Oglejte si koncert Samo1planet v arhivu RTV Slovenija

19. 11. 2021

V arhivu RTV Slovenija RTV 4D si lahko brezplačno ogledate posnetek koncerta Slovenskega mladinskega orkestra z zasedbo Katalena Samo1planet iz letošnjega 69. Ljubljana Festivala.

Slovenski mladinski orkester je ponosni ambasador pobude Samo1planet, ki je del projekta konzorcija uglednih slovenskih institucij in ministrstev Care4Climate, ki želi z ozaveščanjem in spreminjanjem naših navad prispevati k ohranitvi planeta. Ohranitev zelenega in zdravega planeta je še ena od prioritet mladih, zato jo s ponosom podpirajo in razširjajo s svojim glasom.

V okviru tega projekta je na Ljubljana Festivalu potekal tudi letošnji koncert. Slovenski mladinski orkester sestavljajo najperspektivnejši glasbeniki, stari od 12 do 22 let. Pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh in v aranžmajski preobleki Matije Krečiča so v sodelovanju z zasedbo Katalena poskrbeli, da je slovenska glasbena dediščina zaživela v sveži energiji.

Skupina Katalena se zvrstno sprehaja med popularno in ljudsko glasbo in že vrsto let sodi med bolj prepoznavne etno bende pri nas. Navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, jih s svežimi pristopi prikaže v popolnoma novi luči in prepriča še tako zahtevnega poslušalca. Prav katalenska odprtost, drznost in prostor za igrivo improvizacijo je bila navdih za sodelovanje z orkestrom v letu, ko skupina Katalena praznuje dvajset let delovanja.