SEBASTIAN BERTONCELJ, violončelo; PIHALNI KVINTET ANEMOS

7. koncert mednarodnega glasbenega cikla

6. april 2016
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

SEBASTIAN BERTONCELJ, violončelo
LORENZO COSSI, klavir

PIHALNI KVINTET ANEMOS
ANNA GOVETTO, flavta
ANDREA MARTINELLA, oboa
CARLO PINARDI, klarinet
PAOLO ARMATO, rog
PAOLO DREOSTO, fagot

Na sporedu

R. Schumann: Fantazijske skladbe, op. 73
E. Grieg: Sonata za violončelo in klavir v a-molu, op. 36

W. A. Mozart: Andante v F-duru, KV 616
V. Zoccatelli: Suite Balcanica
D. Milhaud: La cheminée du Roi René
M. Arnold: Three Shanties, op. 4

Violončelist Sebastian Bertoncelj izhaja iz glasbene družine. Violončela se je začel učiti v Domžalah pri prof. Zdenki Kristl Marinič, nato je nadaljeval s študijem na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo pri prof. Milošu Mlejniku. Pozneje se je izpopolnjeval pri prof. Conradinu Brotbeku v Stuttgartu, pri prof. Christianu Polteri v Luzernu ter v okviru mojstrskih tečajev pri Heinrichu Schiffu, Phillipu Müllerju, Danjulu Ishizaki, Antoniu Menesesu, Robertu Nagyu, Davidu Gregorianu, Albanu Gerhardu, Thomasu Grossenbacherju in drugih. Sebastian se udeležuje tekmovanj doma in v tujini. Med drugim je dosegel prvo mesto na tekmovanjih v Gorici, Trstu in Vipitenu, absolutno prvo nagrado na tekmovanju Svirel 2015, tretje mesto na tekmovanju Armina Kaufmanna v Avstriji ter trikrat prvo nagrado in prvo mesto na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG (2009, 2012, 2015). Mladi umetnik je reden gost na domačih in tujih odrih in na glasbenih festivalih, kjer nastopa kot solist ali pa z orkestri. Med najprestižnejšimi dvoranami, v katerih je igral, je dvorana Albana Berga na Osojah in dvorana Johannesa Brahmsa v dunajski koncertni hiši Musikverein. Bertoncelj je svoje sodelovanje z godalnim orkestrom Festivala Bled, z orkestrom Akademije za glasbo ter Konservatorija za glasbo, pa tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko slovenskih in tujih dirigentov, izvedel in posnel dela Bragata, Rahmaninova, Haydna, Vivaldija, Šostakoviča, Kabalevskega in Blocha. Umetnik posveča veliko pozornosti tudi komorni glasbi. S triom Aeternum je na tekmovanju TEMSIG 2014 dosegel prvo nagrado in največ točk ter nastopal v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici ter Bosni in Hercegovini. Med umetniki, s katerimi je sodeloval, so njegov učitelj Miloš Mlejnik, Boštjan Lipovšek, Wonji Kim Ozim, Dalibor Miklavčič, Johannes Kropfitsch, Wolfgang David, Klaus Maetzel in vidni člani Slovenske filharmonije. V maju 2016 se bo Sebastian Bertoncelj na povabilo prestižnega Festivala Piatigorski v Los Angelesu kot udeleženec – študent predstavil ameriškemu občinstvu. Umetnik je štipendist Mednarodne akademije v Lichtensteinu, kjer v okviru projektnih tednov sodeluje s priznanimi pedagogi in instrumentalisti mlajše generacije. Sebastian Bertoncelj je za svoje dosežke prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2011), Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana (2013) ter nagrado Yamahinega glasbenega sklada (2016).

Lorenzo Cossi je bil rojen v Trstu, kjer je na Mestnem konservatoriju študiral pri prof. Giuliani Gulli, izpopolnjeval pa se je pri priznanih pedagogih Ninu Gardi, Elissi Virsaladze, Joaquinu Achucarru, Williamu Grantu Naboreju in Jeromu Lowenthalu. Svoje znanje je poglabljal tudi na mednarodni klavirski akademiji Lago di Como in akademiji Chiagana v Sieni. Leta 2011 je bil eden od desetih izbranih pianistov za festival Music Academy of the West v Santa Barbari (Kalifornija). Njegov repertoar sega od baroka do sodobne glasbe s posebnim poudarkom na jazzu in sorodnih stilih. Navdušenje za komorno glasbo ga je vodilo do sodelovanja s pomembnimi glasbeniki, kot so Johannes Moser, Federico Agostini, Geoff Nuttal in Amanda Roocroft. Je zmagovalec mednarodno odmevnih tekmovanj, kot so Rina Sala Gallo v Monzi in G. Pečar v Gorici in nekatera druga. Dvakrat je bil tudi finalist na tekmovanju Ferrucia Busonija v Bolzanu. Nedavno je bil imenovan za enega od petih finalistov na tekmovanju Honens v Calgaryju (Kanada), kjer je pod taktirko Roberta Minczuka z velikim uspehom izvedel Brahmsov prvi klavirski koncert s Simfoničnim orkestrom iz Calgaryja. Časopis The Cicinnati Enquier je o izvedbi zapisal: »Cossijeva tehnika in nadzor nad zvokom sta osupljiva. Igral je z razkošnim, orkestrskim tonom, kljub temu pa ni nikoli pozabil na pretanjenost.«

Pihalni kvintet Anemos je nastal leta 2008, ko se je pet mladih furlanskih glasbenikov odločilo, da se skupaj spopadejo z bogato literaturo za to zasedbo od 18. stoletja do dandanes. V sedmih letih obstoja se je ansambel predstavil na nekaterih pomembnejših koncertih v Italiji in Sloveniji. Glasbeniki so namreč varovanci našega odličnega glasbenika Paola Calligarisa, člana pihalnega kvinteta Slowind in prvega fagotista v Orkestru Slovenske filharmonije. Umetniška pot jih je vodila na pihalni festival Guido Cantelli v Novaro, na mednarodni festival Nei suoni dei luoghi v Furlaniji, igrali so v vatikanskem muzeju in na pomembnejših koncertnih prizoriščih v Furlaniji – Julijski krajini. Kvintet je dobitnik prve nagrade na 3. nacionalnem tekmovanju za pihalne ansamble v mestu Bertiolo in prve nagrade na tekmovanju Svirel v Štanjelu na Krasu s posebno nagrado žirije. Prejeli so drugo nagrado na nacionalnem tekmovanju v Piove di Saccu in tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju Lilian Caraian v Trstu. Vseh pet glasbenikov je sodelovalo ali pa še sodeluje v različnih orkestrih, kot so Accademia della Scala v Milanu, Orkester gledališča La Fenice v Benetkah, Italijanski mladinski orkester, Orkester Fundacije Opere Giuseppe Verdi v Trstu, Celovški simfonični orkester, Orkester gledališča v Cagliariju, pri Cameristih Triestinih, v Simfonični akademiji v Vidmu (Udine), v Orkestrih San Marco in Naonis (Pordenone), v Sanremskem orkestru, Orkestru Haydn v Bolzanu, v Simfoničnem orkestru FVG Mittteleuropa in v orkestru Gledališča Teatro La Scala iz Milana.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji