SPEVSLAM

17. april 2020
19.30
Mestni muzej Ljubljana
vstopnice kmalu v prodaji!

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Brezplačne vstopnice za osnovnošolce, dijake, študente in člane Kluba Festivala Ljubljana ter 20 % popust za upokojence in skupine nad 30 oseb. Vstopnice lahko prevzamete pri blagajni Križank ob predložitvi ustreznega dokumenta.

 

Izvajalci in program bodo znani naknadno.

V času prebujanja narodne zavesti sredi 19. stoletja je bil samospev na slovenska besedila odličen manifest afirmacije narodnokulturne ozaveščenosti Slovencev, ki se je tudi zaradi prikladno majhne poustvarjalne zasedbe (glas in klavir) zelo. razširil med ljudi. Priljubil in razmahnil pa se je tudi s pomočjo pesmaric, glasbenih revij in notnih edicij. Po izjemnem uspehu prvih bésed so se v Slovenskem društvu odločili natisniti na tej prireditvi poustvarjena dela; tako je že prva številka pesmarice Slovenska gerlica leta 1848 vsebovala tudi slovenske samospeve. Klicala je: »Slovenska gerlica v domačem logu milo poje. Povabi spevati drage brate, drage sestre svoje.« Danes je samospev na Slovenskem razmeroma skromno zastopan žanr, tako na koncertnih odrih kot pri glasbenih ustvarjalcih. Izvrstna priložnost za nastanek in izvedbo novih slovenskih samospevov je zato inovativna prireditev spevSLAM. Prvi tak dogodek, izvirno imenovan songSLAM, je bil leta 2015 v New Yorku. Z velikim uspehom je marca 2019 prvič spevSLAM v Sloveniji organizirala sopranistka Theresa Plut, ki je prepričana o neizmernem bogastvu slovenskega jezika in kreativnosti skladateljev, pevcev in pianistov. SpevSLAM namreč povezuje ustvarjalce in izvajalce klasične glasbe v skupine, ki na tekmovalnem odru, a v sproščenem vzdušju, premierno predstavijo nove samospeve in se potegujejo za nagrade. Vsaka skupina (pevec-pianist-skladatelj) bo predstavila nov samospev, ki bo izveden v slovenskem jeziku, na krstni izvedbi bo navzoč tudi skladatelj. Namesto žirije bo zmagovalce določilo občinstvo. Bistvo spevSLAMa namreč ni izluščiti najboljših na podlagi strokovne presoje, ampak spodbuditi nastanek slovenskih novitet, ponuditi možnost predstavitve tudi mlajšim in manj znanim skladateljem ter poustvarjalcem, obenem pa z aktivacijo poslušalcev splesti vezi med vsemi členi komunikacije glasbenega tokokroga: ustvarjalci, poustvarjalci in občinstvom. Tako kot pred poldrugim stoletjem vabi k »spevanju« na slovensko besedilo v družbi »bratov in sester«, ki pa bodo tudi odločali o nagrajencih.

Producentka: Theresa Plut

 

Poziv za prijavo na drugi slovenski spevSLAM se odpre 21. februarja 2020 ob 18.00. Več informacij: https://www.spevslam.si/

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/