KAROL MASTALERZ, saksofon (Poljska)
DOMEN KOREN, saksofon

13. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

6. april 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Karol Mastalerz, saksofon (Poljska)
Sae Lee, klavir (Japonska)

Domen Koren, saksofon
Sae Lee, klavir (Japonska)

Program:
A. Waignein: Rapsodija
W. Chałupka: Empusa
P. Swerts: Klonos
***
V. David: Sillage, za sopranski saksofon solo
N. Šenk:
Impetus, za altovski saksofon in klavir
V. David:
L’éveil de la toupie, za altovski saksofon in klavir

Karol Mastalerz je trenutno študent saksofona na Univerzi za glasbo Frédérica Chopina v Varšavi v razredu prof. Pawła Gusnarja, člana Kvarteta saksofonov Nemesis. Z odliko je končal Glasbeno šolo Zenona Brzewskega, prav tako je študiral na Zasebni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju v razredu Michaela Krenna. Nastopil je na številnih festivalih in koncertih v najprestižnejših dvoranah na Poljskem, kot so koncertni studio Witolda Lutosławskega Poljskega radia v Varšavi, koncertna dvorana Nacionalnega simfoničnega orkestra Poljskega radia v Katovicah, Teater Nowy v Varšavi. Uveljavil se je kot solo saksofonist, kar potrjujejo tudi sodelovanja in nagrade na tekmovanjih po vsej Evropi – na Poljskem, v Dinantu, Ljubljani, Zagrebu, Opolu, Szczecinku, Dąbrowi Górniczi in mnogih drugih. Njegov največji dosežek je druga nagrada na prestižnem mednarodnem tekmovanju saksofonistov SAXGO 2022 v Novi Gorici. Je tudi izkušen komorni glasbenik, večkrat nastopa v triih, kvartetih saksofonov, zasedbah sodobne glasbe (Chain Ensemble), orkestrih (Sinfonia Varsovia, Orkester poljskega radia). Prejel je štipendijo Youth Poland 2018, ki jo financira Ministrstvo za kulturo. Njegov repertoar obsega skladbe od baroka do sodobnosti.

Saksofonist Domen Koren je svojo glasbeno pot začel pri prof. Betki Bizjak Kotnik na Glasbeni šoli Moste – Polje, šolanje pa nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Leva Pupisa. Po opravljenih sprejemnih izpitih v Münchnu in Ljubljani je začel študirati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je magistriral s pohvalo summa cum laude pri prof. Matjažu Drevenšku. Študij je končal s specializacijo pri prof. Vincentu Davidu na Kraljevem konservatoriju v Bruslju. Med študijem se je izpopolnjeval tudi pri priznanih profesorjih (Joonatan Rautiola, Antonio Felipe Belijar in Mariano García). Je večkratni prvonagrajenec in dobitnik zlatih plaket na pomembnih tekmovanjih doma in v tujini, večkrat pa je nastopal tudi kot solist s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo, komornim orkestrom Gran Canarie, Orkestrom Slovenske vojske in Orkestrom Slovenske filharmonije. Poleg pedagoške angažiranosti na različnih glasbenih ustanovah ter delavnicah in mojstrskih tečajih doma in v tujini je dejaven tudi kot član več komornih zasedb, s katerimi je nastopal na pomembnih koncertih, recitalih, festivalih, svetovnih kongresih in drugih glasbenih prireditvah po Sloveniji in celotni Evropi. Igral je tudi v Simfoničnem orkestru Akademije Sibelius na Finskem in bil po uspešnih avdicijah večkrat povabljen v svetovno priznane mladinske orkestre, kot so Mladinski orkester Gustava Mahlerja (GMJO), Mladinski orkester Evropske unije (EUYO) in Festivalni orkester Schleswig-Holstein (SHFO), s katerimi je med drugim nastopal v sloviti koncertni dvorani Elbphilharmonie v Hamburgu in na slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne v Parizu. Kot član umetniškega odbora kulturnega društva Sekvoja sodeluje pri organizaciji in pedagoškem delu različnih mednarodnih festivalov in mojstrskih tečajev. Aktivno ustvarja z domačimi in tujimi skladatelji, ki so mu posvetili že več svojih del in jih je tudi krstno izvedel. Je prejemnik akademske Prešernove nagrade in štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo” (časopis Mainichi).
Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Città di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in Cidade de Alcobaça.
Nastopila je na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien, na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in UNESCA ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai, in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena.
Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta Pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pomembne informacije

Splošni pogoji