Carl Orff: Carmina Burana

Odprtje 62. Ljubljana Festivala

1. julij 2014
21.15
Kongresni trg
39, 29, 19, 9 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dirigent: Uroš Lajovic
Solisti: Aida Čorbadžić, Marko Cvetko, Ivo Jordanov
Orkester Slovenske filharmonije; Orkester in zbor SNG Opera in balet Ljubljana;
Slovenski komorni zbor; Akademski zbor Ivan Goran Kovačić; Zbor Narodnega gledališča Sarajevo

Na odprtju 62. Ljubljana Festivala bo več kot 300 glasbenih umetnikov izvedlo eno najbolj bleščečih partitur 20. stoletja, kantato nemškega skladatelja Carla Orffa, Carmino Burano.

Po navdušujoči predstavitvi skladbe 8. junija 1937 je avtor pisal založniku: »Vse, kar sem napisal doslej in kar ste, žal, natisnili, lahko daste v star papir! S Carmino Burano se začenjajo moja dela!«

Kantata, ki je pravzaprav namenjena scenski izvedbi, je sestavljena iz 24 stavkov, v katerih nastopajo orkester, zbor in trije solisti. Besedilo iz 11. in 12. stoletja je večinoma v srednjeveški latinščini, a tudi v stari nemščini in francoščini, in predstavlja širok lok posvetnih tem o sreči, blaginji, minljivosti življenja, pomladi, o užitkih in nevarnostih pitja, iger na srečo, požrešnosti in poželenja.

Kljub temu, da je bila skladba prvotno napisana za odrsko uprizoritev, pa je njena glasba tako prepričljiva, duhovita in barvita, da dandanes to Orffovo umetnino večinoma izvajajo na koncertnem odru.

Tokratna izvedba bo združila kar dva orkestra, tri zbore, tri soliste, bosansko sopranistko Aido Čorbadžić, tenorista Marka Cvetka in baritonista Iva Jordanova. Dirigentsko paličico bo v rokah držal izkušeni in vedno prepričljivi maestro Uroš Lajovic.

Na dan dogodka možnost nakupa vstopnic za stojišča po 5 €, otroci do 14. leta brezplačno na stojiščih.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji