W. A. Mozart: REKVIEM

Giulia Semenzato, sopran
Wiebke Lehmkuhl, mezzosopran
Xabier Anduaga, tenor
Paul Armin Edelmann, basbariton
Zbor Slovenske filharmonije & Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Simfonični orkester RTV Slovenija
YAN PASCAL TORTELIER, dirigent

Zaključek 5. Zimskega festivala
5. februar 2022
19.30
Cankarjev dom
39 €, 35 €, 29 €, 25 €
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Vse obiskovalce, ki želijo zaradi napotitve v karanteno vstopnice vrniti, vljudno prosimo, da nas o tem obvestijo en dan prej oziroma najkasneje do 13.00 na dan koncerta. Kasnejše prošnje ne bodo upoštevane. Hkrati obveščamo, da je za vrnjene vstopnice mogoč le dobropis, za uveljavljanje le-tega je potrebno predložiti ustrezno dokazilo. Hvala za razumevanje.

 

  • najveličastnejše Mozartovo zadnje delo, ki ga je skladatelj pisal na smrtni postelji
  • sakralno delo je naročil mladi grof Franz von Walsegg za prvo obletnico smrti svoje mlade soproge
  • po njegovi smrti ga je dokončal Mozartov učenec Franz Xaver Süssmayer
  • veliko vlogo pri promociji Rekviema je imela skladateljeva žena Constanze Mozart
  • originalni rokopis od leta 1983 hrani Avstrijska narodna knjižnica
  • eno izmed največkrat uporabljenih glasbenih del v filmih in serijah, kot so Amadeus, Izžarevanje, Široko zaprte oči, Veliki Lebowski, Elizabeta, Možje X 2, Krona, Hannibal

Program:
W. A. Mozart: Rekviem v d-molu K. 626

Eno izmed najveličastnejših del iz zakladnice klasične glasbe Rekviem je zadnje delo velikega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Najbolj znano mašo za umrle je napisal za skrivnostnega naročnika, grofa Franza von Walsegg-Stupacha, vendar je zaradi smrti ni nikoli dokončal. V svoji uglasbitvi maše za umrle se je sicer držal predpisanega sakralnega stila, kakršnega so izoblikovali Bach, Händel in italijanski baročni mojstri, vendar je stare obrazce združil s pretresljivo izkušnjo bližajoče se smrti. Rekviem s svojimi drznimi harmonijami in inštrumentacijo (mračna slovesna barva, ki jo orkestru dajejo basetni horni, fagoti in timpani) bolj kot katerokoli drugo glasbeno delo 18. stoletja napoveduje romantično dobo. Z izvedbo Mozartovega nedokončanega labodjega speva bodo poleg Simfoničnega orkestra RTV Slovenija nastopili Zbor Slovenske filharmonije, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in sopranistka Giulia Semenzato, mezzosopranistka Wiebke Lehmkuhl, tenorist Xabier Anduaga ter basbaritonist Paul Armin Edelmann. Na dirigentski podij bo stopil ugledni francoski dirigent Yan Pascal Tortelier.

Pomembne informacije

Splošni pogoji