ANA MIR, rog
GODALNI KVARTET OPIFEX

12. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
4. april 2024
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Ana Mir, rog
Stefan Pajanović, klavir

Godalni kvartet Opifex
Nikola Pajanović, violina
Laura de Wolff, violina
Rebeka Skok, viola
Sara Čano, violončelo

Program:
L. Lebič: In voce cornus
A. Wilder: Sonata št. 3 za rog in klavir
E. Bozza: Sur les Cimes
***
C. Debussy: Godalni kvartet v g-molu, op. 10

Ana Mir je glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Škofja Loka, v razredu prof. Igorja Maroševiča in kasneje prof. Alojza Kompana. Po šestih letih nižje glasbene šole je izobraževanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Metoda Tomaca. Po končanem srednješolskem izobraževanju se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je junija 2023 diplomirala v razredu prof. Boštjana Lipovška. V poletnem semestru 2022/23 se je udeležila Erasmusove izmenjave na Državni visoki šoli za glasbo v Trossingenu pri prof. Saaru Bergerju. Magistrski študij od oktobra 2023 nadaljuje na salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Matíasa Piñere in vzporedno pri prof. Boštjanu Lipovšku na ljubljanski Akademiji za glasbo. Je prejemnica različnih nagrad in priznanj na mednarodnih in nacionalnih tekmovanjih. Med drugim je leta 2019 s kvartetom rogov Et Cetera osvojila srebrno priznanje na TEMSIG-u. Leta 2020 in 2023 je prejela prvo nagrado in zlato priznanje na TEMSIG-u. Sodeluje v različnih komornih sestavih, orkestrih po Sloveniji in v tujini, med drugim tudi s Slovensko filharmonijo in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Maja 2021 je uspešno opravila avdicijo in se pridružila Orkestru SNG Opere in Baleta Ljubljana. Aprila 2022 je z Orkestrom Slovenske filharmonije kot ena izmed solistov izvedla Moje melodije za osem rogov in orkester Helmuta Lachenmanna. Znanje redno izpopolnjuje pri uglednih profesorjih, kot so Radovan Vlatković, Johannes Hinterholzer, Dale Clevenger, David Cooper, Sarah Willis, Markus Bruggaier, Szabolcs Zempléni in Saar Berger.

Stefan Pajanović, rojen leta 1996, je začel igrati klavir pri petih letih v razredu Lilijane Žerajić. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim je na Mednarodnem glasbenem tekmovanju ARS NOVA v Trstu trikrat zapovrstjo osvojil prvo nagrado. Na Mednarodnem tekmovanju za mlade glasbenike Euritmia v Italiji je leta 2009 prejel drugo nagrado, leta 2011 pa osvojil prvo nagrado in drugo mesto. Leta 2007 je na TEMSIG-u prejel srebrno plaketo, leta 2010 pa zlato plaketo in tretjo nagrado. V letih 2011–2015 se je šolal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Lidije Malahotky Haas. Njegov tedanji glasbeni razvoj potrjujejo nagrade na tekmovanjih v Povolettu 2014, memorialu Jurica Murai v Varaždinu 2015 ter na TEMSIG-u leta 2013, kjer je prejel srebrno plaketo. Šolanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jasminke Stančul, v študijskem letu 2018/2019 pa je študiral v okviru Erasmusove izmenjave na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Septembra lani je kot solist nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Znanje klavirja izpopolnjuje na seminarjih in poletnih glasbenih šolah pri uglednih in svetovno uveljavljenih pianistih ter pedagogih, kot so Ruben Dalibaltayan, Aleksandar Madžar, Konstantin Bogino, Markus Bellheim, Aleksandar Serdar in drugi. V letih 2020 in 2021 je deloval kot korepetitor na poletni operni akademiji maestra Georgea Pehlivaniana, sodeloval pa je tudi s SNG Opera  balet Maribor. Trenutno je zaposlen kot korepetitor v SNG Opera in balet Ljubljana.

Godalni kvartet Opifex sestavljajo violinista Nikola Pajanović in Laura de Wolff, violistka Rebeka Skok ter violončelistka Sara Čano. S pianistom Petrom Bubolo sodelujejo tudi kot klavirski kvintet. Umetniški vodja ansambla je Aleksandra Čano Muharemović, trenutno pa se izobražujejo v razredu prof. Emila Cantorja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Prvi koncert so izvedli v dvorani Radovljiške graščine, celovečerni koncert pa v Avditoriju Portorož. S prof. Tadejem Kenigom so igrali na Festivalu Ribnica, kjer so ob Dvořákovem Ameriškem kvartetu izvedli še Kvintet za klarinet in godala  Carla Marie von Webra ter skladbo za Godalni kvartet in klarinet  Nine Šenk. V sklopu Glasbene mladine ljubljanske so bili izbrani za koncertni cikel Ob klavirju,  ki so ga izvedli v Slovenski filharmoniji, kjer so igrali Schumannov Klavirski kvintet v Es-duru.  Marca 2023 so na TEMSIG-u osvojili prvo nagrado in posebno priznanje za interpretacijo skladbe Krzysztofa Pendereckega Godalni kvartet št. 3.  Prvi violinist Nikola Pajanović je v Ljubljani magistriral junija 2023, trenutno pa se dodatno izobražuje na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Sara Čano je iz violončela diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, svoj študij pa nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer študirata tudi Rebeka Skok in Laura de Wolff.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Sorodni dogodki

LUKA OVČJAK, evfonij
MIA KRISTAN, tolkala

10. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

7. marec 2024 ob 19.00

Viteška dvorana, Križanke

7

marec

četrtek

LUKA OVČJAK, evfonij
MIA KRISTAN, tolkala

10. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

19.00

Viteška dvorana, Križanke

ŽAN PEČENIK, evfonij
BLAŽ KOZJEK, pozavna

11. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

14. marec 2024 ob 19.00

Viteška dvorana, Križanke

14

marec

četrtek

ŽAN PEČENIK, evfonij
BLAŽ KOZJEK, pozavna

11. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

19.00

Viteška dvorana, Križanke

7. Zimski festival