LUKA OVČJAK, evfonij
MIA KRISTAN, tolkala

10. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
7. marec 2024
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Luka Ovčjak, evfonij
Katalin Péter, klavir

Mia Kristan, tolkala
Gost: Samuele Buono, tolkala

Program:
Roger Boutry: Tubacchanale za tubo in klavir
Eduardo Boccalari:
Koncertna fantazija za evfonij in klavir
***
Gert Mortensen: Marš – kadenca za mali boben
Samuele Buono: Ustvarjanje – pesem moči in lepote
Iannis Xenakis: Rebonds a
Vincent Houdijk: Mapa za vibrafon solo
Leander Kaiser: Oko hurikana

Luka Ovčjak, rojen leta 2001, se je nad glasbo navdušil že v zgodnjih otroških letih in izobraževanje začel na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, kjer je v razredu prof. Mirana Šumečnika igral evfonij in končal višjo stopnjo. Glasba je bila tudi njegova rdeča nit srednješolskega izobraževanja, ki ga je uspešno sklenil na umetniškem oddelku Gimnazije Velenje, v razredu prof. Mitje Škorjanca. Vseskozi se je kot solist in član komorne zasedbe trobil udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je osvajal zlate plakete, zlata priznanja in 1. mesta. Leta 2020 je v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje prejel tudi plaketo za izjemne dosežke na področju glasbe. V vseh letih glasbenega udejstvovanja je znanje izpopolnjeval na številnih mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih pedagogih in solistih, kot so Steven Mead, Giacomo Marcocig, Markus Mikusch, Georg Pranger in Bastien Baumet. Je član Pihalnega orkestra Zarja iz Šoštanja, kjer se je že večkrat predstavil kot solist, sodeloval pa je tudi pri projektu v SNG Maribor. Glasbeno izobraževanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer obiskuje 1. letnik podiplomskega študija, v razredu prof. Nejca Merca.

Katalin Péter je bila rojena v Kanjiži v Vojvodini. Že v mladosti se je odločila za glasbo in se začela učiti klavir in kitaro. Srednjo šolo klavirja je končala v Subotici pri prof. Marije Sekelj, leta 1993 diplomirala, čez dve leti končala še magisterij pri prof. Arbu Valdmi na novosadski Akademiji za glasbo. Že v študijskih letih je bila večkrat prvonagrajena na republiških in zveznih tekmovanjih mladih glasbenikov. Kot solistka je nastopala z Vojvodinskim mladinskim orkestrom, Novosadskim komornim orkestrom in Subotiško filharmonijo. Koncertirala je v vseh večjih kulturnih središčih bivše Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Beograd, Ljubljana) in tudi v tujini. Snemala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd in RTV Slovenija. Danes je zaposlena kot korepetitorka in učiteljica klavirja na KGBL v Ljubljani. Večkrat se je tudi pojavila kot interpretinja sodobne slovenske glasbe na Noči slovenskih skladateljev DSS.  Kot umetniška sodelavka sodeluje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Večkrat je bila sodelujoča pianistka na glasbenih seminarjih in mednarodnih tekmovanjih.

Mia Kristan je tolkala spoznavala na Glasbeni šoli Tolmin. Po končani nižji stopnji je pot nadaljevala na umetniškem programu Gimnazije Koper – glasbena smer, pod mentorstvom prof. M. Tavčarja. Izbrani program iz srednješolskega obdobja je izdala na svoji prvi zgoščenki. Po opravljenem prvem letniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. P. Vidmar, se je odločila za nadaljevanje študija v tujini, in sicer na Konservatoriju za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu pri prof. F. P. Tedescu. Poleg solističnega udejstvovanja priložnostno sodeluje tudi v različnih komornih skupinah in orkestrih. Med šolanjem se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2020 in 2023 je na TEMSIG-u prejela prvo nagrado in zlato plaketo. Leta 2022 je prejela absolutno prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju Associazione Melody v Tropei v Italiji, leta 2019 pa na Mednarodnem glasbenem tekmovanju mesta Palmanova. Dodatno se izpopolnjuje tako pri slovenskih kot tujih profesorjih, kot so P. Prommel, S. Tacsa, C. Panzl, C. Hessler, T. Koleva, Tchiki duo in R. Römer. Znanje že aktivno predaja mladim na Glasbeni šoli Tolmin.

Pomembne informacije

Splošni pogoji