KLAVIRSKI DUO: ROSTISLAV KRIMER, PAUL BADURA – SKODA

24. avgust 2014
20.00
Viteška dvorana, Križanke
14€

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

ROSTISLAV KRIMER, klavir
PAUL BADURA – SKODA, klavir

Program:

W. A. Mozart: Andante z variacijami v G-duru, za klavir štiriročno, KV 501
W. A. Mozart: Sonata v D-duru za dva klavirja, K 448
W. A. Mozart: Fantazija za mehanične orgle v f-molu, KV 608, prir. Paul Badura-Skoda
F. Schubert: Rondo v A-duru, D 951
F. Schubert: Fantazija za klavir šririročno v f-molu, D 940

Paul Badura-Skoda je doajen svetovne pianistike, »veliki gospod glasbe«, kot ga imenujejo največji poznavalci glasbenega sveta, in umetnik, ki ga odlikujejo le presežniki: je med tistimi, ki imajo največ zgoščenk, njegov repertoar je kar najbolj bogat in raznovrsten, je avtor knjig o glasbi, veliko predava o interpretaciji, ukvarja se s pisanjem kadenc za različne klavirske koncerte. Danes 86-letni umetnik ne igra s srcem in duhom le not, saj interpretira tudi tisto, kar stoji za njimi. Tako je vsak koncert posebno doživetje: podobno kot njegov veliki učitelj Edwin Fischer tudi Badura-Skoda obvladuje bogato zvočno pahljačo od najtišjega šepetanja do veličastno zvenečih zvočnih kaskad, ko se klavir pod njegovimi rokami zvočno spremeni v orkester ali pa v človeški glas.

Rostislav Krimer je beloruski pianist, zmagovalec mednarodnega tekmovanja Unisa v Pretorii. Danes je umetnik na visoki umetniški ravni. Kot pravi Jurij Bašmet, je bil »Krimer rojen za glasbo in oder«. Odlikujejo ga močna osebnost, poglobljena interpretacija in izjemno dober glasbeni okus.

Na glasbenem večeru se bosta predstavila z Mozartovimi in Schubertovimi deli, ki so bila napisana za klavir štiriročno ali pa za dva klavirja. Vsekakor se obeta sijajno glasbeno doživetje, saj bosta svojo muzikalno vizijo združila velika umetnika dveh generacij.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji