IRENE PALENCIA, klavir (Španija)
JAVIER DE DIEGO, klavir (Španija)
ANDREA VILAR, klavir (Španija)

2. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

12. oktober 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Program:
J. S. Bach: Partita št. 4 v D-duru, BWV 828
F. Liszt: Valse oubliée št. 1, S. 215
J. Brahms: Fantazije, op. 116
***
R. Schumann: Fantazijske skladbe, op. 12
M. de Falla: Mlinarjev ples iz baleta Trirogeljnik

Irene Palencia, rojena leta 1999, se je začela učiti klavir pri prof. Javierju Cembellínu na Konservatoriju Jacinto Guerrero v Toledu (Španija) in ga končala z odliko. Leta 2017 je šolanje nadaljevala na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Madridu pri prof. Eleni Orobio. Kasneje je diplomirala na področju hispanske filologije iz španske literature na madridski univerzi UCM. Dodatno glasbeno izpopolnjevanje ter učenje komorne igre sta sledila na Glasbeni akademiji Karola Szymanowskega v Katovicah. Med drugim je leta 2017 prejela štipendijo Erasmus+. Leta 2015 je nastopila s klavirskim recitalom na salonu klavirjev Piano Mora v Passau (Nemčija), kjer se je predstavila z repertoarjem španske glasbe. Prav tako je gostovala na več državnih in mednarodnih odrih, kot so Državni glasbeni konservatorij v Madridu, Budimpeškem glasbenem centru, Kraljevi akademiji lepih umetnosti San Fernando v Madridu, madridskem Mataderu, Dnevih glasbe in dediščine v Toledu. Irene danes svoje izobraževanje nadaljuje na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti pri prof. Pétru Nagyu. Od leta 2016 je tudi aktivna članica zveze Momentum Toledo, kar ji omogoča sodelovanje pri različnih kulturnih projektih na področju glasbene in drugih umetnosti.

Javier de Diego, rojen leta 1999 v Madridu, je z odliko končal študij iz klavirja in komorne glasbe pri prof. Xabierju Sukíi. Podiplomski študij je opravil iz igranja viole. Nazadnje je diplomiral z odliko s klavirskim nastopom na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Madridu pri prof. Ani Guijarro in prof. Patrín García-Barredo. V letih 2019 in 2020 je bil prejemnik štipendije Erasmus+, s pomočjo katere je svoje glasbeno izobraževanje nadaljeval na Visoki šoli za glasbo in uprizoritveno umetnost v Stuttgartu pri prof. Moritzu Winkelmannu. Od lani končuje magistrski študij na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti pri prof. Andrásu Kemenesu in prof. Pétru Nagyu. Je prejemnik številnih mednarodnih nagrad, zaradi katerih je imel možnost nastopiti na prestižnih prizoriščih v Španiji, Nemčiji in na Madžarskem. Od leta 2021 je tudi prejemnik štipendije Mednarodne glasbene akademije v Liechtensteinu. Klavirsko tehniko je med drugim izpopolnjeval pri priznanih pianistih, kot so Eldar Nebolsin, Claudio Martínez-Mehner, Kristian Bezuidenhout, Kennedy Moretti in Josep Colom.

Galicijska pianistka Andrea Vilar, rojena leta 1997, je po končanem študiju na Glasbenem konservatoriju Xoána Montesa v  Lugu šolanje nadaljevala na Višji šoli za glasbo Katalonije (ESMUC) v Barceloni pri prof. Jordiju Camellonu. V tem času je bila nagrajena s posebno nagrado, ki jo podeljuje vlada v njeni regiji. Leto kasneje je svojo tehniko izpopolnjevala pri prof. Kennedyju Morettiju. Sočasno je končala tudi magisterij iz glasbene raziskave na Mednarodni univerzi v Valencii. Leta 2018 je z baskovsko sopranistko Maite Arciniega ustanovila duo, ki se posveča izvajanju samospevov Liliak. Skupaj sta nastopili na različnih prizoriščih po Španiji ter leta 2019 prejeli nagrado na festivalu Piano Meeting 2019. Andrea trenutno svoje izobraževanje nadaljuje na budimpeški Glasbeni akademiji Franza Liszta pri prof. Andrásu Kemenesu. Med študijem se redno preizkuša tudi na področju komorne igre ter izpopolnjuje na številnih mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so Pierre Laurent Aimard, Rita Wagner, Eldar Nebolsin in Cibrán Sierra. Zelo jo zanimajo tudi nove koncertne forme, v katerih se ustvarja povezava med občinstvom in dogajanjem na odru.

Pomembne informacije

Splošni pogoji