Dunja Kalamir, violina
Laura Llozi, violin

10. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

17. februar 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Dunja Kalamir, violina
Vladimir Ačimović, klavir

Laura Llozi, violina
Vladimir Ačimović, klavir

Na sporedu:
J. S. Bach: Partita za violino solo št. 3 v E-duru, BWV 1006
L. van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 1 v D-duru, op. 12
E. Ysaÿe: Sonata za violino solo št. 2 v a-molu, op. 27
***
L. van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 7 v c-molu, op. 30, št. 2
J. Brahms: Sonata za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108
M. Ravel: Tzigane
C. Saint-Saëns: Introdukcija in Rondo capriccioso v a-molu, op. 28

Dunja Kalamir, rojena v Srbiji, se je violine začela učiti s tremi leti. Njena prva učiteljica je bila prof. Biljana Stevanović, ki jo je kasneje spremljala tudi med desetletno glasbeno šolo. Trenutno študira na Univerzi za umetnost v Gradcu pri profesorici Vesni Stanković Moffat. Od mladih nog sodeluje na srbskih in mednarodnih violinskih tekmovanjih in festivalih; na njih je osvojila številne prve in posebne nagrade. Med drugim je v tem času imela priložnost sodelovati z izjemnimi violinisti in pedagogi, kot so Nemanja Radulović, Mi-Kyung Lee, Ingolf Turban, Angelo Xiang Yu, Tatjana Rizkova-Dudonova, Arkadij Vinokurov. Redno koncertira tudi s svojo teto, flavtistko iz Beograjske filharmonije Stano Krstajić, in nekaterimi najbolj znanimi srbskimi skladatelji.
Lani je bila nagrajena za najperspektivnejšo mlado umetnico v Srbiji, prestižno nagrado pa je prejela od umetniškega združenja umetnikov Artlink, kjer nastopa kot solistka in članica v orkestru.

Albanska violinistka Laura Llozi prihaja iz družine umetnikov. Violino je začela igrati, ko je bila stara pet let, s šestimi pa je šolanje nadaljevala na Umetniškem liceju v Tirani in ga leta 2018 končala z odličnim uspehom. Pri sedmih letih je s prvim samostojnim koncertom nastopila v dvorani Narodnega gledališča opere in baleta v Tirani ter od takrat redno gostovala na številnih koncertih in recitalih na prizoriščih po domovini. Povabljena je bila na mednarodne festivale, kot sta bienale Noči klasične glasbe in ArtLink v Beogradu. Je prejemnica nagrad na mednarodnih tekmovanjih, kot so Këngët e Tokës, Pjetër Gaci, Tiranski talent, ARS Kosova in Evrovizijski mladi glasbeniki, ter tudi prva violina seksteta ArtLink Balkan Young Virtuosi, s katerim je imela več koncertov v Beogradu in Berlinu. Od leta 2012 je najmlajša članica Albanskega mladinskega orkestra, Tiranske filharmonije in orkestra Europe-an Spirit of Youth in Orchester des Jeunes de la Méditerranée, s katerim je med drugim nastopila v več državah pod vodstvom A. Ceccata, P. Herasa-Casada, G. Cortija, J. M. Ferrana in I. Corettija. V letu 2018 je opravila avdicijo za sprejemni izpit na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju ter istega leta zmagala v domačem glasbenem šovu Virtuozi v Albaniji.

Vladimir Ačimović je osnovno glasbeno izobraževanje končal v razredu prof. M. Kurteve (Bolgarija). Diplomiral je na Glasbeni gimnaziji v Nišu v razredu prof. S. Novaković. Trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu v razredu prof. M. Černjavske in na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu v razredu prof. L. Stanković. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto nagrad, vključno s prvo. Uspešno je nastopal v Srbiji, Rusiji, na Češkem, v Italiji, Bolgariji, Avstriji, Belgiji, Liechtensteinu, Švici, Romuniji, Španiji, Nemčiji in Severni Makedoniji. Kot predstavnik srbskega Ministrstva za kulturo je kot solist sodeloval s Predsedniškim orkestrom Ruske federacije pod taktirko maestra Antona Orlova, zaslužnega umetnika Ruske federacije, na koncertu v prestižni dvorani sv. Jurija v Veliki kremeljski palači na festivalu Melodika Pokoleniy 31. maja 2015. Leta 2012 je prejel nagrado Constantinus, ki jo podeljujejo najobetavnejšim glasbenikom, mlajšim od 18 let. Je tudi štipendist Ministrstva za šolstvo Republike Srbije. Vladimir je prejel nagrado dositeja srbskega Ministrstva za mladino in šport ter nagrado Srbske akademije znanosti in umetnosti, ki jo podeljujejo najobetavnejšim mladim talentom za dosežke na področju kulture. Je prejemnik glasbene štipendije Go Styria! za leto 2019.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS št. 174/ 2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom predpisane pogoje. Več informacij tukaj.