2. finalni večer Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana

Finalisti
RICARDO CASTRO, dirigent
Simfonični orkester RTV Slovenija

Zaključek 6. Zimskega festivala
4. marec 2023
18.00
Cankarjev dom
29 €, 24 €, 19 €, 14 €
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.


Vse obiskovalce obveščamo, da se bo 2. finalni večer Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana zaradi radijskega prenosa v živo začel točno ob 18.00. Vljudno vas prosimo, da zato na prizorišče pridete nekoliko prej.

Vrstni red tekmovalcev:

Yuanfan Yang

S. Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30

***

Yangrui Cai

S. Prokofjev: Koncert za klavir in orkester št. 2 v g-molu, op. 16

***

Kai-Min Chang

S. Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30

Program v 3. etapi bo povezovala Tajda Lekše.

Festival Ljubljana s prireditvami bogati in izobražuje družbo, soustvarja višjo kulturno ozaveščenost ter zagotavlja izkustva, ki širijo miselni okvir. V duhu tega bo potekalo Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana, ki bo prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v našem prostoru. Svoje znanje in izkušnje na izjemno visoki ravni bo na dveh finalnih večerih izkazalo šest mladih pianistov. Širšemu občinstvu se bodo predstavili s klavirskim koncertom, ki ga bodo izvedli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in pianista Ricarda Castra, prvega Brazilca, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi. Imenovanje ga je postavilo ob bok najuglednejšim osebnostim v zgodovini zahodne glasbe. Zaznamovale so ga številne glasbene osebnosti, s katerimi je sodeloval, med njimi Friedrich Gulda, Alicia de La Rocha, Martha Argerich in Maria João Pires, s katero je imel leta 2003 niz recitalov po vsej Evropi. Od leta 2007 v Bahii vodi organizacijo, ki sledi načelom El Sistema v Venezueli; tam je umetniški vodja in dirigent mladinskega orkestra.

 

Za študente in dijake so pri blagajni Križank na voljo brezplačne vstopnice za vse koncerte Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, vendar le ob predložitvi veljavne študentske oz. dijaške izkaznice.

Ob nakupu vstopnic za oba finalna večera tekmovanja vam nudimo 20 % popust, ki ga lahko uveljavljate pri blagajni Križank.

 

  • Mednarodnega klavirskega tekmovanja se bo udeležilo 24 tekmovalcev iz 16 držav
  • V vseh etapah tekmovanja bo pianiste ocenjevala strokovna devetčlanska žirija pod predsedstvom Dubravke Tomšič Srebotnjak
  • Ricardo Castro je na pobudo vlade države Bahia osnoval projekt NEOJIBA (Državni centri za mladinske in otroške orkestre Bahie)
  • Simfonični orkester RTV Slovenija je sodeloval z velikani popularne klasične glasbe, kot so José Carreras, Placido Domingo in Andrea Bocelli ter duo 2Cellos
  • Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah

Pomembne informacije

Splošni pogoji