Spoštovani, obveščamo vas, da lahko zaradi nadgradnje sistema prihaja do motenj pri spletnem nakupu vstopnic. Več informacij na tel. (0)1/241 60 26.
Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje.

Hkrati vas obveščamo, da  za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi na blagajni.

VIVIJANA ROGINA, violina
MATIJA RAIČEVIĆ, klarinet (Srbija)

7. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

12. januar 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Vivijana Rogina, violina
Sae Lee, klavir (Japonska)

Matija Raičević, klarinet (Srbija)
Duško Švonja, klavir (Srbija)

Program:
L. van Beethoven:
Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva«
***
R. Schumann: Tri romance, op. 94
A. Berg: Štiri skladbe, op. 5
L. Bassi: Koncertna fantazija po motivih iz Verdijeve opere Rigoletto

Vivijana Rogina je svoje glasbeno izobraževanje začela pri petih letih na Glasbeni šoli Velenje pri prof. Danici Koren, šolanje pa nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Tatjani Špragar. V študijskem letu 2020/21 je diplomirala na Akademiji za glasbo, v razredu prof. Vasilija Meljnikova, pri katerem trenutno nadaljuje magistrski študij violine. Nazadnje je prejela naziv absolutnega zmagovalca na tekmovanju Antonia Salierija v Legnanu leta 2018. Leta 2020 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta in drugo bogato koncertno dejavnost ter Bernekerjevo plaketo za umetniško udejstvovanje na Koroškem. Mnogokrat je nastopila kot solistka z orkestrom, prvič z osmimi leti z Godalnim orkestrom glasbene šole Velenje, leta 2017 s Simfoničnim orkestrom Cantabile in Sarasatejevim Zigeunerweisen, leta 2019 je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z istim orkestrom izvedla Koncertno polonezo H. Wieniawskega, koncert pa so ponovili tudi v Logatcu. Leta 2019 je opravila avdicijo za solistične koncerte s profesionalnimi orkestri in tako na podlagi te v marcu 2020 v Slovenski filharmoniji izvedla Mendelssohnov violinski koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Caterine Larsen-Maguire. Leta 2022 je opravila avdicijo za solistične nastope z orkestri in bo v prihodnji koncertni sezoni Akademije za glasbo izvedla Beethovnov violinski koncert. Dodatno se je izobraževala na različnih mojstrskih tečajih in seminarjih pri profesorjih Christophu Poigetu, Igorju Ozimu, Wonji Kim, Vesni Stankovič, Naneždi Tokarievi, Sihani Badivuki, Martynu Vinku, Nahmanu Sluchinu in Lani Trotovšek.

“Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo” (časopis Mainichi).
Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Città di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in Cidade de Alcobaça.
Nastopila je na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien, na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in UNESCA ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai, in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena.
Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta Pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Matija Raičević, rojen v Novem Sadu, je začel igrati klarinet s sedmimi leti na Glasbeni šoli Isidorja Bajića v Novem Sadu. Vse od začetka je kazal veliko ljubezen do glasbe in klarineta ter pod budnim očesom profesorja Đura Pete svojo nadarjenost hitro razvijal, kar so kmalu dokazali rezultati na prvih tekmovanjih, saj je osvojil najvišja priznanja. Zaradi izjemnega napredovanja je osnovno in srednjo šolo končal dve leti prej. Trenutno je študent prvega letnika magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Tadeju Kenigu ter prvi letnik magistrskega študija na Visoki šoli za glasbo v Baslu pri profesorju Françoisu Bendi. Redno se udeležuje tekmovanj za mlade glasbenike, na katerih je do zdaj osvojil več kot 30 nagrad, med njimi trikrat lavreat republiškega tekmovanja v Beogradu, dvakrat lavreat mednarodnega tekmovanja Antona Ebersta v Novem Sadu in zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Emona v Ljubljani, uspešen pa je bil tudi na tekmovanjih WoodWinds&Brass v Varaždinu in na tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu. Aktivno je deloval tudi kot član komornega ansambla, s katerim je prav tako osvojil številne prve nagrade in lavreate. Kot perspektivni mladi klarinetist je imel priložnost nastopiti na Madžarskem, v Italiji, Belgiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Kot član Simfoničnega orkestra je Matija sodeloval z različnimi dirigenti, kot so Igor Coretti Kuret, Gerardo Estrada in Catherine Larsen-Meguire, ter se udeležil seminarjev pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so François Benda, Olivier Faure, Nikola Srdić, Bela Kovacs, Wenzel Fuchs, Gabor Varga idr.

Pianist Duško Švonja, rojen v Novem Sadu, je začel igrati klavir s sedmimi leti na Osnovni glasbeni šoli Josipa Slavenskega, v razredu prof. Ivane Branovački in prof. Iris Kobal. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli Isidorja Bajića ter v tem času deloval kot eden izmed udeležencev posebne šole za mlade talente Nulta grupa, ki je bila ustanovljena na Akademiji za umetnost v sodelovanju z Akademijo za glasbo v Novem Sadu v razredu, ki ga je vodil prof. Jokut Mihajlović. Leta 1998 se je vpisal na Visoko šolo glasbene umetnosti v Bratislavi, leta 2001 diplomiral v razredu prof. Tatiane Franjove ter dve leti kasneje v istem razredu še magistriral. Med študijem je bil štipendist inštituta Soros Open Society. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih, kot so prof. Kemal Gekić, prof. Jokut Mihailović, prof. Tatiana Franjova, prof. Konstantin Bogino, prof. Falvai Šandor, prof. Kerek Ferenc idr. Kot koncertni umetnik deluje od leta 1998. Nastopil je na odrih v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, v Sloveniji ter leta 2003 zaokrožil celoten opus četveroročnih sonat W. A. Mozarta v sodelovanju s slovaškim pianistom Martinom Tomekom. Trenutno deluje kot profesor klavirja in korepetitor na oddelku za pihala na Srednji glasbeni šoli Isidorja Bajića v Novem Sadu.

Pomembne informacije

Splošni pogoji