Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, če bi bil posamezni dogodek zaradi epidemije odpovedan, bomo vsem kupcem vstopnic povrnili kupnino.

 

spevSLAM

17. april 2020
20.30
Mestni muzej Ljubljana
5€

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Ekipe (skladatelj, pevec, pianist):

Tom Kobe
Valerija Šošter
Angelika Lajh

Jernej Bedekovič
Urša Lojen
Anže Rupnik

Iztok Kocen
Gaja Šorc
Urban Stanič

Andrej Makor
Irena Yebuah Tiran
Klemen Golner

Aleksandra Naumovski Potisk
Nataša Zupan
Matija Zupan

Peter Kopač
Saška Kolarič
Peter Kopač

Vladimir Hrovat
Tina Debevec
Katarina Tominec

Tom Varl
Lovro Korošec
Barbara Verhovnik

Barbara Kobal
Kaya Tokuhisa
Darja Mlakar Maležič

Matic Dokler
Matic Dokler
Teja Komar

V času prebujanja narodne zavesti sredi 19. stoletja je bil samospev na slovenska besedila odličen manifest afirmacije narodnokulturne ozaveščenosti Slovencev, ki se je tudi zaradi prikladno majhne poustvarjalne zasedbe (glas in klavir) zelo. razširil med ljudi. Priljubil in razmahnil pa se je tudi s pomočjo pesmaric, glasbenih revij in notnih edicij. Po izjemnem uspehu prvih bésed so se v Slovenskem društvu odločili natisniti na tej prireditvi poustvarjena dela; tako je že prva številka pesmarice Slovenska gerlica leta 1848 vsebovala tudi slovenske samospeve. Klicala je: »Slovenska gerlica v domačem logu milo poje. Povabi spevati drage brate, drage sestre svoje.« Danes je samospev na Slovenskem razmeroma skromno zastopan žanr, tako na koncertnih odrih kot pri glasbenih ustvarjalcih. Izvrstna priložnost za nastanek in izvedbo novih slovenskih samospevov je zato inovativna prireditev spevSLAM. Prvi tak dogodek, izvirno imenovan songSLAM, je bil leta 2015 v New Yorku. Z velikim uspehom je marca 2019 prvič spevSLAM v Sloveniji organizirala sopranistka Theresa Plut, ki je prepričana o neizmernem bogastvu slovenskega jezika in kreativnosti skladateljev, pevcev in pianistov. spevSLAM namreč povezuje ustvarjalce in izvajalce klasične glasbe v skupine, ki na tekmovalnem odru, a v sproščenem vzdušju, premierno predstavijo nove samospeve in se potegujejo za nagrade. Vsaka skupina (pevec-pianist-skladatelj) bo predstavila nov samospev, ki bo izveden v slovenskem jeziku, na krstni izvedbi bo navzoč tudi skladatelj. Namesto žirije bo zmagovalce določilo občinstvo. Bistvo spevSLAMa namreč ni izluščiti najboljših na podlagi strokovne presoje, ampak spodbuditi nastanek slovenskih novitet, ponuditi možnost predstavitve tudi mlajšim in manj znanim skladateljem ter poustvarjalcem, obenem pa z aktivacijo poslušalcev splesti vezi med vsemi členi komunikacije glasbenega tokokroga: ustvarjalci, poustvarjalci in občinstvom. Tako kot pred poldrugim stoletjem vabi k »spevanju« na slovensko besedilo v družbi »bratov in sester«, ki pa bodo tudi odločali o nagrajencih.

Producentka: Theresa Plut

Helena Filipčič Gardina

Poziv za prijavo na drugi slovenski spevSLAM se odpre 21. februarja 2020 ob 18.00. Več informacij: https://www.spevslam.si/

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/