Tekmovalna žirija

Dubravka Tomšič Srebotnjak – Slovenija
Predsednica žirije

Neizmerno sem vesela, da bo končno tudi Slovenija imela Mednarodno klavirsko tekmovanje, in to v Ljubljani.

Počaščena sem, da bom predsedovala mednarodni žiriji prvega Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana februarja 2023.  Upam in pričakujem, da bo uspešno potekalo in z leti postalo eno izmed velikih prestižnih svetovnih klavirskih tekmovanj.


Slovenska pianistka in zaslužna profesorica Dubravka Tomšič Srebotnjak že leta velja za prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu. Izjemna umetnica je prva dama med slovenskimi glasbenicami in tista, ki je ponesla glas slovenskega pianizma na vse celine sveta.

Klavir se je začela učiti s štirimi leti pri prof. Zori Zarnik v Ljubljani. Z dvanajstimi leti je nadaljevala študij v ZDA na sloviti šoli Juilliard v New Yorku pri Katherine Bacon, kjer je s sedemnajstimi leti diplomirala z odliko in dvema posebnima nagradama. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala pri slovitem pianistu Arthurju Rubinsteinu. Svoj prvi recital je imela že pri petih letih v Dubrovniku in od takrat že 77 let nepretrgano nastopa. Veličastna pianistična pot z več kot pet tisoč koncerti jo je vodila po najuglednejših svetovnih koncertnih odrih vsega sveta. Nastopala je na samostojnih recitalih, pomembnih glasbenih festivalih in kot solistka z najimenitnejšimi orkestri ter slavnimi dirigenti.

Njen repertoar obsega dela za klavir od baroka do 21. stoletja ter okrog 50 klavirskih koncertov. Snemala je za velike radijske in televizijske postaje po svetu. Od leta 1987 so njeni posnetki izšli na skoraj sto zgoščenkah raznih založb. Leta 2003 je prejela “Grand Prix du Disque” Združenja Franza Liszta iz Budimpešte za zgoščenko leta z deli Franza Liszta.

Kot mlada pianistka je zmagala na mnogih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, zdaj pa je članica žirij pomembnih mednarodnih klavirskih tekmovanj po svetu. Od leta 1966 poučuje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Ta ji je leta 2013 podelila naziv zaslužna profesorica.

Vodila je tudi mojstrske tečaje po Evropi in ZDA. Za svoje umetniške dosežke je prejela številne nagrade in priznanja doma in v tujini, med drugim Prešernovo nagrado, Župančičevo nagrado, zlato liro, nagrado Avnoja, zlato medaljo sv. Fortunata Mainz, red zaslug za narod s srebrnimi žarki, zlato plaketo Univerze v Ljubljani, nagrado orlando v letih 1978 in 2005 (Dubrovniški poletni festival).

Od leta 1995 je častna članica Slovenske filharmonije, leta 2005 pa je postala častna meščanka mesta Ljubljana. Prvega decembra 2015 jo je Univerza v Ljubljani proglasila za častno senatorko za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu Univerze v Ljubljani. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor jo je leta 2018 odlikoval z zlatim redom za zasluge za življenjsko delo in izjemen opus na področju slovenske in svetovne glasbene poustvarjalnosti.