SIMFONIČNI ORKESTER QINGDAO

22. julij 2014
21.00
Križanke
29, 19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dirigent: Zhang Guoyong

Program

L. Huanzhi:Pomladanska festivalska uvertura
Z. Jiping: Koncert za guanzi in orkester Svilna cesta
P. I. Čajkovski: Italijanski kapričo, op. 45
J. Rona: Regata, simfonična pesnitev (napisano ob 29. tekmovanju olimpijske jadralne regate Qingdao)
T. Dun: Koncert za violončelo Prežeči tiger, skriti zmaj

Srečanje s kitajskimi umetniki bo zanimivo kar dvakrat: z izvajalci pa tudi s skladatelji,

vendar ne bomo slišali tradicionalne kitajske glasbe, temveč dela avtorjev, ki so se večinoma šolali na Zahodu in zdaj v glavnem živijo in delujejo v domovini, so pa tudi redni gostje drugod po svetu. Vsi so tesno povezani s tradicijo in tisočletno kitajsko zgodovino.

Skladatelji, katerih skladbe bodo na sporedu, izvirno združujejo dosežke zahodne glasbe z ljudskim kitajskim glasbenim izročilom, zato so dela zvočno posebna in včasih nenavadna. Izjema bo le skladba ameriškega skladatelja Jeffreyja Rone, ki jo je napisal za olimpijsko jadralno regato v mestu Qingdao leta 2008.

Simfonični orkester iz mesta Qingdao je bil ustanovljen leta 2005 in zdaj gostuje v številnih kitajskih mestih, vabijo pa ga tudi iz tujine, da nastopa v prestižnih koncertnih dvoranah. Zhang Guoyong je najprej študiral na šanghajskem Konservatoriju, pozneje pa na Moskovskem državnem konservatoriju v razredu G. Roždestvenskega. Je umetniški vodja Šanghajske opere in profesor ter vodja oddelka za dirigiranje na šanghajskem Konservatoriju.

Guoyong veliko dirigira tako koncertne kot operne uprizoritve.

Petindvajsetletni violončelist Nie Jiapeng je začel študirati na Kitajskem, leta 2010 pa se je s štipendijo v žepu odpravil v Hamburg, kjer študira na Visoki šoli za glasbo in gledališče v razredu Niklasa Schmidta. Ob tem dobiva zanimive ponudbe za sodelovanja z orkestri, tudi v ZDA. Leta 2011 je umetnikova prva zgoščenka izšla v njegovi domovini.

Han Lei je leta 1994 diplomiral na Oddelku za etno glasbo Centralnega glasbenega konservatorija. Leto pozneje je prejel drugo nagrado na Mednarodnem tekmovanju, potem pa se je udeleževal številnih turnej kitajskih umetnikov po vsem svetu. Nastopa s kitajskimi orkestri in se ukvarja tudi s pedagoškim delom.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji