GAŠPER POPRIJAN, tuba
TEJA UDOVIČ KOVAČIČ, harmonika

7. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
11. januar 2024
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Gašper Poprijan, tuba
Kristina Golob, klavir

Teja Udovič Kovačič, harmonika

Program:
Jules Massenet, prir. Vikentios Gionanidis: Meditacija iz opere Thaïs
Darrol Barry: Koncert za tubo
Øystein Baadsvik: Vse bo v redu (Ordner Seg)
***
Georg Friedrich Händel: Suita št. 6 v fis-molu, HWV 431
I. Preludij
II. Largo
III. Gigue
Leoš Janáček: Naši večeri iz cikla Po zaraščeni poti
Urška Pompe: … milje in milje nad mojo glavo … (II)
Leoš Janáček: Odpihnjen list iz cikla Po zaraščeni poti
Domenico Scarlatti: Sonata v c-molu, K. 22
Joan Guinjoan: Zvoki zemlje (Sonidos de la tierra)

Gašper Poprijan je 20-letni tubist, ki prihaja iz velike glasbene družine. Glasbeno pot je začel z učenjem igranja pozavne na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje pri prof. Miranu Šumečniku. Po treh letih se je na pobudo profesorja preusmeril v igranje tube in se kmalu po začetku izobraževanja včlanil v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Zelo hitro je nastopil na prvem glasbenem tekmovanju, skozi leta pa jih je sledilo še kar nekaj. Izjemne rezultate je dosegal kot solist ali član skupine. Njegova glasbena pot ga je ponesla na srednješolsko glasbeno izobraževanje v Velenje, ki ga je lani končal pod mentorstvom prof. Mitje Škorjanca. Trenutno je študent prvega letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer danes študira pri prof. Josefu Steinböcku.

Kristina Golob je šolanje pričela v Glasbeni delavnici Osminka pri Miri Kelemen, učenje klavirja je nadaljevala na Umetniški gimnaziji Velenje pri Katji Žličar Marin, študij klavirja pa z odliko zaključila na Akademiji za glasbo v razredu Hinka Haasa. V okviru izmenjave se je dodatno izobraževala na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti pri Balazsu Szokolayu in Laszlu Borbelyju. Udeležila se je številnih državnih in mednarodnih tekmovanj ter se predstavila na mnogih nastopih in koncertih po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Poljskem, … Svoje klavirsko znanje je izpopolnjevala pri mednarodno priznanih profesorjih. Prejela je več srebrnih in zlatih plaket, prvih nagrad ter priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih (Slovenija, Italija, Srbija) v disciplinah klavir, solfeggio in klavirski duo. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Leta 2017 je bila uradna korepetitorka Mednarodnega tekmovanja za mlade glasbenike Oskar Rieding. Od leta 2019 je zaposlena kot korepetitorka in profesorica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Teja Udovič Kovačič, prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo za izjemne umetniške dosežke na koncertnih odrih, letos končuje študij harmonike v razredu red. prof. Boruta Zagoranskega. Izobraževala se je tudi pri prof. Marie-Andrée Joerger na Akademiji za glasbo v Strasbourgu. Je večkratna zmagovalka tekmovanj, kot so Mednarodno harmonikarsko tekmovanje v Pulju, PIF Castelfidardo, Mednarodno harmonikarsko tekmovanje v Trstu in Mednarodno tekmovanje Svirél, ter zmagovalka TEMSIG-a v letih 2023, 2020, 2017 in 2011. Solistično in v komornih sestavih je nastopala v koncertnih ciklih Festivala Ljubljana, Glasbene mladine Slovenije in Glasbene mladine ljubljanske, na Mednarodnem festivalu sodobne glasbe Bienale Koper, Festivalih Solo e da camera, na Festivalu de Chartres (Francija), na Klasiki v Portu (Hrvaška), ADG Sommerkonzerte (Nemčija), Festivalu Pro et contra (Hrvaška), Poletju v Celju in Variacijah – Hommage Franzu Lisztu. Na povabilo RTV Slovenija je posnela glasbeni portret za oddajo Mladi virtuozi. Kot solistka je s simfoničnim orkestrom NOVA Filharmonija krstno izvedla skladbo Corrada Rojaca Polja VI in z njimi posnela zgoščenko; nastopala je še s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Godalnim ansamblom Konservatorija v Strasbourgu, Obalnim komornim orkestrom, Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec ter harmonikarskimi orkestri Akademije za glasbo Ljubljana, Konservatorija Maribor in Accordiona.

Pomembne informacije

Splošni pogoji