Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, če bo posamezni dogodek zaradi epidemije odpovedan, bomo vsem kupcem vstopnic povrnili kupnino. Zaradi menjave ponudnika prodaje vstopnic lahko prihaja do neskladja med lokacijo in datumom posamezne prireditve. Več informacij: https://ljubljanafestival.si/aktualne-informacije-in-vracilo-kupnine-vstopnic/

Filharmonični orkester milanske Scale

Fabio Luisi, dirigent
Alessandro Taverna, klavir

ZAKLJUČEK 68. Ljubljana Festivala
30. avgust 2020
20.30
Kongresni trg
69€, 49€, 29€, 19€

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

  • Orkester je v bogati zgodovini sodeloval z uglednimi dirigenti
  • Od 2013 vsako leto tradicionalno organizirajo koncert na trgu pred milansko stolnico, ki ga obišče več kot 40.000 ljudi
  • Pozornost še posebej posvečajo repertoarju sodobne glasbe, saj že od začetka delovanja vsako leto izvedejo delo skladatelja našega časa.
  • V zadnjih 35 letih so priredili več kot 800 mednarodnih koncertov, med pomembne mejnike pa se uvrščata predvsem obisk Združenih držav Amerike z Riccardom Chaillyjem in Ljudske republike Kitajske z Myung-whun Chungom.

Program:
C. M. von Weber: Uvertura Oberon
L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58
L. van Beethoven: Simfonija št. 6 v F-duru, op. 68 “Pastoralna”

Zaključek Ljubljana Festivala označuje preplet vrhunskih italijanskih glasbenikov. Filharmonični orkester milanske Scale je leta 1982 ustanovil Claudio Abbado z glasbeniki iz tega gledališča s ciljem razvijati simfonični repertoar v kontekstu operne tradicije Scale. Prvi dirigent je bil Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti pa njegov naslednik (med letoma 1987 in 2005). Filharmonija tesno sodeluje z dirigenti Scale: Riccardom Chaillyjem, Danielom Hardingom, Danielejem Gattijem in Valerijem Gergijevim, ki je častni član skupaj z Georgesom Prêtrejem, Lorinom Maazelom in Wolfgangom Sawallischem. Fabio Luisi je umetniški vodja Simfoničnega orkestra v Dallasu in Züriške Opere ter glavni dirigent Danskega državnega simfoničnega orkestra. Je prejemnik Brucknerjevega prstana, nagrade, ki jo podeljujejo Dunajski simfoniki in častnega državnega naziva Cavaliere (vitez) Republike Italije. Alessandro Taverna, lavreat klavirskih tekmovanj v Minessoti, Londonu, Leedsu in Busoni v Bolzanu, z interpretacijami navdušuje stroko po vsem svetu. O njem pišejo, da je »naravni naslednik rojaka Artura Benedettija Michelangelija« in da njegova glasba »popelje naša občutja v njegove rodne Benetke« ter »vzbuja občudovanje«.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/