ŠPANSKE NOČI

ADDA SIMFÒNICA ALICANTE (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA)
JOSEP VICENT, dirigent
FABIO FURIA, bandoneon

 
 
24. julij 2024
21.00
Križanke
29 €, 39 €, 49 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Program:
Arturo Márquez: Danzón št. 2
Astor Piazzolla: Štirje letni časi v Buenos Airesu
***
Manuel de Falla: Trirogelni klobuk, suita
Maurice Ravel: Boléro

Tango Astorja Piazzolle, imenovan nuevo tango, je zaradi svoje kromatičnosti, elementov jazza ter razširjenega inštrumentarija sprva naletel na odpor. Tako kot sam tango je Piazzolla najprej doživel odobravanje zunaj Argentine, toda do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil širše sprejet tudi v svoji domovini, kjer so ga videli kot rešitelja tanga, danes pa ga izvajajo tudi klasični poustvarjalci. Štirje letni časi v Buenos Airesu  so zrelo delo, ki je nastalo leta 1970. Suito bo izvedel ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki je postal ključni del glasbene scene v pokrajini Valencia. Orkester bo vodil šef dirigent Josep Vicent, ki slovi kot pionir pri raziskovanju novih formatov poustvarjanja. Z orkestrom iz Alicanteja je sodeloval pri številnih uspešnih odrskih produkcijah ter svetovnih premierah del slogovno različnih umetnikov. Med drugim sodeluje s slovito špansko gledališko skupino La Fura dels Baus, s katero je na lanski ediciji predstavil spektakel Pastorala za planet . Na bandoneon bo igral Fabio Furia, ki je za svoj instrument odprl akademijo v Italiji in redno koncertira ter organizira mojstrske tečaje. Kot uvod v Štiri letne čase v Buenos Airesu  bo izvedena plesna skladba sodobnega mehiškega skladatelja Artura Márqueza, po premoru pa bosta sledili andaluzijsko navdihnjena suita Triogelni klobuk  Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela.

  • Josep Vicent je sodeloval s številnimi vodilnimi orkestri, med drugim Rotterdams Philharmonisch (Filharmoničnim orkestrom iz Rotterdama), Orchestre de Chambre de Paris (Pariškim komornim orkestrom), National Orchestra of Spain (Španskim nacionalnim orkestrom), Gewandhausorchester Leipzig (Gewandhaus orkestrom iz Leipziga), London Symphony Orchestra (Londonskim simfoničnim orkestrom), Royal Philharmonic Orchestra (Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Londona)
  • ADDA Simfònica Alicante je nastopil s priznanimi dirigenti in solisti, kot so Valerij Gergijev, Maria João Pires, Paquito d’Rivera, Ramón Vargas, Pablo Sáinz-Villegas, Joaquín Riquelme, Stefanie Irányi, Juan Pérez Floristán in drugi
  • pod Vicentovim vodstvom orkester redno premierno izvaja dela sodobnih skladateljev (Nicola Campogrande, Óscar Navarro, Jesse Passenier, Michael Nyman, Vicent Egea, Ximo Cano, David Mora, Per Egland, Jesús Mula)
  • prva učiteljica harmonike Fabia Furie je bila Slovenka Eliana Zajec, kasneje je izobraževanje nadaljeval prav tako pri Slovencu Corradu Rojacu, ki ni samo akordeonist, ampak tudi eden od vodilnih slovenskih sodobnih skladateljev

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Sorodni dogodki

NINGBO SYMPHONY ORCHESTRA
JI YU, dirigent
YUANCHUN YU, pipa

Simfonični orkester iz Ningboja

29. julij 2024 ob 20.00

Slovenska filharmonija

29

julij

ponedeljek

20.00

Slovenska filharmonija