ADDA SIMFÒNICA ALICANTE IZDAL NOV ALBUM

09. 05. 2024

Pretekli četrtek, 2. maja, je ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA) pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta izdal novo zgoščenko z naslovom Le divin poème. Izšla je pri založbi ARIA classics, na njej pa so interpretirali Simfonijo št. 3 v c-molu, op. 43 Aleksandra Skrjabina, ki jo je podnaslovil Božanska pesem. Skladatelj je delo napisal med letoma 1904 in 1905 v Švici in je bilo premierno izvedeno istega leta v Gledališču du Châtelet v Parizu pod taktirko madžarskega režiserja Arthurja Nikischa. Delo je bilo posneto v živo na koncertu 2. februarja 2023, ki je požel vsestranske pohvale kritikov in javnosti.

Španski dirigent med drugim sodeluje s slovito gledališko skupino La Fura dels Baus, s katero je na lanski ediciji Ljubljana Festivala predstavil spektakel Pastorala za planet. Pred kratkim je z orkestrom iz Alicanteja prejel dve nominaciji za grammy in latin grammy ter tri s strani Španske glasbene akademije za album Ritmo: The Chick Corea Symphony Tribute, ki ga je produciral Fernando Arias, direktor ARIA classics.

Prav na 72. Ljubljana Festivalu se bo 23. julija ob 21.00 v Križankah ADDA Simfònica Alicante pod vodstvom Vicenta poklonil Chicku Corei. Ameriški jazz pianist in skladatelj je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Svoj prvenec Tones for Joan’s Bones je posnel leta 1966, jeseni 1968 pa je začel s snemanjem in turnejo z Milesom Davisom. Z nagrado grammy je bil nagrajen kar 27-krat, nominiran pa več kot 70-krat. Na odru se bodo orkestru pridružili Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D‘Rivera. Ta je bil ustanovni član kubanske skupine Irakere, v osemdesetih letih pa je začel voditi številne skupine v ZDA. Je edini izvajalec, ki je prejel nagrado grammy tako v kategoriji klasične kot latino glasbe. Na Ljubljana Festivalu je nazadnje nastopil pred 30 leti.

Orkester bo z dirigentom nastopil še naslednji večer, 24. julija, ob 21.00 v Križankah. Solist bo Fabio Furia, svetovno znani koncertni izvajalec, skladatelj in aranžer, je eden od najpomembnejših bandoneonistov v Evropi. Letos se bo poučeval tudi v sklopu Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana 2024. Glasbeniki bodo predstavili špansko obarvan glasbeni večer. Tako kot sam tango je Astor Piazzolla najprej doživel odobravanje zunaj Argentine, toda do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil širše sprejet tudi v svoji domovini. Štirje letni časi v Buenos Airesu so njegovo zrelo delo nastalo leta 1970. Kot uvod v omenjeno delo bomo prisluhnili plesni skladbi sodobnega mehiškega skladatelja Artura Márqueza, po premoru bosta sledili še andaluzijsko navdihnjena suita Triogelni klobuk  Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela.

Koncert Chick Corea Symphony Tribute Ritmo je del Paketa poletnih ritmov, kjer lahko z nakupom ene vstopnice prisluhnite kar štirim nepozabnim koncertom (Arturo O’Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra, Margareth Menezes ter Zappa Day in Ljubljana) za samo 99 €.