Filharmonični orkester milanske Scale

Fabio Luisi, dirigent
Solist: Alessandro Taverna, klavir

ZAKLJUČEK 68. Ljubljana Festivala
30. avgust 2020
20.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana
69€, 49€, 29€, 19€

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Spoštovani obiskovalci, zaradi koronavirusa je začasno omejeno zbiranje na javnih površinah. Vse kupce vstopnic obveščamo, da je skladno s prvim odstavkom 3. člena trenutno veljavnega Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji število obiskovalcev na organiziranih prireditvah omejeno na 500 obiskovalcev. Zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev in nastopajočih bomo v skladu z veljavnim odlokom vstop na prireditve do nadaljnjega omejili na 500 obiskovalcev. V primeru udeležbe večjega števila ljudi, vsi nadaljnji obiskovalci do prizorišča žal ne boste mogli dostopati.
Več: https://ljubljanafestival.si/aktualne-informacije-in-vracilo-kupnine-vstopnic/

Program:
W. A. Mozart: Uvertura k operi Figarova svatba, K. 492
L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58
L. van Beethoven: Simfonija št. 6 v F-duru, op. 68 “Pastoralna”

Zaključek Ljubljana Festivala označuje preplet vrhunskih italijanskih glasbenikov. Filharmonični orkester milanske Scale je leta 1982 ustanovil Claudio Abbado z glasbeniki iz tega gledališča s ciljem razvijati simfonični repertoar v kontekstu operne tradicije Scale. Prvi dirigent je bil Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti pa njegov naslednik (med letoma 1987 in 2005). Filharmonija tesno sodeluje z dirigenti Scale: Riccardom Chaillyjem, Danielom Hardingom, Danielejem Gattijem in Valerijem Gergijevim, ki je častni član skupaj z Georgesom Prêtrejem, Lorinom Maazelom in Wolfgangom Sawallischem. Fabio Luisi je umetniški vodja Simfoničnega orkestra v Dallasu in Züriške Opere ter glavni dirigent Danskega državnega simfoničnega orkestra. Je prejemnik Brucknerjevega prstana, nagrade, ki jo podeljujejo Dunajski simfoniki in častnega državnega naziva Cavaliere (vitez) Republike Italije. Alessandro Taverna, lavreat klavirskih tekmovanj v Minessoti, Londonu, Leedsu in Busoni v Bolzanu, z interpretacijami navdušuje stroko po vsem svetu. O njem pišejo, da je »naravni naslednik rojaka Artura Benedettija Michelangelija« in da njegova glasba »popelje naša občutja v njegove rodne Benetke« ter »vzbuja občudovanje«.

Koncert Filharmoničnega orkestra milanske Scale ob zaključku 68. Festivala Ljubljana je dogodek, ki vzporeja visoko umetniško vrednost z globokim simboličnim pomenom ter izpostavlja odlične kulturne odnose med našima državama in obenem potrjuje plodovito sodelovanje, ki se je v zadnjih letih razvilo med Festivalom, Italijanskim veleposlaništvom in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji s podporo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje.
Letošnja umestitev gostovanja milanskega orkestra na spored je po izjemo težkih mesecih, ki so zaznamovali prvo polovico 2020, ter pandemiji SARS-CoV-2 še posebno pomenljiva in je rezultat predanosti in vztrajnosti vseh vpletenih strani, od direktorja Festivala do umetnikov in ekipe te ugledne italijanske glasbene ustanove, ki jim vsem gre prisrčna zahvala. Milano je bilo eno od mest, ki jih je epidemija najhuje prizadela. Koncert v Ljubljani mi obenem ponuja  priložnost, da vse povabim, da se spomnimo na žrtve in da izrazimo občudovanje njegovim prebivalcem za požrtvovalnost in željo po ponovnem zagonu.
Upam, da bodo obiskovalci Festivala upoštevajoč zaščitne ukrepe lahko na polno uživali v nepozabnem italijanskem glasbenem večeru, kot tudi v celotnem in vedno mikavnem sporedu prireditev, ki nas bodo, kot smo jim bili že priča v preteklosti, spremljale čez poletje.

Carlo Campanile
Italijanski veleposlanik v Sloveniji

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

obveščamo vas, da sta skladno z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, v zaprtih javnih prostorih obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok.

Glede na obvezne predpisane preventivne ukrepe vse obiskovalce prosimo, da s seboj prinesejo svoje ustrezno zaščitno sredstvo, ki pokrije ustni in nosni predel obraza. V izogib zapletom predlagamo, da s seboj prinesete zaščitno masko.

Z namenom varovanja zdravja drugih udeležencev in nastopajočih si pridržujemo pravico, da obiskovalcu, ki ob vstopu na prizorišče s seboj ne bo imel ustreznega zaščitnega sredstva, ki pokrije ustni in nosni predel obraza, ali pa si ne bo želel razkužiti rok, ne dovolimo vstopa na prizorišče. Izrecno vas obveščamo, da vam v takšnem primeru ne bomo povrnili kupnine za vstopnico.

Nadalje si z namenom varovanja zdravja drugih udeležencev in nastopajočih pridržujemo pravico, da obiskovalcu, ki med dogodkom ne bo uporabljal ustreznega zaščitnega sredstva, ki pokrije ustni in nosni predel obraza (na primer, ker bo sredstvo snel z obraza), ali ki bo s svojimi ravnanji kakorkoli drugače ogrožal zdravje drugih udeležencev, odrečemo nadaljnjo pravico prisostvovati na prireditvi, in ga tudi odstranimo s pomočjo varnostne službe.

Obveščamo vas, da si v primeru vzpostavitve dodatnih omejevalnih ukrepov (na primer, vendar ne izključno, merjenje posameznikove telesne temperature) pridržujemo pravico, da posamezniku ob kakršnihkoli zadržkih zdravstvene narave ne dovolimo vstopiti na prizorišče.

Vse obiskovalce vljudno prosimo, da se obveznih in priporočenih preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 dosledno držijo ter s tem poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji