Skladatelj Giorgio Battistelli prejemnik zlatega leva za življenjsko delo

15. 09. 2022

Na včerajšnji izvedbi dela Jules Verne, komorne fantazije za trio tolkal, tri glasove, trobento in klavir, v gledališču La Fenice se je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek srečal tudi z avtorjem skladbe Giorgiem Battistellijem.

Skladatelj Giorgio Battistelli in direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek

Koncert je bil izveden v okviru letošnjega 66. Beneškega bienala, danes pa je bil skladatelj nagrajen z zlatim levom za življenjsko delo. Battistelli velja za enega najpomembnejših sodobnih italijanskih umetnikov. Priznanje je prejel za svoje dosežke na področju eksperimentalnega glasbenega gledališča in obsežnega opernega opusa, ki je bil izveden v najpomembnejših evropskih kulturnih ustanovah.

Skladatelj je svojo profesionalno pot začel v 60. letih prejšnjega stoletja s projekti za eksperimentalno gledališče in ti so postali ključni za nadaljnje raziskovanje na področju zvočne teatralizacije. Med taka dela spada tudi Experimentum Mundi (1981), glasba, napisana za enega igralca, osem ženskih glasov, šestnajst obrtnikov in tolkalca. Doživela je že 400 izvedb po vsem svetu in velja za temeljno delo instrumentalnega glasbenega gledališča.

Več si lahko preberete tukaj.

Ob prejemu nagrade Giorgiu Battistelliju iskreno čestitamo!