ZVEZDE (LES ÉTOILES)

20. julij 2023
21.00
Križanke
39 €, 49 €, 59 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.


Vse imetnike vstopnic za Balet milanske Scale obveščamo, da je znana nadomestna prireditev z naslovom Zvezde,  ki bo izvedena 20. julija ob 21.00 v Poletnem gledališču Križank. Menjava vstopnic ni potrebna. V kolikor vam nova predstava ne ustreza ste upravičeni do vračila kupnine. Več informacij najdete tukaj.

 

  • Daniele Cipriani je italijanski plesni, umetniški in baletni impresarij, ki se je šolal na Nacionalni akademiji za ples. Med letoma 2008 in 2010 je bil umetniški vodja za ples festivala Ravello in festivala Positano Premia la Danza Léonide Massine med letoma 2011 in 2015
  • Leta 2017 je modna hiša Valentino sodelovala pri kostumografiji predstave The Bitter End, ki jo je priredil Daniele Cipriani
  • Daniele Cipriani je svoje predstave predstavil v vseh večjih italijanskih gledališčih od Palerma do Trsta
  • Italijanska balerina Eleonora Abbagnato je v svoji bogati karieri prejela mnogo nagrad, med drugim naziv Sicilijanka leta, ki ji jo je leta 2008 podelil predsednik Sicilije

Umetniški vodja in producent: Daniele Cipriani

Inšpicient: Luis Ernesto Donas
Oblikovalec luči: Alessandro Caso
Asistentki producenta: Giulia Bifulco, Irene Silvestroni

Zasedba: Eleonora Abbagnato (nekdanja članica baletnega ansambla Pariške opere), Yong Gyu Choi (Nizozemski državni balet), Sergio Bernal (nekdanji član ansambla Državnega baleta Španije), Rachele Buriassi (Veliki kanadski balet iz Montreala), Alessandro Frola (Balet Johna Neumeierja iz Hamburga), Paula Iniesta (Balet Johna Neumeierja iz Hamburga), Ljudmila Konovalova (Dunajski državni balet), Esnel Ramos (Veliki kanadski balet iz Montreala, prej Kubanski nacionalni balet), Simone Repele (nekdanji član Baleta Velikega gledališča v Ženevi), Sasha Riva (nekdanja član Baleta Velikega gledališča v Ženevi), Michele Satriano (Opera v Rimu), Julia Balzaretti (hčerka Eleonore Abbagnato)

Program:
R. Dominguez: Racheo (Zapateado)*
Koreograf: Sergio Bernal
Zasedba: Sergio Bernal (nekdanji član ansambla Državnega baleta Španije)

F. Hérold: Odlomek iz Navihanke
Koreografinja: Alicia Alonso
Zasedba: Alessandro Frola (Balet Johna Neumeierja iz Hamburga), Paula Iniesta (Balet Johna Neumeierja iz Hamburga)

Umirajoči labod
Glasba: C. Saint-Saëns: Umirajoči labod iz zbirke Živalski karneval
Koreograf: Mikhail Fokine
Zasedba: Ljudmila Konovalova (Dunajski državni balet)

R. Drigo: Odlomek iz baleta Talisman
Koreograf: Marius Petipa
Zasedba: Rachele Buriassi (Veliki kanadski balet iz Montreala), Esnel Ramos (Veliki kanadski balet iz Montreala, prej Kubanski nacionalni balet)

Labod*
Glasba: C. Saint-Saëns: Labod iz zbirke Živalski karneval
Koreograf: Ricardo Cue
Zasedba: Sergio Bernal (nekdanji član ansambla Državnega baleta Španije)

Pas de deux Rdeče in črno
Glasba: H. Berlioz: Ljubezenski prizor iz dramatične simfonije Romeo in Julija
Koreografinja: Uwe Scholz, reinterpretiral Giovanni Di Palma
Zasedba: Eleonora Abbagnato (nekdanja članica baletnega ansambla Pariške opere), Michele Satriano (Opera v Rimu)
***
Giulietta*
Glasba: P. I. Čajkovski: Uvertura-fantazija iz baleta Romeo in Julija
Koreografa: Sasha Riva, Simone Repele
Kostumografinja: Anna Biagiotti
Scenograf: Michele della Cioppa
Oblikovalec luči: Alessandro Caso
Zasedba: Eleonora Abbagnato (nekdanja članica baletnega ansambla Pariške opere), Simone Repele (nekdanji član Baleta Velikega gledališča v Ženevi), Sasha Riva (nekdanja član Baleta Velikega gledališča v Ženevi), Julia Balzaretti (hčerka Eleonore Abbagnato)

L. Delibes: Odlomek iz baleta Sylvia
Koreograf: John Neumeier
Zasedba: Alessandro Frola (Balet John Neumeierja iz Hamburga), Paula Iniesta (Balet John Neumeierja iz Hamburga)

A. Hačaturjan: Pas de deux iz Spartaka
Koreografa: Esnel Ramos, Jurij Grigorovič
Zasedba: Rachele Buriassi (Veliki kanadski balet iz Montreala), Esnel Ramos (Veliki kanadski balet iz Montreala, prej Kubanski nacionalni balet)

Eyes Open / Shut Your Eyes*
Glasba: Anohni and the Johnsons
Koreograf: Marco Goecke
Zasedba: Simone Repele (nekdanji član Baleta Velikega gledališča v Ženevi), Sasha Riva (nekdanji član Baleta Velikega gledališča v Ženevi)

Boléro*
Glasba: M. Ravel
Koreograf: Roland Petit
Kostumograf: Roberto Capucci
Zasedba: Sergio Bernal (nekdanji član Državnega baleta Španije)

L. Minkus: Pas de deux iz Don Kihota
Koreograf: Manuel Petipa
Zasedba: Claudia García Carrera (baletni ansambel Madžarske narodne opere), Yong Gyu Choi (Nizozemski državni balet)

Zaključna parada
Zasedba: Eleonora Abbagnato, Yong Gyu Choi, Sergio Bernal, Rachele Buriassi, Alessandro Frola, Paula Iniesta, Ljudmila Konovalova, Esnel Ramos, Simone Repele, Sasha Riva, Michele Satriano, Julia Balzaretti

*slovenska premiera

V Ljubljano prihaja produkcija impresarija za ples, umetnost in balet Danieleja Ciprianija z naslovom Zvezde (Les Étoiles),  ki je od leta 2015 eden najbolj pričakovanih vsakoletnih plesnih dogodkov v Rimu. Predstava je sestavljena iz briljantne virtuoznosti in trenutkov pretresljive liričnosti v obliki mešanice ljubljenih skladb iz raznolikega repertoarja, kot so klasična in romantična dela Hérolda, Driga, Čajkovskega, Saint-Saënsa, Minkusa , Delibesa, Hatačurjana, Berlioza in Ravela, in del prefinjene sodobnosti, kot sta deli Domingueza in avantgardne pop zasedbe Anohni and the Johnsons, ki prestopa med apokaliptičnim in razkošnim. Vodilni motiv predstave je slavljenje raznolikosti in tiste posebne kvalitete, zaradi katere je ples model idealne družbe in sveta. Nastopila bodo nekatera največja, najbolj izkušena in večkrat nagrajena imena iz najprestižnejših mednarodnih baletnih družb, in sicer Eleonora Abbagnato s hčerko Julio Balzaretti, Sergio Bernal, Alessandro Frola, Bahtijar Adamžan, Paula Iniesta, Rachele Buriassi, Ljudmila Konovalova, Esnel Ramos, Michele Satriano, Sasha Riva in Simone Repele. Cipriani je leta 2003 ustanovil Daniele Cipriani Entertainment, ki se ukvarja s produkcijo, organizacijo in promocijo zabavnih dogodkov in sodeluje z najbolj priznanimi plesnimi društvi na svetu.

Pomembne informacije

Splošni pogoji