Simfonični orkester radia ORF z Dunaja

Solist: Jean-Guihen Queyras, violončelo
Kerem Hasan, dirigent

Zaključek 69. Ljubljana Festivala
11. september 2021
19.00
Cankarjev dom
59 €, 49 €, 39 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Obveščamo vas, da bo koncert Simfoničnega orkestra radia ORF z Dunaja, ki je bil predviden 8. septembra, izveden 11. septembra v Cankarjevem domu. Potrebna je menjava vstopnic, ki jo lahko opravite pri blagajni Križank.

Program:
J. Purgina: Farewell, lady, farewell*
V. Žuraj: “Unveiled”, koncert za violončelo in orkester**
N. Rimski-Korsakov: Šeherezada, simfonična suita za orkester, op. 35

*slovenska premiera
** svetovna premiera (delo naročila Koncertna hiša iz Berlina, Simfonični orkester Radia ORF z Dunaja, Festival Ljubljana in Orkester Gürzenich iz Kölna)

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja bo 69. Ljubljana Festival zaokrožil s premierama dveh novitet in izvedbo Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova. Zgodba 1001 noči je osnova te pravljične simfonične suite, ki je eno najslavnejših del ruskega skladatelja. Prav to zvočno barvito delo je najboljši primer prefinjene orkestracije, po kateri je slovel. Prvič v Sloveniji bo zazvenelo delo Farewell, lady, farewell avstrijske skladateljice Julie Purgina, za slog katere je značilno izmikanje abstraktnemu konceptu. Pri ustvarjanju največkrat izhaja iz lastne zvočne domišljije. Premierno pa bo izveden “Unveiled”, koncert za violončelo in orkester večkrat nagrajenega slovenskega skladatelja Vita Žuraja, ki ga odlikujeta vrhunsko obvladovanje kompozicijskega stavka in intelektualna širina. Za navdušujoče interpretacije bo poskrbel avstrijski orkester, ki uživa sloves orkestra zlate dunajske glasbene tradicije. Vodil ga bo britanski dirigent Kerem Hasan, ki je mednarodno pozornost pritegnil leta 2017 z lovoriko na dirigentskem tekmovanju Nestlé in nagrado mladih dirigentov Salzburg. Kot solist se bo predstavil mednarodno uveljavljeni in iskani francoski violončelist Jean-Guihen Queyras, ki trenutno veliko koncertira z najimenitnejšimi orkestri iz Evrope in ZDA.

Pomembne informacije

Splošni pogoji