RAZPRODANO

INES NEDELKOVSKA, klavir in čembalo (Severna Makedonija)
LETO KRIŽANIČ ŽORŽ, harfa

14. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

13. april 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
RAZPRODANO
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Ines Nedelkovska, klavir in čembalo (Severna Makedonija)

Leto Križanič Žorž, harfa
Vito Černko, klavir

Program:
D. Scarlatti: Sonata v f-molu, K. 481
F. Couperin:
Les Barricades mystérieuses
D. Scarlatti:
Sonata v d-molu, K. 141
J. S. Bach, prir. S. Rahmaninov:
Suita iz Partite za violino št. 3 v E-duru, BWV 1006, transkripcija za klavir po J. S. Bachu
I. Preludij
F. Liszt:
Koncertna parafraza na Verdijevo opero Rigoletto, S. 434
V. Nikolovski:
Toccata

***
C. Debussy: Danse sacrée et danse profane, L. 103
M. Ravel: Introdukcija in allegro, M. 46
H. Renié: Simfonična skladba v treh epizodah

Ines Nedelkovska se uvršča med najvidnejše mlade makedonske glasbenike. Pri šestih se je začela učiti klavir pri Nini Kostovi, trenutno je dijakinja na Državni glasbeni šoli Todor Skalovski – Tetoec v Tetovu. Doslej je osvojila številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih v Monte Carlu, Italiji, ZDA, Franciji, Veliki Britaniji, Makedoniji in drugod. Med drugim je leta 2015 v istem dnevu zmagala na dveh tekmovanjih v Italiji (Neapelj in Corato, Bari). Kot zmagovalka je dobila priložnost nastopiti v najuglednejših koncertnih dvoranah na svetu, po zmagi na dveh tekmovanjih v New Yorku je nato nastopila v Kaufmanovem centru ter Carnegie Hallu. Leta 2017 je bila najboljša v svoji kategoriji na tekmovanju Grand Prize Virtuoso v Londonu in se predstavila na koncertu zmagovalcev v Royal Albert Hallu. Velike uspehe je dosegla tudi na tekmovanju mladih glasbenikov v Bonnu, Tokiu, New Yorku, Parizu in Astani. V njeni živahni koncertni dejavnosti velja poudariti vabilo Fundacije Vladimirja Spivakova za tri solistične recitale v Moskvi in vabilo Vadima Repina za nastop na Transsibirskem festivalu v Novosibirsku, ko se je predstavila z Mohamedom Alšejkom in mladinskim simfoničnim orkestrom Jankovski novosibirskega glasbenega konservatorija. Pod mentorstvom prof. Nine Kostove je v zadnjem letu dosegla izjemne uspehe na številnih mednarodnih tekmovanjih, ki so potekala po spletu. Je dobitnica prve nagrade na Japonskem v Tokiu; v New Yorku na Mednarodnem tekmovanju za mlade nadarjene glasbenike, kjer je poleg prve nagrade prejela tudi povabilo za snemanje v profesionalnem studiu v New Yorku; prvo nagrado je osvojila na tekmovanju Lisbon Stars na Portugalskem; v Parizu na Nouvelles etoiles; v Astani na Silk Way posebno nagrado in prvo nagrado na tekmovanju Baltic Gold. Kot dobitnica prve nagrade na mednarodnem glasbenem tekmovanju Iscart v Luganu je bila Ines ena izmed 15 kandidatk, izbranih izmed skupno 200 pianistov z vsega sveta, ki so ocenjeni kot pianisti z veliko potenciala za mednarodno kariero. S tem bo Ines del Luganske akademije. Mednarodna sekcija Jeunesses Musicales International v Bruslju pa jo je 9. junija 2021 razglasila za glasbenico tedna.

Harfistka Leto Križanič Žorž (2001) od leta 2007 redno osvaja državna in mednarodna glasbena tekmovanja, med njenimi številnimi dosežki najdemo kar 15 prvih mest. Glasbeno pot je začela leta 2007 na Glasbeni šoli Jesenice in nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri prof. Daliborju Bernatoviču. S 16 leti je opravila preizkus na akademski stopnji Državnega konservatorija Jacopa Tomadinija v Vidmu, kjer je končala študij harfe pri prof. Patrizii Tassini. Glasbeno pot nadaljuje na magistrskem študiju na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Stephenu Fitzpatricku. Redno se dodatno izobražuje na mojstrskih tečajih svetovno priznanih koncertnih harfistov in pedagogov. S svojim pestrim repertoarjem navdušuje občinstvo na samostojnih recitalih, v komornih zasedbah in kot orkestrska solistka. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, madžarskim Komornim orkestrom Mendelssohn, Godalnim orkestrom iz Vilne ter Simfoničnim orkestrom Jesenice. Kot članica orkestra je sodelovala z revijskim orkestrom mariborskega konservatorija in pihalnim orkestrom Konservatorija v Vidmu. Trenutno sodeluje s Simfoničnim orkestrom Furlanije – Julijske krajine in orkestrom Ventaglio d’Arpe, zelo rada pa ustvarja tudi v komornih zasedbah. Širša javnost jo je spoznala kot finalistko izbora Evrovizijski mladi glasbeniki 2018 ter na televizijskem Miklavževem koncertu 2019. Je prejemnica finančnih sredstev sklada Mladi upi 2019 ter štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Leto je varovanka Ustanove Gallus od leta 2018 in prejemnica štipendije Ad Futura.

Vito Černko (2000) je glasbeno pot začel šele pri dvanajstih letih, po odkritju plastične klaviature pod kuhinjsko klopjo. Leta 2015 je vstopil v razred Marjane Vajngerl na nižji glasbeni šoli Maribor Tabor ter naslednje leto z odliko opravil izpite za osem razredov nižje glasbene šole. Opravil je sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, v razredu mag. Lidije Maletič, ki je prepoznala njegov talent. Vzporedno je obiskoval tudi II. gimnazijo Maribor. Po treh letih šolanja na konservatoriju in opravljeni glasbeni ter splošni maturi je bil sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno študira pri prof. Vladimirju Mlinariču. Na Radiu Maribor je snemal za oddajo Glasbena sozvočja. Vitov bogati repertoar obsega dela od baroka do sodobne glasbe, veliko pozornosti posveča zahtevnemu opusu Beethovnovih klavirskih sonat, poleg solističnih del pa mu je blizu tudi komorna glasba, kjer ob muziciranju s harfo ustvarja še v klavirskem duu in duu s harmoniko.

Pomembne informacije

Splošni pogoji