Oglejte si prve utrinke z znamenitega baleta Grk Zorba

12. 04. 2024

Na letošnjem poletnem festivalu bomo ponovno gostili SNG Maribor, ki bo tokrat nastopil z baletom Grk Zorba. Na 72. Ljubljana Festivalu si ga bomo lahko ogledali v Poletnem gledališču Križank 27. junija ob 21. uri. Ravno danes, 12. aprila, pa bo balet premierno izveden v domačem SNG Maribor.

Grk Zorba, predstava v dveh dejanjih in 22 prizorih, je svetovno premiero doživel 6. avgusta 1988 na odru Arene di Verona (Veronske arene). Nato je bil izveden v več kot 35 državah, ogledalo pa si ga je več kot tri milijone gledalcev. Dramski balet je zasnovan po motivih romana Življenje in nravi Aleksisa Zorbe Nikosa Kazantzakisa. Vsem dobro pa je poznana tudi filmska različica, istoimenska kultna klasika režiserja Michaela Cacoyannisa, ustvarjena leta 1964. Film je bil za nagrado oskar nominiran kar sedemkrat, prejel je tri.

Balet Grk Zorba

Baletna zgodba z edinstvenimi lekcijami o življenju in ljubezni bo na ogled v sveži podobi, s povsem novim plesnim elanom in v prenovljeni koreografiji slovitega baletnega ustvarjalca Lorce Massina, sina legendarnega koreografa in baletnega plesalca Léonida Massina. Lorca Massine je koreografiral več kot petdeset baletov in glasbenih produkcij, znan pa je tudi po postavitvah očetovih koreografskih del na sodobne odre, leta 2005 so trije baleti Léonida Massina postali tudi del repertoarja Bolshoi Theatre (Akademskega državnega Bolšoj teatra iz Rusije).

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na že 72. Ljubljana Festivalu in ta edinstveni baletni spektakel doživite skupaj z nami!