Obveščamo vas, da je koncert komornega orkestra Anima Musicae nocoj, 5. avgusta, ob 20.30 zaradi napovedi slabega vremena prestavljen v Slovensko filharmonijo. Vsem imetnikom vstopnic sporočamo, da je zaradi spremembe lokacije potrebna menjava vstopnic. Hvala za razumevanje.
V zaprtih javnih prostorih je obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza ter razkuževanje rok. Več informacij najdete tukaj.

G. Verdi: NABUCCO, opera

Operni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana
Riccardo Zanellato, bas
Gianluca Marcianò, dirigent

20. avgust 2020
20.30
Kongresni trg
35€, 29€, 25€, 19€
Rezervni termin v primeru slabega vremena je 21. avgust. Končni termin bo določen na dan dogodka in objavljen na www.ljubljanafestival.si.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Spoštovani obiskovalci, zaradi koronavirusa je začasno omejeno zbiranje na javnih površinah. Vse kupce vstopnic obveščamo, da je skladno s prvim odstavkom 3. člena trenutno veljavnega Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji število obiskovalcev na organiziranih prireditvah omejeno na 500 obiskovalcev. Zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev in nastopajočih bomo v skladu z veljavnim odlokom vstop na prireditve do nadaljnjega omejili na 500 obiskovalcev. V primeru udeležbe večjega števila ljudi, vsi nadaljnji obiskovalci do prizorišča žal ne boste mogli dostopati.
Več: https://ljubljanafestival.si/aktualne-informacije-in-vracilo-kupnine-vstopnic/

Libreto: Temistocle Solera

Orkester SNG Opera in balet Ljubljana
Zbor SNG Opera in balet Ljubljana
Dirigent: Gianluca Marcianò
Režiser in scenograf: Detlef Sölter
Kostumografija: Bernard Leistner in Leo Kulaš
Oblikovalec luči: Andrej Hajdinjak
Dramaturginja: Tatjana Ažman
Lektorica: Marja Filipčič Redžić
Zborovodja: Željka Ulčnik Remic
Koncertni mojster: Igor Grasselli

Zasedba:
Nabucco: Marko Kobal
Ismaele: Branko Robinšak
Zaccaria: Riccardo Zanellato k. g.
Abigaille: Dragana Radaković k. g.
Fenena: Elena Dobravec
High priest: Zoran Potočan
Abdallo: Rusmir Redžić
Anna: Zala Hodnik k. g.

Opera Nabucco je postala široko prepoznavna in priljubljena predvsem zaradi zbora sužnjev, Splavaj, misel (Va, pensiero). Mladi italijanski skladatelj Giuseppe Verdi je s svojo tretjo opero, ki so jo izvedli v milanski Scali, dosegel triumf, s katerim si je tlakoval pot do svetovne slave in vpis v zgodovino glasbe. Lepota te opere temelji na ekspresivnih recitativih, ki se iztekajo v lirične arije in ansamble. Najvidnejšo vlogo v operi pa ima prav zbor.
Starozavezna biblijska zgodba o osvoboditvi Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva je Verdija tako navdihnila, da je na besedilo Temistocla Solere ustvaril popolno prispodobo in takrat aktualno sliko o usodi svojega naroda, ki se je boril za osvoboditev izpod jarma habsburške monarhije. To je vplivalo, da je Verdi nehote (ali hote) postal simbol narodovega prebujenja in združevanja. Poleg tega Nabucco, ob boju asirskega voditelja Nabukadnezarja proti Izraelcem, vsebuje ljubezenski zaplet med Nabuccovima hčerama, Feneno in spletkarsko Abigailo, ki si prizadevata za ljubezen izraelskega voditelja Izmaela.
V SNG Opera in balet Ljubljana je bila opera Nabucco prvič uprizorjena leta 1959, ponovno pa ob stoti obletnici skladateljeve smrti, leta 2001.

Opera bo izvedena v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Avtorica slovenskega prevoda je Sonja Berce.

Pomembne informacije

Splošni pogoji