Anja Podpečan, flavta
Tine Bizajl, basovska pozavna

10. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

11. februar 2021
18.30
Prenos v živo iz Viteške dvorane Križank
Brezplačen ogled
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Anja Podpečan, flavta
Andreja Kosmač, klavir

Tine Bizajl, basovska pozavna
Denys Masliuk, klavir

Program:
G. Ph. Telemann: Fantazija št. 6 v d-molu, TWV 40:7
C. Reinecke: Sonata za flavto in klavir, op. 167, “Undine”
H. Dutilleux: Sonatina
***
E. Ewazen: Koncert za basovsko pozavno in klavir
F. Hidas: Meditacija za solistično basovsko pozavno
S. Hyldgaard: Koncert Borealis

Anja Podpečan je nižjo glasbeno šolo obiskovala v Zagorju, kjer se je učila flavto pri prof. Nataši Burger. Šolanje je nadaljevala v razredu prof. Lize Hawlina Prešiček, na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter prejela Škerjančevo nagrado, ki jo konservatorij podeljuje najuspešnejšim dijakom in mladim umetnikom za posebne dosežke. Po maturi je študij nadaljevala na Glasbeni akademiji v Detmoldu, v razredu prof. Janosa Balinta, in tam končala bakalavreat in magisterij. Že vse od začetka prejema številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter kot solistka, komorna glasbenica in članica orkestrov nastopa po Evropi. Od leta 2005 se redno udeležuje tudi seminarjev pri priznanih domačih in tujih flavtistih, kot so P. Alanko, W. Auer, E. Beynon, Ph. Bernold, J. Beaudiment, J. Hurel, W. Bennett, A. Oliva, C. Jans, A. Lieberknecht in drugi. Trenutno je študentka na salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Michaela Koflerja in akademistka v orkestru Münchenske filharmonije.

Pianistka Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu D. Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri S. Gadžijevu, M. Van Den Hoeku na Dunajskem konservatoriju ter mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiju, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že med študijem je imela več samostojnih in komornih koncertov doma in na tujem; je nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj in dobitnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Arhivsko je snemala za RTV Slovenija in italijanski RAI ter sodelovala pri izdaji več zgoščenk. Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ, Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in leta 2004 kot predstavnica Slovenije z moskovskim Komornim orkestrom Kremelj. Trenutno se posveča predvsem komorni glasbi in nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, zlasti pevci in flavtisti. Pogosto kot korepetitorka sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Tine Bizajl je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli v Piranu v razredu Mirka Orlača, nadaljeval na koprski gimnaziji pri Albertu Kolblu in Andražu Cenciču, od leta 2015 študira na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru pri Jonasu Bylundu in Tomerju Maschkowskem. Znanje je poglabljal na mojstrskih tečajih pri priznanih pozavnistih, kot so L. Karlin, M. Steinkühler, J. Juul, S.-E. Eriksson, A. Mazzucco, M. Massong, D. Kranjc. Na državnem tekmovanju Temsig je prejel srebrno nagrado (2008) in dvakrat zlato (2011, 2014), leta 2017 je bil prvonagrajenec kategorije III.a (tenor pozavna), letos pa prvonagrajenec v kategoriji III. B (bas pozavna). Na mednarodnem tekmovanju Svirel je prejel bronasto priznanje (2010), srebrno (2013) in dvakrat zlato (2009, 2017); na mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu je leta 2013 osvojil zlato plaketo in drugo nagrado. Igral je v številnih zasedbah, kot so Operni orkester Braunschweig, Simfonični orkester Van het Oosten, Pozavnistični kvartet akademije za glasbo Hannover, v orkestru Junge Norddeutsche Philharmonie, Trobilni ansambel Friesenblech, Orkester Slovenske filharmonije, en Big Band, Obalni pihalni orkestri in drugi.

Denys Masliuk se je rodil v ukrajinskem mestu Khmelnitski. Osnove klavirja je dobil v domovini, nato pa je bil sprejet na Glasbeni licej pri Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji. S svojo virtuoznostjo, nenavadno zrelo in poglobljeno interpretacijo je nase opozoril tudi na tekmovanjih. Kot najbolj obetaven mlad pianist Glasbenega liceja pri Akademiji za glasbo v Minsku, je večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnim simfoničnim orkestrom Ukrajine. Z odliko je leta 2002 zaključil šolanje na Akademiji za glasbo v Minsku, ter za dosežke prejel štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Belorusije. Študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih nastopov na koncertnih odrih in festivalih v Nemčiji. Dodatno se je izobraževal pri priznanih profesorjih K. H. Kämmerlingu, I. Lazku, K. Boginu, V. Margulisu. Leta 2005 je zmagal na dveh mednarodnih tekmovanjih in sicer junija na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni in decembra na tekmovanju »San Nicolò di Bari« v Bariju v Italiji. Februarja 2009 je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju »Aleksander Skrjabin« v italijanskem Grossettu. Masliuk že nekaj let živi in deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru, v Sloveniji. Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem…V Sloveniji se je predstavil na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom Sežana…

Pomembne informacije

Splošni pogoji