Filharmonični orkester Baltskega morja
Nordijski labodi

Kristjan Järvi, dirigent

Vrhunci 69. Ljubljana Festivala
6. september 2021
19.00
Kongresni trg
59 €, 49 €, 39 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.
  • Orkester združuje glasbenike iz desetih nordijskih držav: Danske, Estonije, Finske, Nemčije, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Rusije in Švedske
  • Člani orkestra izvajajo glasbena dela na pamet, brez not, ter s svojimi pristopi presegajo meje klasične glasbe
  • Umetniški vodja in dirigent Kristjan Järvi izhaja iz evropske priznane družine dirigentov (Vallo, Neeme in Paavo Järvi)

Program:
A. Pärt: Labodja pesem za orkester
J. Sibelius: Labod iz Tuonele, tonska pesnitev za orkester, op. 22/3
P. I. Čajkovski, prir. K. Järvi: Labodje jezero, dramatična simfonija

Filharmonični orkester Baltskega morja združuje glasbenike iz desetih nordijskih držav. Vsak njihov koncert je edinstven spektakel zvoka, luči, vizualne umetnosti in koreografije. Pod vodstvom estonskega glasbenega vodje in ustanovitvenega dirigenta Kristjana Järvija z inovativnimi zamislimi vsak koncert preobrazijo v unikatno glasbeno potovanje. Program Nordijski labodi se osredotoča na veličastno bitje, ki simbolizira čistost, nedotaknjenost in plemenitost. Labodi poseljujejo obalo Baltskega morja in se pojavljajo v kulturah vseh nordijskih držav že od davnine. Tudi Arva Pärta navdihujejo. Šestinosemdesetletni estonski skladatelj, eden najvplivnejših našega časa, daje velik poudarek na spiritualnost, zakone narave in krog življenja. Vse to izraža v glasbi, ki je hipnotična in meditativna. Jean Sibelius je ustvaril štiri legende iz Kalevale – štiri simfonične pesnitve – na podlagi zbirke ljudske poezije severovzhodne Finske in Karelije (danes Rusije). Tretja iz niza nosi naslov Labod iz Tuonele in temelji na zgodbi o nordijskem mitološkem bitju iz podzemnega kraljestva mrtvih. Peter Iljič Čajkovski je simbol laboda uporabil v svojem najslavnejšem baletu Labodje jezero.

Pomembne informacije

Splošni pogoji