Irena Josifoska in Una Stanić

1. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi Virtuozi

14. oktober 2014
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Irena Josifoska, violončelo
Una Stanić, violina
Uki Ovaskainen, klavir

 

Na sporedu

L. van Beethoven: 7 variacij na temo iz opere Čarobna piščal W. A. Mozarta
C. Debussy: Sonata za violončelo in klavir
R. Schumann: Adagio in Allegro, op. 70
G. Fauré: Après un Rêve, priredba za violončelo
P. de Sarasate: Ciganske melodije, op. 20
A. Dvoržak: Štiri romantične skladbe za violino in klavir, op. 75
J. S. Bach: Partita št. 1 v h-molu, BWV 1002
J. Brahms: Sonata za violino in klavir v d-molu, št. 3, op. 108
J. Brahms: Madžarski ples v d-molu, št. 2

Irena Josifoska se je rodila v glasbeni družini in je začela igrati violončelo že pri petih letih. Danes je študentka na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Je dobitnica več kot štiridesetih mednarodnih nagrad doma in v tujini, med katerimi je druga nagrada na največjem mednarodnem tekmovanju za mlade violončeliste v Dresdnu verjetno najžlahtnejša. Poleg tega je dobitnica visokih priznanj v Srbiji, ki jih je za najuspešnejši koncert v sezoni 2009/2010 podelilo Ministrstvo za izobraževanje. Večkrat jo je nagradil tudi Sklad za mlade talente Republike Srbije.

Irena ima za seboj že več kot 400 nastopov, od tega kar 50 solo recitalov, prvega med njimi je imela že pri osmih letih. Pri desetih je nastopila z Novosadskim komornim orkestrom, leta 2009 pa je bila predstavnica Srbije kot solistka z Evropskim mladinskim orkestrom Centralne evropske iniciative (CEI) na turneji v Italiji in Češki republiki.

Irena Josifoska koncertira s srbskimi orkestri, avgusta 2013 pa se je udeležila mednarodnega Glasbenega foruma v Trenti v Sloveniji, ki ga vodijo profesorji z dunajske Univerze in so člani Dunajskih filharmonikov. Izbrali so jo izmed številnih mladih violončelistov z vsega sveta.

Zdaj se Irena udeležuje tudi mednarodnih mojstrskih delavnic s svetovnimi čelisti, akademik Dejan Despić in skladatelj Svetozar Saša Kovačević pa sta ji posvetila tudi nekaj svojih skladb.

 

Una Stanić je bila rojena leta 1997 v Beogradu. Tudi ona se je začela učiti violino pa tudi klavir pri petih letih. Danes študira pri Vesni Stanković-Moffatt na Univerzi za glasbo in umetnost v avstrijskem Gradcu.

Stanićeva je dobitnica prve nagrade na mednarodnem violinskem tekmovanju Remember Enescu v romunskem mestu Sinaia in posebne nagrade pro memoria Enescu za najboljšo interpretacijo skladb tega romunskega skladatelja. Prav tako je zmagala na mednarodnem tekmovanju Vittoria Caffa Righetti v italijanski Cortemilii, njena zbirka nagrad pa obsega še nekatera druga mesta in zmage v domovini. Leta 2010 se je uvrstila v finale IV. mednarodnega tekmovanja David Ojstrah v Moskvi. Leta 2013 jo je ArtLink imenoval za najbolj obetajočega mladega umetnika.

Una Stanić sodeluje s številnimi orkestri doma in v tujini. Je koncertna mojstrica v Beograjskem mladinskem orkestru.

 

Obe umetnici bo na klavirju spremljal finski pianist Uki Ovaskainen, ki od leta 2001 deluje kot korepetitor in klavirski spremljevalec na godalnem oddelku beograjske Fakultete za glasbo. Ovaskainen veliko koncertira kot solist pa tudi z orkestri v Srbiji, Nemčiji in na Finskem.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji