NADA TAVČAR, mezzosopran (Italija)
ONDŘEJ ZAVADIL, klavir (Češka)

3. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

10. november 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Nada Tavčar, mezzosopran (Italija)
Luca Sacher, klavir (Italija)

Ondřej Zavadil, klavir (Češka)

Program:
L. M. Škerjanc: Beli oblaki (Li Taipo, O. Hauser, P. Karlin)
L. M. Škerjanc: Jesenska pesem  (Li Taipo, O. Hauser, F. Kozak)
M. Kastelic: Nekje ob Soči 1916 (I. Pajnik Beguš)
M. Vasle: Proč me vabi misel nate (N. Konc Lorenzutti)
R. Strauss: Allerseelen (H. von Gilm), op. 10 št. 8 / Op. 10 No. 8
J. Brahms: Von ewiger Liebe (J. Wenzig), op. 43 št. 1
X. Montsalvatge: Punto de Habanera (N. Luján)
Canción de cuna para dormir a un negrito (I. Pereda Valdés)
J. Massenet: »Va! laisse couler mes larmes«, arija Šarlote iz opere Werther
G. Bizet: »L’amour est un oiseau rebelle«, arija Carmen iz opere Carmen
***
L. Janáček: (Sonata) I. X. 1905
R. Schumann: Fantazija v C-duru, op. 17

Mezzosopranistka Nada Tavčar je začela svojo pevsko pot v rojstni vasi Devin v otroškem zboru Ladjica ter se nato pridružila dekliški vokalni skupini Bodeča Neža, kjer je pela pod taktirko zborovodje Mateje Černic. Od leta 2014 je študirala solopetje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Tatjani Vasle in študij končala v letošnjem poletju. Leta 2017 so jo prvič sprejeli v Državni italijanski zbor mladih (Coro giovanile italiano), leta 2019 pa so jo ponovno izbrali za novo triletje. Leta 2019 je na Temsigu osvojila zlato priznanje v svoji kategoriji. Leta 2021 je skupaj z DPZ Igo Gruden posnela CD angleške romantike The Fairy Way, sodelovala je tudi z orkestrom Amadeus Adriatic Orchestra pri dveh produkcijah La memoria di Medea in Stabat mater: storia di una madre (Pergolesi). Letos marca je na Temsigu prejela prvo nagrado in zlato plaketo v kategoriji 3.a. Poleg uspehov na glasbenem področju je leta 2021 diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Luca Sacher, rojen leta 1993 v Trstu, je slovenski in italijanski pianist, ki je diplomiral z odliko (cum laude) na Konservatoriju Giuseppeja Tartinija v Trstu v razredu prof. Igorja Cognolata. Med izobraževanjem na konservatoriju je osvojil veliko nagrad, kot so prvo mesto na mednarodnem glasbenem tekmovanju Musica Insieme in drugi mesti v krajih Piove di Sacco in San Dona’ di Piave. Sprejet je bil na mednarodno šolo v Devinu UWC Adriatic in izpopolnjevanje v komorni glasbi pri znamenitem Triu di Trieste. Kmalu po diplomi leta 2013 je bil sprejet na konservatorij v Bostonu, kjer mu je štipendija omogočila študij z Michaelom Lewinom. V Bostonu je zmagal na častnih tekmovanjih komorne glasbe s štirimi različnimi komornimi skupinami, poleg tega pa je še dvakrat osvojil častno tekmovanje iz klavirja ter leta 2016 zmagal štipendijo Lee. Leto kasneje je z odliko diplomiral na konservatoriju Berklee v Bostonu. Luca je šolanje nadaljeval kot štipendist J. T. in Margaret Talkington na glasbeni šoli na Univerzi Texas Tech, kjer je študiral pri Williamu Westneyju. Za seboj ima že kar nekaj nastopov v prestižnih dvoranah, kot so gledališče G. Verdi v Trstu, Meyerson Symphony Center v Dallasu, Seully Hall v Bostonu, gledališčih Curci v Barletti in Pavone v Perugii, občinsko gledališče v Tržiču ter sodelovanja z različnimi mednarodnimi orkestri. Leta 2022 je prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Skrjabina na klavirskem tekmovanju Amadeus v kraju Lazise (Italija). Med drugim je bil tudi član žirije na 7. in 8. izdaji tekmovanja Allegretto v Bukarešti. Na svoji glasbeni poti se je imel priložnost izobraževati pri nekaterih svetovno znanih pianistih, kot so John O’Conor, Filippo Gamba, Kirill Gerstein, Alessandro Taverna, Sijavuš Gadžijev, Ilana Vered, John Perry, Max Levinson, Jonathan Bass in Claudius Tanski. Po bogati in pomembni izkušnji v ZDA se je Luca odločil, da bo svojo kariero kot glasbenik in glasbeni učitelj nadaljeval v Trstu. Trenutno uči klavir na glasbeni šoli Artemusica in opravlja profesuro na NVO Musicians for the World. Jeseni 2022 bo izdal svoj prvi CD, ki bo posvečen Debussyju.

Mladi pianist Ondřej Zavadil se je rodil leta 1997 v Pragi na Češkem. Njegova prva učiteljica je bila Jana Grygarová, v kasnejših letih pa profesorica Libuše Tichá na gimnaziji in glasbeni šoli v Pragi. Od leta 2017 študij nadaljuje pri Milani Černjavski na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Udeležil se je številnih mednarodnih tekmovanj in zasedel odlična mesta. Med drugim velja izpostaviti tretjo nagrado 16. Mednarodnega tekmovanja mladih pianistov Ettlingen, drugo nagrado mednarodnem klavirskem tekmovanju v švicarski regiji Val-de-Travers in prvo nagrado Mednarodnega klavirskega tekmovanja Radovljica. Dvakrat je nastopil tudi s Praškim simfoničnim orkestrom v koncertni dvorani Rudolfinum ter med drugim svojo tehniko izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so Dimitrij Baškirov, András Schiff, Nikolaj Luganski, Eugen Indjic in Matti Raekallio.

Pomembne informacije

Splošni pogoji