Ne zamudite danes, 6. avgusta,  ob 20.30 na Kongresnem trgu muzikal Nune v akciji, na voljo je le še nekaj vstopnic. Nakup lahko opravite na Blagajni Križank, spletni strani ljubljanafestival.si in vseh prodajnih mestih mojekarte.si.

Filharmonični orkester milanske Scale

Fabio Luisi, dirigent
Alessandro Taverna, klavir

ZAKLJUČEK 68. Ljubljana Festivala
30. avgust 2020
20.30
Kongresni trg
69€, 49€, 29€, 19€

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Spoštovani obiskovalci, zaradi koronavirusa je začasno omejeno zbiranje na javnih površinah. Vse kupce vstopnic obveščamo, da je skladno s prvim odstavkom 3. člena trenutno veljavnega Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji število obiskovalcev na organiziranih prireditvah omejeno na 500 obiskovalcev. Zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev in nastopajočih bomo v skladu z veljavnim odlokom vstop na prireditve do nadaljnjega omejili na 500 obiskovalcev. V primeru udeležbe večjega števila ljudi, vsi nadaljnji obiskovalci do prizorišča žal ne boste mogli dostopati.
Več: https://ljubljanafestival.si/aktualne-informacije-in-vracilo-kupnine-vstopnic/

 

  • Orkester je v bogati zgodovini sodeloval z uglednimi dirigenti
  • Od 2013 vsako leto tradicionalno organizirajo koncert na trgu pred milansko stolnico, ki ga obišče več kot 40.000 ljudi
  • Pozornost še posebej posvečajo repertoarju sodobne glasbe, saj že od začetka delovanja vsako leto izvedejo delo skladatelja našega časa.
  • V zadnjih 35 letih so priredili več kot 800 mednarodnih koncertov, med pomembne mejnike pa se uvrščata predvsem obisk Združenih držav Amerike z Riccardom Chaillyjem in Ljudske republike Kitajske z Myung-whun Chungom.

Program:
C. M. von Weber: Uvertura Oberon
L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58
L. van Beethoven: Simfonija št. 6 v F-duru, op. 68 “Pastoralna”

Zaključek Ljubljana Festivala označuje preplet vrhunskih italijanskih glasbenikov. Filharmonični orkester milanske Scale je leta 1982 ustanovil Claudio Abbado z glasbeniki iz tega gledališča s ciljem razvijati simfonični repertoar v kontekstu operne tradicije Scale. Prvi dirigent je bil Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti pa njegov naslednik (med letoma 1987 in 2005). Filharmonija tesno sodeluje z dirigenti Scale: Riccardom Chaillyjem, Danielom Hardingom, Danielejem Gattijem in Valerijem Gergijevim, ki je častni član skupaj z Georgesom Prêtrejem, Lorinom Maazelom in Wolfgangom Sawallischem. Fabio Luisi je umetniški vodja Simfoničnega orkestra v Dallasu in Züriške Opere ter glavni dirigent Danskega državnega simfoničnega orkestra. Je prejemnik Brucknerjevega prstana, nagrade, ki jo podeljujejo Dunajski simfoniki in častnega državnega naziva Cavaliere (vitez) Republike Italije. Alessandro Taverna, lavreat klavirskih tekmovanj v Minessoti, Londonu, Leedsu in Busoni v Bolzanu, z interpretacijami navdušuje stroko po vsem svetu. O njem pišejo, da je »naravni naslednik rojaka Artura Benedettija Michelangelija« in da njegova glasba »popelje naša občutja v njegove rodne Benetke« ter »vzbuja občudovanje«.

Koncert Filharmoničnega orkestra milanske Scale ob zaključku 68. Festivala Ljubljana je dogodek, ki vzporeja visoko umetniško vrednost z globokim simboličnim pomenom ter izpostavlja odlične kulturne odnose med našima državama in obenem potrjuje plodovito sodelovanje, ki se je v zadnjih letih razvilo med Festivalom, Italijanskim veleposlaništvom in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji s podporo italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje.
Letošnja umestitev gostovanja milanskega orkestra na spored je po izjemo težkih mesecih, ki so zaznamovali prvo polovico 2020, ter pandemiji SARS-CoV-2 še posebno pomenljiva in je rezultat predanosti in vztrajnosti vseh vpletenih strani, od direktorja Festivala do umetnikov in ekipe te ugledne italijanske glasbene ustanove, ki jim vsem gre prisrčna zahvala. Milano je bilo eno od mest, ki jih je epidemija najhuje prizadela. Koncert v Ljubljani mi obenem ponuja  priložnost, da vse povabim, da se spomnimo na žrtve in da izrazimo občudovanje njegovim prebivalcem za požrtvovalnost in željo po ponovnem zagonu.
Upam, da bodo obiskovalci Festivala upoštevajoč zaščitne ukrepe lahko na polno uživali v nepozabnem italijanskem glasbenem večeru, kot tudi v celotnem in vedno mikavnem sporedu prireditev, ki nas bodo, kot smo jim bili že priča v preteklosti, spremljale čez poletje.

Carlo Campanile
Italijanski veleposlanik v Sloveniji

Pomembne informacije

Splošni pogoji