VALENTINA LUČKOVIĆ, violončelo
ANJA OVASKAINEN, violina

6. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
23. november 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert so na voljo pri blagajni Križank.

Valentina Lučković, violončelo (Srbija)
Uki Ovaskainen, klavir (Srbija)

Anja Ovaskainen, violina (Srbija)
Uki Ovaskainen, klavir (Srbija)

Program:
N. Mjaskovskij: Sonata za violončelo št. 2 v a-molu, op. 81
D. Popper: Madžarska rapsodija, op. 68
D. Šostakovič, prir. L. Atovmyan: Preludij iz 5 skladb za dve violini in klavir
***
W. A. Mozart: Sonata za violino in klavir št. 26 v B-duru, K. 378
C. Debussy: Sonata za violino in klavir v g-molu, L. 140
M. Ravel: Ciganka

Valentina Lučković, rojena leta 2001 v mestu Niš (Srbija), se je leta 2011 začela učiti violončela pri prof. Ljubiši Radisavljeviću. Leta 2017 so jo sprejeli v Šolo za glasbeno nadarjene otroke v Ćupriji, v razred prof. Nevene Busarac. Leta 2018 je kot del tria odšla na sedemdnevno turnejo na Kitajsko in šolo zastopala na treh koncertih v Šanghaju in Nandžingu. Maja 2022 je bila članica Komornega orkestra Fundacije Dobar Glas, ki je nastopil s svetovno znanim violinistom Nemanjo Radulovićem. Kot ena od treh najboljših kandidatk je Valentina prejela šolsko štipendijo Francoske akademije za sodelovanje v projektu Bastille Day. Aprila letos je ob dnevu Beograda v koncertni dvorani Kolarac nastopila z violinistom Stefanom Milenkovićem in Beograjskim komornim orkestrom. Kot solistka je igrala s Simfoničnim orkestrom iz Niša, Orkestrom Šole za glasbeno nadarjene otroke in Camerato Balcanico pod vodstvom maestra Srboljuba Dinića. Kot članica orkestra in solistka je nastopila na številnih koncertih po Srbiji, Črni gori, Albaniji, na Hrvaškem, v Franciji, Italiji in na Kitajskem ter znanje izpopolnjevala pri glasbenikih, kot so Stefan Popov, Denis Šapovalov, Attila Pasztor, Aleksej Kiselev, Dejan Božić in Marko Miletić. Trenutno študira v tretjem letniku dodiplomskega študija na Fakulteti za glasbo v Beogradu, v razredu prof. Dragana Đorđevića.

Anja Ovaskainen, rojena leta 2004 v Beogradu, je začela igrati violino s sedmimi leti v razredu prof. Biljane Stevanović na Glasbeni šoli Dr. Vojislav Vučković. Od oktobra 2022 je študentka Akademije za umetnost v Novem Sadu v razredu prof. Roberta Lakatoša. Več let je bila članica Orkestra ArtLink, leta 2018 pa je v Rimu  s komorno skupino Viva Vivaldi izvedla koncerte, posvečene glasbi A. Vivaldija. V letih 2021, 2022 in 2023 je igrala v Mladinskem orkestru Styriarte pod vodstvom Andrésa Orozco-Estrada in Mei-Ann Chen. Prav tako je dijakinja 2. letnika srednje šole petja v razredu prof. Maje Djokić na Glasbeni šoli Dr. Vojislav Vučković in dobitnica več prvih nagrad na tekmovanjih v Srbiji. Osvojila je prve nagrade na Mednarodnem Mozartovem tekmovanju v Quinto Vicentinu, na republiških tekmovanjih, na Stringfestu v Sremski Mitrovici in na Mednarodnem Tartinijevem tekmovanju v Sloveniji ter tretjo nagrado na Tekmovanju klasične glasbe v Londonu. Do zdaj je sodelovala z uglednimi profesorji in glasbeniki, kot so Roman Simović, Nemanja Radulović, Stefan Milenković, Robert Lakatoš, Vesna Stanković, Eszter Haffner, Savely Shalman, Magdalena Szcepanowska, Daniel Rowland, Irena Muresanu, Marko Serino, Ana Lebedinski, Dragutin Mladenović, Tatjana Simonović, Uki Ovaskainen idr. Leta 2023 se je udeležila festivala komorne glasbe IMUKO v Nemčiji, kjer je obiskovala tečaje in nastopala z umetniki, kot so Ana Fedorova, Benedict Kloeckner, Kiril Trusov, Aleksandra Trusova, Phillippe Graffin, Nicholas Schwartz in Osvaldo Ferreira.

Uki Ovaskainen se je rodil leta 1975 v mestu Espoo na Finskem. Študiral je na sloviti Akademiji Sibelius v Helsinkih in na danski Kraljevi akademiji za glasbo v Köbenhavnu, kjer je diplomiral z odliko. Podiplomski študij je opravil na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru. Je dobitnik nagrad z mednarodnih tekmovanj. Koncertira kot solist in komorni glasbenik po Skandinaviji, v Nemčiji, Avstriji, Izraelu, Španiji, Rusiji, Srbiji in na Hrvaškem. Od leta 2001 je korepetitor na Oddelku za godala na beograjski Fakulteti glasbene umetnosti.

Pomembne informacije

Splošni pogoji