V slovo profesorju Božidarju Tumpeju (1929–2020)

09. 07. 2020

Fagotist Božidar Tumpej, rojen leta 1929, se je v svoji plodoviti karieri marsikomu vtisnil v srce. Glasbeno se je začel izobraževati že v mladosti na Ptuju, v Gradzu, Ljubljani in Beogradu, kjer je na Fakulteti za glasbeno umetnost leta 1954 diplomiral in leta 1970 tudi magistriral.

Že med izobraževanjem je Božidar Tumpej nastopal tako doma kot v tujini. Leta 1953 je na Festivalu moderne glasbe v Bayreuthu navdušil švicarskega dirigenta in profesorja Victorja Desarzensa, ki ga je povabil v Švico, kjer je Tumpej postal fagotist solist komornega orkestra v Lozani in profesor na tamkajšnjem konservatoriju. Leta 1958 mu je pripadla tudi čast, da je sodeloval na prvem izvajanju Okteta Paula Hindemitha, leta 1962 pa se je vrnil v Beograd, kjer je nastopal kot prvi fagotist beograjske filharmonije. Dvajset let kasneje se je preselil v Slovenijo in do upokojitve deloval kot prvi fagotist orkestra Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana ter kot profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je poučeval fagot in komorno igro.

Na svoji umetniški poti je po vsej Evropi nastopal s številnimi svetovno znanimi umetniki, kot so Yehudi Menuhin, André Lardrot, David Ojstrah, Paul Hindemith in Charles Dutoit. Kot solist je igral ob spremljavi orkestra beograjske filharmonije, lozanskega komornega orkestra, komornega orkestra iz Maintza, simfoničnega orkestra iz Dubrovnika, simfoničnega orkestra RTV Slovenija in številnih drugih. Za svoje delo je profesor Tumpej prejel številne nagrade. Že kot študent je leta 1954 dosegel drugo mesto na prestižnem mednarodnem tekmovanju ARD v Münchnu, leta 1970 je prejel posebno nagrado Društva glasbenih umetnikov Srbije za najboljšo izvedbo koncerta v sezoni 1969/1970, leta 1976 pa nagrado za najboljše izveden recital v sezoni. Leta 1981 ga je beograjska filharmonija nagradila tudi z zlatim emblemom.

Močan pečat je pustilo tudi Tumpejevo pedagoško delo – njegovi študenti so priznani komorni in orkestrski glasbeniki, ki delujejo v različnih simfoničnih, radijskih in opernih orkestrih tako v Sloveniji kot v tujini. Med drugim je bil prvi mentor članov mednarodno uveljavljenega dua Claripiano Dušana Sodje in Tatjane Kaučič ter fagotista Zorana Miteva. Njegovi nekdanji študenti so septembra v sodelovanju s Festivalom Ljubljana tudi oblikovali koncert, posvečen njegovi 90-letnici.