VID IBIC, klavir
ARIJAN MAČAK, saksofon (Hrvaška)

11. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

16. marec 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Vid Ibic, klavir

Arijan Mačak, saksofon (Hrvaška)
Sae Lee, klavir (Japonska)

Program:
R. Schumann: Karneval, op. 9
***
J.-D. Michat: 5 visions amoureuses
N. Šenk: Impetus
V. David: L’éveil de la toupie

Vid Ibic je dvajsetletni pianist iz Kopra. Svojo glasbeno pot je začel s šestimi leti v razredu prof. Valentine Češnjevar. Izobraževanje je nadaljeval pri prof. Selmi Chicco Hajdin, hkrati pa obiskoval pripravljalni tečaj na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Zuzani Niederdorfer, kjer bo letos končal dodiplomski študij. Osvojil je sedemindvajset priznanj z državnih in mednarodnih tekmovanj, med njimi deset absolutnih prvih mest. Med najpomembnejše nagrade šteje prvo mesto na mednarodnem klavirskem tekmovanju Zlatko Grgošević v Zagrebu, zlato priznanje in prvo mesto na slovenskem državnem tekmovanju Temsig v letih 2016, 2019 in 2022, je zmagovalec tekmovanja mladih talentov v Gorici leta 2019, lavreat in dobitnik pete nagrade na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Kanadi leta 2021 in dobitnik tretje nagrade na mednarodnem klavirskem tekmovanju Nomea leta 2021. Svoje znanje redno izpopolnjuje na poletnih šolah in klavirskih seminarjih pri priznanih glasbenih umetnikih. Večkrat je snemal v profesionalnih studiih Radia Koper in PianoRooma, nastopal v okviru RTV-cikla Mladi virtuozi in graškega festivala ARS Sonore ter s samostojnim recitalom sodeloval na mariborskih Poletnih nočeh. Nastopil je tudi kot solist z orkestrom v Gradcu, z mladinskim mednarodnim orkestrom IPSIA in s Slovensko Filharmonijo. V šolskem letu 2022/2023 je v sklopu EPTE v ciklu Pianissimo izvedel 8 samostojnih recitalov po slovenskih glasbenih šolah. Leta 2019 je bil izbran za mladi up v projektu Zavarovalnice Triglav, od leta 2020 pa je štipendist Ministrstva za kulturo.

Arijan Mačak je mladi saksofonist, ki je svoje glasbeno izobraževanje začel na Glasbeni šoli Matije Petra Katančića v Valpovu in ga nadaljeval na Srednji glasbeni šoli Frana Kuhača v Osijeku (Hrvaška) pod mentorstvom profesorja Mirka Hrženjaka. Trenutno je študent 2. letnika magisterija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Mihe Rogine. Tekom šolanja je sodeloval na mnogih glasbenih revijah, kot so Revija saksofonov v Valpovu in glasbenih tekmovanjih Woodwind and Brass v Varaždinu, Aeolus v Düsseldorfu, Saxgo  v Novi Gorici, Temsig in Papandopulo, kjer je posegal po visokih rezultatih. Leta 2022 je na tekmovanju Temsig osvojil 1. nagrado in zlato plaketo v najvišji kategoriji. Kot solist se je predstavil na koncertih s Komornim godalnim orkestrom Glasbene šole Franje Kuhača, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v ciklu koncertov Sozvočje svetov in z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot član različnih komornih zasedb in orkestrov je nastopal po Sloveniji in tujini ter se predstavil na koncertih v organizaciji Festivala Ljubljana (Mladi virtuozi), Akademije za glasbo (Solo e da camera), GML (Dobimo se na magistratu) ter je nastopil na Bienale-u v Kopru. Leta 2018 pa je z Orkestrom saksofonov nastopil na Svetovnem kongresu saksofona v Zagrebu. Jeseni 2021 je na turneji pri mednarodnem projektu The Trittico Project  koncertiral po Sloveniji, Italiji in Avstriji. Sodeloval je tudi v projektu Slowindova pomlad s slovenskim ansamblom Slowind. Od leta 2021 je prvi saksofon ansambla saksofonov Akademije za glasbo v Ljubljani. Junija 2022 je imel solistični recital na festivalu Lent (Maribor).
Redno se udeležuje tudi mojstrskih tečajev in seminarjev pri svetovno uglednih profesorjih, kot so Vincent David, Claude Delangle, Lars Mlekusch, Jean-Denis Michat, Simon Diricq idr.

“Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo” (časopis Mainichi).
Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Città di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in Cidade de Alcobaça.
Nastopila je na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien, na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in UNESCA ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai, in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena.
Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta Pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pomembne informacije

Splošni pogoji