KIARA JANKO, harmonika
ANTON SOTOŠEK, pozavna

9. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
1. februar 2024
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Kiara Janko, harmonika

Anton Sotošek, pozavna
Mateja Hladnik, klavir

Program:
Bojana Šaljić Podešva: Meditacija o bližini
Johann Sebastian Bach: Toccata v e-molu, BWV 914
Staffan Mossenmark: Water spirit (Vodni duh)
***
Nino Rota: Koncert za pozavno in orkester
Lars Erik Larsson: Concertino za pozavno in godala, op. 45/7 (prirejeno za spremljavo klavirja)
Daniel Schnyder: Rhythm in blue za pozavno in klavir

Kiara Janko, rojena leta 2003, je glasbeno izobraževanje začela na Umetniški šoli v Poreču in nadaljevala na Glasbeni šoli Elly Bašić v Zagrebu. Do zdaj je osvojila več kot 30 prvih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Leta 2023 je na TEMSIG-u osvojila 1. nagrado, zlato plaketo in dve posebni nagradi. Na Mednarodnem tekmovanju Sodobni talent leta 2023 je prav tako osvojila 1. nagrado, 1. mesto in koncert v Cerkvi sv. Andreja in Matije v Colloredu di Monte Albano v Italiji ter 1. nagrado na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Tomaž Holmar v Malborghettu v Italiji. Istega leta je kot solistka v spremljavi Zagrebškega komornega orkestra nastopila na 62. Koncertih v Evfrazijevi baziliki v Poreču, na Poletnem festivalu Rovinj in na Festivalu Pro et Contra v organizaciji Glasbene akademije v Pulju. Kot finalistka tekmovanja Virtuosos V4+ je leta 2022 nastopila na Akademiji za glasbo Franza Liszta v Budimpešti ob spremljavi Madžarskega radijskega simfoničnega orkestra. Med šolanjem se dodatno izobražuje pri mednarodno uveljavljenih glasbenikih, kot so Aleksandar Sklarov, Inaki Alberdi, Krešimir Sterev, Stefan Hussong idr. Izobraževanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v razredu prof. Boruta Zagoranskega.

Anton Sotošek, rojen leta 2000, prihaja iz družine, kjer se vse vrti okoli glasbe. Za pozavno je poprijel pri dvanajstih letih, igranja pa se je začel učiti pri prof. Franciju Arhu v Glasbeni šoli Krško. V tem obdobju je dosegal tudi najvišje rezultate na tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Leta 2015 je začel šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je pod mentorstvom prof. Mihaela Švagana in kot član Slidezone kvarteta ter kasneje tudi istoimenskega seksteta obakrat dosegel 100 točk na TEMSIG-u. Tudi kot solist je dvakrat prejel zlato plaketo v Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu in prav tako na TEMSIG-u leta 2016 ter 2019. Istega leta je po uspešno opravljeni avdiciji nastopil kot solist s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor. Je redni član Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško in Pihalnega orkestra Krško, kjer je večkrat prav tako gostoval v vlogi solista. Sodeloval je tudi v priložnostnem simfoničnem orkestru ob 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem, katerega koncert je potekal v Cankarjevem domu. Leta 2020 je uspešno opravil avdicijo za Mediteranski mladinski orkester (MYO). Projektno je sodeloval tudi z Baročnim orkestrom Hofkapelle iz Münchna in Orkestrom L’Orfeo iz Linza. V letu 2022 se je uvrstil na Tekmovanje ARD, ki poteka v Münchnu vsakih šest let za vsako glasbilo in je eno od največjih tekmovanj na svetu. Glasbeno znanje je izpopolnjeval pri uglednih profesorjih, kot so Zoltán Kiss, Gerald Pöttinger, Peter Štuhec, Tomer Maschkowski, Dušan Krajnc, Ian Bousfield, Henning Wiegräbe, Jonas Bylund, Andreas Klein in Branimir Slokar. Trenutno obiskuje 2. letnik podiplomskega študija Akademije za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Dušana Kranjca, od leta 2023 pa se šola tudi na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije, v razredu Jonasa Bylunda v Hannovru.

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. J. Lovšeta. Med študijem je v programu Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu, Norveška. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj deluje kot višja strokovna sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Pomembne informacije

Splošni pogoji