Dorotea Senica, flavta
Luka Mitev, fagot
Lara Hrastnik, harfa

16. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

30. marec 2021
18.30
Prenos v živo iz Viteške dvorane Križank
Brezplačen ogled
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dorotea Senica, flavta
Luka Mitev, fagot
Lara Hrastnik, harfa

Program:
C. Debussy: Sonata za flavto, fagot in harfo
H. Villa Lobos: Bachianas Brasileiras št. 6 za flavto in fagot, A 392
M. Grandjany:
Rapsodija za harfo, op.10

A. Jolivet: Božična pastorala
M. Ravel, prir. C. Salzedo: Sonatine za trio

Dorotea Senica, rojena leta 1997, je začela igrati prečno flavto z osmimi leti na mariborskem konservatoriju pri Valeriji Kamplet in pri njej tudi maturirala. S 15 leti je opravila sprejemni izpit na redni študij koncertne smeri flavta v razredu prof. Michaela Martina Koflerja na Univerzi Mozarteum v Salzburgu ter vzporedno obiskovala študij na Umetniški gimnaziji v Mariboru. Junija 2018 je z odliko diplomirala ter nadaljevala z magistrskim študijem, od septembra 2020 pa je na študijski izmenjavi v Parizu, kjer se izpopolnjuje pri prof. Philippu Bernoldu. Tekmuje že od 10. leta in je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih mnogokrat osvojila največ točk. Med njimi izstopa državno tekmovanje Temsig leta 2016, kjer je kot najmlajša udeleženka v najvišji kategoriji dosegla 100 točk in posebne nagrade, med drugimi tudi koncert z orkestrom Slovenske filharmonije. Nazadnje je osvojila prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Dutch International Flute Competition 2019. Kot solistka je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom SNG Maribor ter madžarskim orkestrom Mendelssohn Chamber Orchestra. Marca 2018 in februarja 2020 pa je igrala kot substitutka v simfoničnem orkestru Münchenskih filharmonikov.
Dorotea je prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, štipendistka Mednarodne glasbene akademije v Liechtensteinu ter Gallusova varovanka. Svoje znanje je večkrat izpopolnjevala tudi na poletnih šolah pri M. Zupanu, M. Lipovšek, L. Hawlina Prešiček, M. M. Koflerju, M. Beliču, E. Klambauerju, P. Bernoldu ter na seminarjih pri J. Galwayju, K.-H. Schützu, J. Beaudimentu, J. Hurel, Bevcilu, J. Balintu, A. Lieberknecht, A. Kacjanu in M. Bajt.

Fagotist Luka Mitev, rojen v Postojni, se je začel učiti fagot pri očetu Zoranu Mitevu. Izobraževanje je nadaljeval na ljubljanskem Glasbenem konservatoriju in tu leta 2015 dobil Škerjančevo nagrado. Udeležil se je več državnih tekmovanj in dosegal odlične rezultate s prvimi nagradami in prejel tudi vseh sto točk. V sezoni 2012/2013 je opravil avdicijo za Mladinski orkester Evropske unije (EYUO), s katerim še vedno sodeluje. Je eden izmed petih finalistov projekta Za njimi stojimo, ki so igrali s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Igral je tudi kot solist s simfoničnim orkestrom češkega radia v znamenitem praškem Rudolfinumu. Predstavil se je na številnih recitalih Glasbene mladine ljubljanske, Festivala Ljubljana ter Glasbene mladine Slovenije. Lani je bil povabljen na eno največjih tekmovanj Praška pomlad (Prague spring) ter spomladansko turnejo slavnega mladinskega orkestra Gustava Mahlerja (GMJO), žal sta bila oba dogodka zaradi pandemije koronavirusa odpovedana. Je štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pri profesorju Marcu Postinghelu, trenutno pa se izobražuje na izmenjavi v Hannovru, v razredu prof. Benceja Bogányija. Redno se udeležuje številnih seminarjev in svoje glasbeno znanje poglablja pri priznanih glasbenikih in profesorjih, kot so S. Azzolini, S. Schilli, G. Núñez, G. Mandolesi, E. Pahud, S. Canuti, R. Vlatković in drugi.

Lara Hrastnik se je pri sedmih letih začela učiti harfo na Glasbeni šoli v Celju in tam maturirala. Leta 2018 je končala prvo stopnjo dodiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mojce Zlobko Vagl, pri kateri zdaj nadaljuje magistrski študij. Vzporedno opravlja magistrski študij na Mozarteumu v Salzburgu pri profesorju Stephenu Fitzpatricku. Redno se udeležuje tekmovanj in dosega odlične uspehe. Leta 2018 je prejela prvo nagrado na državnem tekmovanju Temsig ter posebna priznanja za doseženih sto točk za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Leta 2019 pa 2. nagrado s harfističnim duom na tekmovanju komornih skupin z brenkali “4. Harfe-Kammermusik Wettbewerb” (Avstrija). Januarja 2017 je s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani izvedla Händlov Koncert za harfo v B-duru, op. 4/6, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Aprila 2019 pa je z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedla Glierov Koncert za harfo v Es-duru. Lara redno koncertira solo, igra s komornimi sestavi in v orkestrih. Dodatno se je izobraževala pri številnih znanih profesorjih, kot so: I. Zingg, M.-P. Langlamet, A. Lenaerts, P. van der Heide, G. Wentink idr.

Pomembne informacije

Splošni pogoji