Richard Wagner – LOHENGRIN

opera

10. julij 2014
18:00
Cankarjev dom
1. kat: 29€, 2. kat: 24€,
3. kat: 19€, 4. kat: 14€

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Libreto: Richard Wagner
Dirigent: Nikša Bareza
Režiser: Kurt Josef Schildknecht
Scenograf: Rudolf Rischer
Kostumograf: Gotz Lanzelot Fischer
Luč: Roger Vanoni
Dirigent zbora: Ivan Josip Skender

Solisti: Hugo Mallet, Adela Golac Rilović, Dubravka Šeparović Mušović, Joachim Goltz, Luciano Batinić, Ozren Bilušić, Tanja Ruždjak, Rea Alaburić, Iva Krušić, Marta Musap, Marko Cvetko, Siniša Galović, Alen Ruško, Robert Palić, Ilir Stetencu

Zbor in orkester Opere HNK v Zagrebu.

Lohengrin je operna umetnina, ki je bila že med Wagnerjevim življenjem njegovo največkrat izvajano delo; naj spomnimo samo na poročno koračnico, ki jo ob primernih dogodkih izvajajo prav povsod. Po premieri leta 1850 v Weimarju, ko je dirigiral Franz Liszt, je delo v poznih letih 19. stoletja v elitnih glasbenih krogih postalo skoraj kultno. Leta 1893 je slavni newyorški kritik Henry T. Finck zapisal, da je »najbolj priljubljeno v svetovnem opernem repertoarju«. Kot zanimivost povejmo, da Wagner ni mogel poslušati njegove premiere, saj so ga zaradi političnega prepričanja prej pregnali iz rodne Nemčije.

»Čeprav je Wagner z Lohengrinom prehitel svoj čas, je to prej konec določenega dotedanjega razvoja kakor začetek novega. Zato se zdi pravilno označevati Lohengrina kot končni člen v razvojni vrsti, ki jo začenjata Webrova Čarostrelec in Evrianta,« piše J. Sivec.

Opera je v nemškem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji