JAN TOMINIĆ, saksofon (Hrvaška)

5. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

1. december 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Jan Tominić, saksofon (Hrvaška)
Sae Lee, klavir (Japonska)

Program:
R. Boutry: Divertimento
C. Debussy: Rapsodija za saksofon in klavir (orkester)
V. David: Nuée ardente

Jan Tominić je študent Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mihe Rogine, smer saksofon. Glasbeno se je začel izobraževati leta 2011 v Glasbeni šoli Ferda Livadića pri prof. Bernardu Homanu ter nadaljeval pod vodstvom prof. Tomislava Žužka. Med študijem je nastopil na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter osvojil številne prve in druge nagrade. Leta 2018 je bil na hrvaškem izboru za Evrovizijo mladih glasbenikov v organizaciji HRT izbran za predstavnika Republike Hrvaške pod mentorstvom prof. Aljaža Razdevška. Med njegovimi vidnejšimi koncerti velja omeniti nastop na festivalu Zagreb Classic v spremstvu Simfoničnega orkestra HRT, Svetovnem kongresu saksofonistov, Županjskih glasbenih večerih ter Festivalu Lent. Svoje znanje redno izpopolnjuje na glasbenih delavnicah in mojstrskih tečajih.

“Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarata občinstvo” (časopis Mainichi). Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj Città di Padova in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in Cidade de Alcobaça.
Nastopila je na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien, na mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in UNESCA ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai, in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla O. Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta Pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pomembne informacije

Splošni pogoji