TANJA PAK: RÊVERIES / TJA

Razstava

23. junij - 5. julij 2022
Križevniška cerkev, Križanke
Prost vstop
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Delovni čas razstave:
1. julij: 12.00–23.00
2.
5. julij: 12.0022.30 

Morda je moje zavedanje sveta le odsev, morda ulovi le nekaj, kar ni tam, še ne, ali pa je nekje drugje, drugačno od tega, kot živi v meni.
Kje potem smo? Tukaj, tam?
Ali je naša sled resnična, ali je naše bivanje za vse enako oprijemljivo … 

t.p. 

»Tanja Pak s svojim delom ves čas govori o ‘prostoru vmes’, o območju nedoločljivosti med izginjanjem in vznikanjem, o dvojnosti med popolno prehodnostjo in deviško nedotaknjenostjo, o enigmi, ali nekaj že je ali še ni; njena dela lahko občutimo kot spraševanje, kdaj si prisoten, kdaj nisi. Steklo ji omogoča materializacijo nekega stanja, ki hkrati ‘je’ in ‘ni’, kot magičnega območja imaginacije in stvarjenja… Najbližja so ji območja, kjer se zabrisujejo meje, kjer so stvari komaj slutene; s svojim delom poskuša doseči zanikanje vsega, kar je mogoče opredeliti, da bi s tem pokazala na nekaj, kar je onkraj – in obenem tu. Značilno je, da so pomemben del njenega opusa stekleni ‘oblaki’. O njih avtorica pojasnjuje, da ne gre za nanašanje na fizične oblake, ampak ‘za vprašanje krhkosti, nematerialnosti, razmišljanje o tem, kaj leži za navidezno lahkotnostjo in breztežnostjo (ponavadi nekaj grobega, bolečega, kot v figuri baleta Pointe …), kaj v resnici naredi naša hrepenenja in sanjarjenja eterična’ …« (Miklavž Komelj, iz knjige Predih, 2021)

Izziv prenesti idejo krhkosti in navidezne lahkosti, breztežnosti v materijo, ko ta skoraj izgine in za njo ostane skorajda samo misel, samo občutek, si je Tanja Pak zadala že pred leti, med zastavljanjem bistvenih življenjskih vprašanj. Z nešteto preizkusi in inovacijami v postopkih je to uresničila v elitnem materialu – steklu in z novo postavitvijo Reveries / Tja v Križevniški cerkvi obiskovalca spodbuja, da ne samo s pogledom, temveč z vsemi čuti vstopi v umetniško delo.
Reveries / Tja je odprt kontemplaciji in celostnemu doživetju. Opominja na našo lastno krhkost in ranljivost in ozavešča željo po dihanju, po lahkosti in svetlobi. Navdahnjena in aktualna postavitev je pozitivno sporočilo o možnosti prehoda v ta občutenja in vabilo k lastni interpretaciji. 

Biografija

Tanja Pak je po diplomi iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani magistrirala iz umetnosti na Royal College of Art v Londonu leta 1996. Na ALUO predava kot redna profesorica in od leta 2009 vodi smer steklo in keramika. Ustvarjalno se posveča kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Razstavlja po vsem svetu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Nagrajena je bila s številnimi mednarodnimi rezidencami, med drugim v Corning Musem of Glass, Creative Glass Center of America in Pilchuck v ZDA ter Musée du Verre v Franciji. Za svoje delo je prejela nekaj mednarodnih nagrad, med njimi Red Dot Honourable Mention Design Award za delo v oblikovanju in posebno nagrado za umetniško delo Arte Laguna Prize. Njeno delo je bilo štirikrat uvrščeno med sto najvplivnejših del v steklu v letnih izborih ameriške strokovne publikacije New Glass Review in je bilo med finalisti na Kanazawa International Exhibition, European Glass Context in drugih natečajnih razstavah. Vabljena je bila na pomembne mednarodne kurirane razstave, med njimi International Invitational v Habatat Gallery in Chroma Culture v Bullseye Gallery v ZDA, Venice Glass Week Hub v Benetkah, European Glass Context v ArtMuseum Bormholm in Inspired by Nature v Hempel muzeju na Danskem, Collect v Sommerset House v Londonu in druge. Dela v svojem studiu v Ljubljani.
V umetniških delih zadnjih let raziskuje predvsem občutke osamljenosti in samosti, pri čemer izpostavlja iskanje bližine, krhko naravo medsebojnih vezi in razmerij, ob tem pa izmuzljivost naše celosti.

Pomembne informacije

Splošni pogoji