NOV TERMIN

Dunja Kalamir, violina
Laura Llozi, violina

11. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

18. marec 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
NOV TERMIN

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Obveščamo vas, da je bil koncert, predviden 17. februarja, zaradi bolezni prestavljen na 18. marec. Vsem imetnikom vstopnic sporočamo, da menjava ni potrebna. Ostali obiskovalci lahko brezplačne vstopnice za koncert prevzamete pri blagajni Križank.

Dunja Kalamir, violina
Jovanka Višekruna Janković, klavir
Stela Molnar, klavir

Laura Llozi, violina
Jovanka Višekruna Janković, klavir
Stela Molnar, klavir

Na sporedu:
J. S. Bach: Partita za violino solo št. 3 v E-duru, BWV 1006
L. van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 1 v D-duru, op. 12
E. Ysaÿe: Sonata za violino solo št. 2 v a-molu, op. 27
***
J. Brahms: Sonata za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108
M. Ravel: Tzigane
C. Saint-Saëns: Introdukcija in Rondo capriccioso v a-molu, op. 28

Dunja Kalamir, rojena v Srbiji, se je violine začela učiti s tremi leti. Njena prva učiteljica je bila prof. Biljana Stevanović, ki jo je kasneje spremljala tudi med desetletno glasbeno šolo. Trenutno študira na Univerzi za umetnost v Gradcu pri profesorici Vesni Stanković Moffat. Od mladih nog sodeluje na srbskih in mednarodnih violinskih tekmovanjih in festivalih; na njih je osvojila številne prve in posebne nagrade. Med drugim je v tem času imela priložnost sodelovati z izjemnimi violinisti in pedagogi, kot so Nemanja Radulović, Mi-Kyung Lee, Ingolf Turban, Angelo Xiang Yu, Tatjana Rizkova-Dudonova, Arkadij Vinokurov. Redno koncertira tudi s svojo teto, flavtistko iz Beograjske filharmonije Stano Krstajić, in nekaterimi najbolj znanimi srbskimi skladatelji.
Lani je bila nagrajena za najperspektivnejšo mlado umetnico v Srbiji, prestižno nagrado pa je prejela od umetniškega združenja umetnikov Artlink, kjer nastopa kot solistka in članica v orkestru.

Albanska violinistka Laura Llozi prihaja iz družine umetnikov. Violino je začela igrati, ko je bila stara pet let, s šestimi pa je šolanje nadaljevala na Umetniškem liceju v Tirani in ga leta 2018 končala z odličnim uspehom v razredu V. Tega. Od leta 2018 študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu S. Kamilarova, od leta 2019 pa študira tudi violino pri maestru M. Quarti. Pri sedmih letih je s prvim samostojnim koncertom nastopila v dvorani Narodnega gledališča opere in baleta v Tirani ter od takrat redno gostovala na številnih koncertih in recitalih na prizoriščih po domovini. Povabljena je bila na mednarodne festivale, kot sta bienale Noči klasične glasbe in ArtLink v Beogradu. Je prejemnica nagrad na mednarodnih tekmovanjih, kot so Këngët e Tokës, Pjetër Gaci, Tiranski talent, ARS Kosova in Evrovizijski mladi glasbeniki. Leta 2019 je prejela prvo nagrado na tekmovanju Vasca Abadijeva v Sofiji, istega leta pa jo je predsednik sveta Aldrin Dalipi odlikoval z zahvalo okrožja Tirana. Laura je tudi prva violina seksteta ArtLink Balkan Young Virtuosi, s katerim je imela več koncertov v Beogradu in Berlinu, od leta 2012 pa je najmlajša članica Albanskega mladinskega orkestra, Tiranske filharmonije in orkestra Europe-an Spirit of Youth in Orchester des Jeunes de la Méditerranée, s katerim je med drugim nastopila v več državah pod vodstvom A. Ceccata, P. Herasa-Casada, G. Cortija, J. M. Ferrana in I. Corettija. Z repertoarjem, ki sega od baročne glasbe do glasbe 21. stoletja, je Laura nastopila na številnih koncertih kot solistka, v komornih zasedbah in orkestrih v Albaniji, Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem, Nizozemskem, v Srbiji, Makedoniji, Črni gori, Bolgariji itd.

Pianistka Jovanka Višekruna Janković je magistrirala na beograjski Univerzi za umetnost.  Istočasno je zaključila tudi vzporedni podiplomski študij pod vodstvom Lazla Baranjaja na Glasbeni akademiji Franza Liszta v Budimpešti, sodelovala pa je tudi na številnih mojstrskih tečajih in delavnicah znanih pedagogov in pianistov. Nastopala je kot solistka skupaj z mnogimi orkestri in sodelovala na številnih recitalih ter v večdisciplinarnih projektih doma in v tujini. Vrsto let je bila asistentka profesorja za klavir na beograjski Fakulteti za glasbo in podpredsednica društva Mladi – EPTA (Evropsko združenje klavirskih pedagogov) v Srbiji, leta 2004 pa je ustanovila združenje umetnikov ArtLink. Jovanka Višekruna Janković je veliko svojega časa in energije posvetila spodbujanju mladih talentov v Srbiji, o čemer priča tudi nagrada ArtLink za najobetavnejšega mladega umetnika, ki jo je osnovala leta 2005 in se vsako leto podeli najboljšim srbskim glasbenikom. Leta 2013 je organizirala tudi mednarodni ArtLink Festival v Beogradu. Ga. Višekruna Janković si je za spodbujanje kulturnega sodelovanja prizadevala vrsto let, zato so jo leta 2015 izvolili za predsednico Srbskega združenja festivalov, organizacije, ki je članica Evropskega združenja festivalov. Leto pozneje so jo izbrali za članico odbora EFA, ArtLink pa je prejel status vozlišča EFFE za zahodni Balkan v projektu EFFE, ki ga vodi Evropsko združenje festivalov. Jovanka Višekruna Janković je tudi ustanoviteljica regionalnega komornega orkestra Camerata Balcanica. Zaradi izjemnega dela in predanosti, ki jo je namenila spodbujanju kulturnega sodelovanja, so go. Višekruno Janković leta 2017 počastili s sprejetjem v francoski viteški red umetnosti in leposlovja (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Stela Molnar se je rodila leta 2001 v Novem Sadu v Srbiji. V Novem Sadu je obiskovala glasbeno šolo Isidorja Bajića, in sicer razred Olge Borzenko. Udeležila se je številnih državnih in mednarodnih tekmovanj: Sirmium Music Fest (prva nagrada), mednarodno tekmovanje Sonus (Hrvaška, prva nagrada), državno tekmovanje v Srbiji (prva nagrada), tekmovanje Classic Pure Vienna (Avstrija, prva nagrada) itd. Leta 2017 je v beograjski mestni hiši izvedla koncert s komornim orkestrom ArtLink, leta 2019 pa v sklopu svetovne klavirske konference (WPC) solistični koncert v mestni hiši v Novem Sadu. Udeležila se je tudi številnih mojstrskih tečajev, med drugim pri Ani Ulajevi, Zoltanu Fuzesseryju, Lovretu Marušiću, Sofii Glimson, Ireni Kofman, Nataliji Trull, Sontraudu Speidelu, Andreju Jasinskem, Ani Malikovi. V letih 2019 in 2020 je osvojila štipendijo za nadarjene glasbenike. Leta 2020 je začela dodiplomski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (KUG) v Gradcu v Avstriji pri prof. Ayami Ikebi, leta 2021 pa nadaljevala študij pri prof. Aimi Marii Labra-Makk.

Pomembne informacije

Splošni pogoji