Vid Ušeničnik in Duo harf Mariposas

4. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

13. januar 2015
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Vid Ušeničnik, tolkala

Duo harf Mariposas
Cristina Di Bernardo & Silvia Vicario

 

Na sporedu

A. Piazzolla: Libertango (priredba Eric Sammut)
C. Debussy: Doctor Gradus ad parnassum (priredba Calvin Bolton)
T. Muramatsu: Land
E. Séjourné: Katamya
K. Abe: Prism Rapsody
C. Debussy: Clair de lune
N. Rimski-Korsakov: Čmrljev let
E. Séjourné: Koncert za marimbo in godalni orkester
J. S. Bach: Preludij iz Partite v E-duru, št. 3 za solo violino, BWV 1006 (priredba Mihail Mčedelov)
F. Poulenc: Elegija (en accords alternès) za dva klavirja
B. Andrès: Parvis (Cortege et danse)
T. Salter: Trije intemezzi, 3. stavek
J. Thomas: Cambria

 

Vid Ušeničnik je bil rojen leta 1991 v Kranju in se je najprej učil klavir in že po osmih letih igranja je dobil tretjo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov Temsig. Kmalu pa so Vida zamikala tolkala in po študiju na nižji glasbeni šoli in na Konservatoriju jih je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Že med študijem je sodeloval z različnimi slovenskimi orkestri ter s priznanimi domačimi in tujimi umetniki. Vid navdušuje kot solist na marimbi, izvedel je solistične koncerte z Orkestrom Slovenske vojske, Pihalnim orkestrom Akademije za glasbo in Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Kot solist sodeluje z Glasbeno mladino ljubljansko in ob različnih priložnostih nastopa tudi drugod po Sloveniji. Je prejemnik prve nagrade in zlate plakete na mednarodnem tekmovanju v Trevisu v Italiji, prve nagrade in zlate plakete na tekmovanju Temsig leta 2012 in 2014, prejemnik Yamahine štipendije leta 2013 in prejemnik študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2013. Za leto 2013/14 je bil izbran za predstavnika Slovenije v mednarodnem orkestru EU. Od začetka študija na Akademiji za glasbo se hkrati šola na Konservatoriju za glasbo, kjer se uči jazz bobne pri prof. Janezu Gabricu. V letu 2014 je prejel prvo nagrado in zlato plaketo. Ravnokar se je vrnil s štiridnevnega seminarja za bobne v ZDA, kjer je imel učne ure z največjimi imeni bobnarskega sveta, kot so Dave Weckl, Chris Coleman, Virgil Donati, Dave DiCenso.

 

Mladi umetnici Cristina Di Bernardo in Silvia Vicario sta študirali harfo na Konservatoriju v italijanskem Vidmu in diplomirali približno v istem času. Odločili sta se združiti umetniške moči in leta 2004 ustanovili Duo harf Mariposas. Njuna glasbena pot je bila že kmalu nagrajena z odličnimi priznanji na državnih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi je prva nagrada na mednarodnem glasbenem tekmovanju Rovere d’oro v mestu S. Bartolomeo al mare, druga nagrada na tekmovanju Enrica Cremonesi v Milanu in druga nagrada na Mednarodnem iberskem tekmovanju za komorno glasbo s harfo v Madridu. Dekleti redno sodelujeta kot duo z različnimi orkestri in leta 2011 sta odlično debitirali v Londonu. Njuna velika pozornost velja tudi sodobni glasbi in sodelovanje z britanskim skladateljem Timothyjem Salterjem je zelo intenzivno, zato ne preseneča, da sta si tudi za ljubljanski nastop izbrali njegovo skladbo. Francoski harfist in skladatelj Bernard Andrès je zapisal: »Odkar komponiram, se je zgodilo prvič, da sem slišal igrati svojo skladbo s tako prefinjenostjo, natanko tako, kot si želim.«

Cristina Di Bernardo in Silvia Vicario pa se, vsaka posebej, ukvarjata še s solistično igro, igrata pa tudi z orkestri in v orkestrih.

 

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji