BEETHOVNOVA 9. SIMFONIJA in 3. KLAVIRSKI KONCERT

Charles Dutoit, dirigent

VRHUNCI 68. Ljubljana Festivala
2. julij 2020
20.00
Cankarjev dom
59, 39, 29, 19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Klubovci Festivala Ljubljana si lahko do 18. marca 2020 zagotovite vstopnice po predprodajni ceni. Če v klub Festivala Ljubljana še niste včlanjeni, lahko to storite na: https://ljubljanafestival.si/klub/
Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir
Orkester Slovenske filharmonije

***

Sabina Cvilak, sopran
Monika Bohinec, mezzosopran
Egils Silins, basbariton
Orkester in zbor Slovenske filharmonije 
Komorni zbor Megaron

 

Program:

Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 3 v c-molu, op. 37
***
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 9 v d-molu, op. 125

Mesec julij bo slavnostno otvorila veličastna himna združene Evrope, Beethovnova Deveta simfonija, ki po mnenju mnogih  izraža občutje brezpogojne povezanosti med ljudmi in vero v humanistične ideale.

Ludwig van Beethoven je Deveto simfonijo ustvarjal vse življenje, v njej pa so se zgostila vsa njegova življenjska in glasbena spoznanja. Leta 1822 je po motivih švicarske ljudske pesmi zapisal glavno temo četrtega stavka, celotno simfonijo pa je nato ustvarjal vse do konca leta 1823. Šele ko je končal prve tri stavke, se je odločil, da bo vključil tudi soliste in zbor, kar je bila za tisti čas zelo tvegana odločitev. Delo, ki ga je končal v začetku leta 1824 je bilo že v času nastanka izjemno napredno, predvsem zaradi razširitve koncepta simfoničnega orkestra, orkestrskega aparata ter svoje sporočilnosti. Prva izvedba, ki jo je Beethoven dirigiral takrat že popolnoma gluh, je bila na Dunaju maja istega leta, zgodovinsko gledano pa so njeno izvedbo zaznamovale številne posebne priložnosti. Tako so jo denimo izvajali ob vnovičnem odprtju Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu, padcu berlinskega zidu, vgradili so jo v sondo in jo poslali  v vesolje, kjer bi človeške dosežke ponesla morebitnim nezemljanom, prav tako pa je tudi postala himna nove, združene Evrope.

Tokrat boste lahko glasbeni mojstrovini prisluhnili v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko večkrat odlikovanega švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je nedavno prejel prestižno zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe, od leta 2018 pa nosi naziv glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/