macea Parkerja, Celie Cruz, Gilberta Gila, Wyntona Marsalisa, Aleksandra Vedernikova, Marcela Alvareza, Bernardo Fink in Mojco Zlobko Vajgl, Vadima Repina, Zubina Mehto, sir Andrewa Davisa, Midori, Ennia Morrconeja, Manhattan Transfer ter številne druge. Gostili smo tudi največje svetovne simfonične orkestre, med njimi tudi izvrstne Newyorško in Izraelsko filharmonijo, Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, Orkester Marijinskega gledališča iz St. Peterburga ter nekatere operne hiše, med katerimi najbolj izstopata slavni Akademski Bolšoj teater iz Moskve in milanska Scala.

Festival se je z leti razvijal, spreminjal, rasel in pomembno vplival na kulturno življenje v Sloveniji. V zadnjih letih je na poletnem festivalu predstavljenih med 70 in 80 dogodkov različnih zvrsti, ki si jih ogleda približno 80.000 domačih in tujih obiskovalcev. To kaže, da gre za velik in izjemno pomemben festival, organizatorji pa si bomo tudi v prihodnje prizadevali pripravljati festivale na najvišji umetniški ravni.