Nejc Grm in Matic Črešnik

2. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

20. november 2014
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Nejc Grm, harmonika

Matic Črešnik, tolkala
Ivan Jose Vombergar, klavir

Na sporedu

E. Jokinen: Alone
G. F. Händel: Suita v e-molu, št. 4, HWV 429
J. Tiensuu: Fantango
J. Haydn: Sonata v D-duru, št. 56, Hob. XVI:42
U. Rojko: Balg-Kann
E. Séjourné: Koncert za marimbo in godala
K. Abe: Kazak Lullaby za marimbo solo
N. J. Živković: Ilijaš
M. Črešnik: Less is more
N. J. Živković: Koncertna skladba št. 1

 

Nejc Grm (1992) je študent 1. letnika magistrskega študija v razredu Luke Juharta na ljubljanski Akademiji za glasbo. Letos je v sklopu programa Erasmus na izmenjalnem študiju na prestižni akademiji Sibelius v Helsinkih pri prof. Veli Kujali.

Nejc se je udeleževal različnih tekmovanj, med drugimi je zmagovalec državnega tekmovanja Temsig (2011, 2014), štirikratni zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Beltincih, Pulju (2011) in Sydneyju (2012). Je tudi prejemnik Županove nagrade Občine Litija.

Zadnja leta veliko sodeluje z različnimi mladimi komponisti, s katerimi se trudi, da bi se harmonika še naprej razvijala in iskala nove razsežnosti sodobne glasbe tako v različnih komornih zasedbah kot solističnih skladbah. Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih komponistov, kot so dela Uroša Rojka, Bojana Glavine, Simona Penška, Matjaža Predaniča, Alenje Pivko Kneževič, Denisa Robnika, Uršule Jašovec in Iztoka Kocena.

Nejc sodeluje v različnih glasbenih ciklih Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije v ciklu GM oder, Glasbene nedelje v Unionu, igra na solističnih nastopih Akademije za glasbo, leta 2013 je imel tudi samostojni koncert na festivalu Lent kot nagrajenec cikla Glasbene mladine Slovenije.

 

Matic Črešnik je rojen v Slovenj Gradcu. Z glasbo se je seznanil že v krogu glasbene družine in kot piše, je imel že kot »kratkohlačnik veliko opravka z ‘glasbili’, kot so bili lonci, kuhalnice in podobna ropotala«.

Šolanje je nadaljeval pri profesorju Martinu Bajdetu, zdaj pa se izobražuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Borisu Šurbku.

Leta 2004 in 2006 je osvojil srebrni plaketi na Tekmovanju glasbenikov Republike Slovenije. Leta 2009 se je udeležil Evrovizijskega tekmovanja mladih glasbenikov, leta 2014 pa je prejel zlato plaketo in prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG.

Matica privlači tudi jazz in tako redno sodeluje v različnih projektih, v katere je vključena ta zvrst. Redno se udeležuje mednarodne delavnice, ki jo vodi Boško Petrović vsako leto v Grožnjanu. Matic je tudi skladatelj in piše zlasti za tolkala.

 

Ivan Jose Vombergar, višji strokovni sodelavec Akademije za glasbo v Ljubljani, je sin slovenskih staršev, rojen v Buenos Airesu. Leta 1995 je končal študij klavirja na Konservatoriju za glasbo v rodnem mestu, nato pa je študiral še orgle v okviru Fundacije Yamaha, kjer štiri leta tudi poučeval. Dve leti pozneje je diplomiral še na Višjem inštitutu za umetnost pri Gledališču Colon v Buenos Airesu in tam pozneje deloval kot korepetitor, zborovski in operni dirigent.

Med letoma 1999 in 2003 je bil redno zaposlen v SNG Opera Ljubljana kot korepetitor. Med letoma 2001 do 2011 je vodil zbor APZ sv. Cecilije. Od decembra 2003 je korepetitor na Akademiji za glasbo.

 

 

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji