LANA ZORJAN, violina (Srbija)
VERONIKA MONA BOGIĆ, violina (Srbija)

4. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

24. november 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Lana Zorjan, violina (Srbija)
Natalija Mladenović, klavir (Rusija)

Veronika Mona Bogić, violina (Srbija)
Natalija Mladenović, klavir (Rusija)

Program:
E. Elgar: Pozdrav ljubezni, op. 12
H. Vieuxtemps: Koncert za violino in orkester št. 5 v a-molu, op. 37
C. Saint-Saëns: Introdukcija in rondo capriccioso, op. 28
***
P. I. Čajkovski: Valse-Scherzo, op. 34
P. de Sarasate:
Fantazija Carmen, op. 25

Lana Zorjan, rojena leta 2008 v Beogradu, je začela igrati violino pri štirih letih, tekmovati pa leto kasneje. Svoj prvi poklicni angažma je izvedla kot solistka Zrenjaninskega komornega orkestra na koncertih v zrenjaninski in novosadski mestni hiši ter v beograjski mestni skupščini. Doslej je osvojila več kot 60 prvih nagrad na mednarodnih in srbskih državnih tekmovanjih, med katerimi velja omeniti zlasti nastope na Mednarodnem tekmovanju violinistov Jaroslav Kocian na Češkem, Mednarodnem tekmovanju Jozef Micka na Češkem, Talent show Virtuosos V4+ v Budimpešti 2020, Tekmovanju Franjo Krežma na Hrvaškem, The North International Music Competition Stockholm na Švedskem, festivalu Moscow Meets Friends v Rusiji ter Ohridski biseri 2016 v Makedoniji. Prav tako je nastopila v dunajskem Musikvereinu kot predstavnica Srbije poleg udeležencev iz 22 držav sveta. V organizaciji Fundacije Novi Sad 2021 je kot najmlajša solistka Mladinske filharmonije zaigrala na srbskem silvestrovanju v Sinagogi januarja 2018. Lana redno sodeluje s prof. Ivano Aćimoski – Žikić na Fakulteti za glasbo v Beogradu ter igra na violino beograjskega zbiratelja Uroša Žikića.

Veronika Mona Bogić, rojena leta 2004 v Beogradu, je nižjo in srednjo glasbeno šolo Kosta Manojlović obiskovala v razredu prof. Ane Ilijoske Bogić. Trenutno je študentka na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu v razredu prof. Maje Jokanović. Pri 11 letih je začela svojo prvo turnejo z recitali, ki so bili izvedeni v Beogradu, Čačku, Valjevu, Mostarju, Splitu, Makarski, Trstu, Kopru, Piranu, Izoli, Sežani, Novi Gorici itd. Od tedaj je nastopila v Franciji, Belgiji, Italiji, Avstriji, Ukrajini, Sloveniji, Makedoniji, BiH, na Hrvaškem. Je dobitnica številnih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih, kot solistka pa je sodelovala tudi z orkestri, kot so Simfonični orkester RTS, Komorni orkester v okviru festivala Conques La Lumiere du Roman v Franciji, Komorni orkester Janáček iz Češke, orkestri Art Link in Master Art Academy ter Komorni orkester iz Zrenjanina. Svoje znanje je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri prof. Zoranu Milenkoviću, Marku Josifoskemu, Dori Schwarzberg, Nemanji Raduloviću, Timurju Melniku, Tatijani Balašovi, Adrianu Pincaru, Draganu Sredojeviću idr. Od leta 2021 je štipendistka fundacije Dobar glas.

Natalija Mladenović je svojo glasbeno pot začela pri petih letih z učenjem klavirja v rodni Samari (Rusija). Pri 11 se je vpisala na Glasbeno šolo moskovskega Državnega konservatorija Petra Iljiča Čajkovskega, kjer se je šolala pri profesorjih Vladimirju Buninu in Anatoliju Rjabovu. Pri 17 je bila sprejeta na Državni konservatorij Petra Iljiča Čajkovskega, kjer je študirala v razredih Larise Dedove, Irine Osipove in Jevgenija Malinina. Podiplomski študij je nadaljevala na isti šoli in ga leta 1996 končala z odliko. Je nagrajenka mednarodnih klavirskih tekmovanj Petra Konjovića v Beogradu in Nikolaja Rubinsteina v Parizu. Nastopala je po vsej nekdanji ZSSR, v Nemčiji, Švici, Franciji, Bolgariji, Črni gori, na Danskem in Hrvaškem. Kot solistka je nastopila s Samarsko filharmonijo in Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Srbije pod taktirkama Angela Šureva in Bojana Suđića. Bila je korepetitorka na javnem tečaju Miše Majskega v Beogradu. Zaposlena je kot spremljevalna pianistka na oddelku za godala na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu. Poučuje tudi na poletni šoli Arlemm. Po sklepu rektorja Univerze za umetnost v Beogradu in na predlog Fakultete za glasbo je Natalija Mladenović decembra 2021 prejela srebrnik Univerze umetnosti za pomemben in ustvarjalen prispevek k delu in razvoju Fakultete za glasbo v Beogradu.

Pomembne informacije

Splošni pogoji