BELORUSKI DRŽAVNI KOMORNI ORKESTER

Razprodano
2. julij 2014
20.00
Unionska dvorana, Grand hotel Union
Razprodano

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dirigent: Evgenij R. Buškov
Solistka: Veronika Pradzed, cimbale

Program

W. Kilar: Orawa za godalni orkester
V. Kurian: Koncert za cimbale in komorni orkester
E. Grieg: Godalni kvartet v g-molu, št. 1, op. 27, verzija za komorni orkester

Beloruski državni komorni orkester je že skoraj petdeset let eden najpomembnejših beloruskih glasbenih ansamblov. Ustanovil ga je organist, skladatelj in dirigent Oleg Janšenko, več kot petindvajset let pa ga je vodil Jurij Cirjuk. Sedanji umetniški vodja in dirigent je častni ruski umetnik Evgenij Buškov. Prav pod njegovim vodstvom se je program izjemno razširil in številna dela so v njihovi izvedbi doživela krstne izvedbe doma in v tujini.

Z ansamblom je nastopilo veliko pomembnih solistov, kot so bili Nikolaj Petrov, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovič, Elisso Virsaladze, naš stari znanec Aleksander Rudin, Aleksander Mogilevski, Paul Badura-Skoda, pa tudi dirigenti Jacob Bergman iz ZDA, Cristian Florea iz Španije.

Beloruski državni komorni orkester veliko gostuje po vsem svetu in je vselej zaželen gost na najprestižnejših glasbenih festivalih.

Evgenij Buškov je bil violinist in v osemdesetih letih zmagovalec na štirih največjih violinskih mednarodnih tekmovanjih. Dirigentski debi je imel leta 1999 v Franciji, nato pa so ga v goste povabili vsi pomembni ruski orkestri pa tudi azijski in južnoameriški ansambli.

Legendarni pianist Paul Badura-Skoda je o njem dejal: »To je eden najboljših dirigentov, s katerimi sem sodeloval v zadnjem desetletju!«

Posebnost programa, ki mu bomo prisluhnili, je nedvomno Kurianov Koncert za cimbale in komorni orkester s solistko Veroniko Pradzed, saj so cimbale kot solistični inštrument ob spremljavi orkestra redek gost koncertnih odrov.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji