PRESTAVLJENO

Žiga Kališnik, tuba
Kitarski duo Novak Gvozdanović

3. koncert mednarodnega glasbenega cikla

22. oktober 2020
18.30
Viteška dvorana, Križanke
5 €
PRESTAVLJENO

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Žiga Kališnik, tuba
Karine Gišjan Roškar, klavir

Kitarski duo Novak Gvozdanović

Program:
R. V. Williams: Šest angleških ljudskih skladb
J. Barnes: Koncert za tubo in orkester, op. 69
S. Rahmaninov: Vokaliza, op. 34, št. 14

F. Carulli: Largo in Rondo iz Dua v G-duru, op. 34
M. Vasle: Jesenski dež
E. Granados: Španski ples, op. 37, št. 2, »Oriental«
J. Novak: Afrodita
F. Burkhart: Toccata

Žiga Kališnik se je začel glasbeno izobraževati pri osmih letih z učenjem diatonične harmonike v Glasbeni šoli Laško-Radeče. Tam je glasbeno pot nadaljeval z učenjem tube pri prof. Davidu Kajiču, pod mentorstvom katerega je tudi maturiral na I. Gimnaziji v Celju. Ob koncu šolanja je prejel naziv najglasbenika I. gimnazije v Celju in Glasbene šole Celje. Trenutno je študent drugega letnika na Mozarteumu v Salzburgu. Svoje znanje je poglabljal na mojstrskih tečajih pri priznanih tubistih, kot so Roger Bobo, Sergio Carolino, Steven Mead, Josef Steinbock, Uroš Vegelj, James Gourlay, Nejc Merc, Uroš Košir. Je dobitnik prvih in drugih nagrad na regionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Na mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu je v letih 2016 in 2018 dosegel prvo nagrado, v letih 2016 in 2017 prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu in leta 2017 drugo nagrado na državnem tekmovanju Temsig. Prav tako se je udeležil tekmovanj kot član v različnih komornih sestavih in orkestrih in z njimi osvojil prve nagrade.

Pianistka Karine Gišjan Roškar je začela igrati klavir s štirimi leti. Z odliko je končala posebno glasbeno šolo in študij na Državnem konservatoriju Rimskega – Korsakova v Sankt Peterburgu, kjer je leta 2008 magistrirala. Tri leta je poučevala na glasbeni šoli v Sankt Peterburgu, zdaj živi in uči v Sloveniji na Srednji glasbeni šoli v Celju kot profesorica klavirja in korepetitorka. Karine je zmagovalka številnih mednarodnih glasbenih tekmovanj v Franciji, Bolgariji in Rusiji. Leta 2003 je prejela prvo nagrado in naziv najboljša korepetitorka tekmovanja na glasbenem tekmovanju na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu. Gostovala je na koncertnih turnejah na Poljskem, Švedskem, Finskem, v Nemčiji, Avstriji, ZDA, na Nizozemskem, v Angliji in Sloveniji. Leta 2006 je kot solistka igrala na slovesnosti ob podelitvi naziva častnega meščana Sankt Peterburga predsedniku Vladimirju Putinu. Kot korepetitorka je sodelovala s SNG Maribor in SNG Opera in balet Ljubljana ter priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Mate Bekavac, Miloš Mlejnik, Sabina Cvilak, Karolina Šantl Zupan, Alessandro Švab in Stanko Arnold.

Kitarski duo Novak Gvozdanović je začel delovati jeseni 2019 pod vodstvom profesorja Jerka Novaka. Sestavljata ga kitarista Domen Gvozdanović in Samo Novak, ki sta glasbeno pot začela na nižji glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorju Mladenu Buciću. Oba izobraževanje nadaljujeta na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, Domen Gvozdanović pri profesorju Jerku Novaku, Samo Novak pa pri profesorju Antonu Črnuglju. Duo se je predstavil na številnih zasebnih in javnih nastopih, med drugim februarja 2020 na Glasbeni šoli Domžale. Marca 2020 se je udeležil državnega tekmovanja Temsig in z 99 točkami prejel zlato plaketo in osvojil drugo mesto.

Pomembne informacije

Splošni pogoji