Andrej Omejc, saksofon
Manuel Fuentes, basbariton

9. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

10. februar 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Andrej Omejc, saksofon
Sae Lee, klavir

Manuel Fuentes, bas
Stefan Pajanović, klavir

Na sporedu:
A. Šnitke: Suita v starem slogu
F. Tanada: Mysterious morning III
E. Denisov: Sonata za altovski saksofon in klavir
***
G. Donizetti:
»Vieni la mia vendetta«, arija Alfonsa iz opere Lucrezia Borgia
V. Bellini: »Vi ravviso, o luoghi ameni«, arija Rodolfa iz opere Mesečnica
G. Verdi: »Il lacerato spirito«, arija Jacopa Fiesca iz opere Simon Boccanegra
A. Skrjabin: Etuda, op. 42, št. 5
H. Mancini: Moon River
M. Leigh: The Impossible Dream (Man of la Mancha)
F. Liszt: Transcendentalna etuda št. 12 v b-molu, S. 139
P. Sorozábal: »Despierta negro« iz La tabernera del puerto
S. Codina: Mi barca vieja

Andrej Omejc se je saksofon začel učiti na GŠ Domžale pri prof. Lovru Ravbarju. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Dejanu Prešičku, pri katerem je tudi končal dodiplomski študij na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Trenutno opravlja podiplomski študij pri prof. Korjunu Asatrjanu na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Osvojil je prvo nagrado in zlato priznanje na tekmovanju Temsig, prvo nagrado in lavreat  na tekmovanjih Woodwind and Brass v Varaždinu, Davorina Jenka v Beogradu, Antonia Salierija v Legnagu. Najvidnejši dosežek je druga nagrada (prva ni bila podeljena) oktobra 2017 na tekmovanju Musikwettbewerb für die Jugend Oldenburg, ki velja za eno pomembnejših tekmovanj za mlade glasbenike v Evropi.
Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom KGBL, Pihalnim orkestrom KGBL, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Policijskim orkestrom ter Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija Njegov glasbeni projekt je bil sprejet za Evropski kongres saksofonistov v Trentu 2022. Od leta 2017 je član orkestra EUYO, s katerim se je udeležil turneje v Združenih arabskih emiratih ter nastopil na svetovni komemoraciji konca prve svetovne vojne v Parizu. Od leta 2019 je član ansambla 4 Saxess, s katerim nastopa v Sloveniji in tujini. Andrej deluje tudi kot skladatelj in aranžer, njegova dela pa so bila predstavljena na koncertih v organizaciji Nachbarschafts Dialog 2020, SKICA, Festival Studenec 2020 in Evropski kongres saksofonistov. Svoje znanje je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri priznanih pedagogih, kot so Arno Bornkamp, Jean-Marie Londeix, Matjaž Drevenšek, Claude Delangle, Miha Rogina, Federico Mondelci. Za izjemne študijske dosežke je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in nagrado poljanska ptica Gimnazije Poljane. Je tudi študent Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Sae Lee je diplomirala na tokijski univerzi Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiku Nakajimu in Ecuku Tazakiju. V letih 2007 in 2008 je z odliko končala študij klavirja in komorne glasbe na Pariškem glasbenem konservatoriju. Njeni profesorji so bili M. Beroff, E. Le Sage in L. Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih, izpostaviti velja prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Città di Padova in prvo nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Alberta Roussla. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Mihom Rogina, s katerim nastopata po svetu kot Duo Kalypso. Sae je klavirska spremljevalka primabalerine in direktorice baleta Pariške opere Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Trenutno je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Basbaritonist Manuel Fuentes Figueira se je rodil leta 1996 v Crevillentu (Alicante). S pomočjo pianistke Francisce García se je v zgodnjih letih naučil glasbenega jezika, harmonije in klavirja. Trenutno se iz petja izobražuje pri priznanih profesorjih, kot so tenorist José Sempere, baritonist Carlos Álvarez in sopranistki Mariella Devia ter Ana María Sánchez. V letu 2019 je debitiral v madridskem Teatru de la Zarzuela, leto kasneje pa prejel nagrado Plácida Dominga na mednarodnem pevskem tekmovanju Tenor Viñas v Barceloni. Med drugim je trikratni zmagovalec VII. mednarodnega pevskega tekmovanja Alfredo Kraus na Tenerifu, kjer je osvojil prvo nagrado, nagrado občinstva ter nagrado za najboljšega španskega pevca. Sodeloval je tudi v nekaterih predstavah, omeniti velja produkcije oper Nabucco, Lucia di Lammermoor, Cavalleria Rusticana in Il Trovatore.

Stefan Pajanović se je rodil leta 1996 v Ljubljani. Klavir je začel igrati pri petih letih. Končal je nižjo Glasbeno šolo Ljubljana Moste-Polje v razredu Lilijane Žerajić. Pod njenim skrbnim mentorstvom je na mednarodnem tekmovanju Ars nova v Trstu trikrat zaporedoma (2006, 2007 in 2008) dosegel prve nagrade in leta 2006 absolutno prvo nagrado. Na mednarodnem tekmovanju Euritmija (Povoletto, Italija) je leta 2009 prejel drugo nagrado, leta 2011 pa osvojil prvo nagrado in drugo mesto. Leta 2007 je na državnem tekmovanju Temsig prejel srebrno plaketo, leta 2010 pa zlato plaketo in tretjo nagrado. V letih 2011–2015 je bil gojenec Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu Lidije Malahotky Haas. Njegov tedanji glasbeni razvoj potrjujejo nagrade na tekmovanjih v Povolettu 2014, prva nagrada in drugo mesto; na memorialu Jurica Murai v Varaždinu 2015, druga nagrada; ter Temsigu 2013, srebrna plaketa. Leta 2015 je bil sprejet na ljubljansko glasbeno akademijo v razred Jasminke Stančul. Svoje klavirsko znanje izpopolnjuje na seminarjih in poletnih glasbenih šolah pri priznanih in svetovno uveljavljenih pianistih in pedagogih, kot so Aleksandar Madžar, Konstantin Bogino, Markus Bellheim, Ruben Dalibaltayan, Aleksandar Serdar, Valerij Piasecki, Laura Pietrocini in Claudio Martinez Mehner. Zelo se zanima tudi za samospev in operno korepetiranje. Znanje iz samospeva širi na seminarjih pri Eriki Switzer, Hansu Adolfsnu, Nejcu Lavrenčiču in Donaldu Sulznu, sodeloval pa je tudi kot korepetitor na Mednarodni operni akademiji pod vodstvom priznanega dirigenta, maestra Georgea Pehlivaniana.

Pomembne informacije

Splošni pogoji