Martha Argerich in Zubin Mehta v Musikvereinu

14. 03. 2024

Legendarna pianistka Martha Argerich, ki je na Ljubljana Festivalu nastopila že večkrat, nazadnje leta 2021, bo v petek, 15. marca 2024, nastopila v dunajskem Musikvereinu. Pri interpretaciji Koncerta za klavir in orkester v G-duru Maurica Ravela jo bodo spremljali Wiener Philharmoniker (Dunajski filharmoniki), izvedbo pa bo vodil cenjeni maestro Zubin Mehta.  Pianistka in dirigent pa bosta nastopila tudi na prireditvah 72. Ljubljana Festivala.

Zubin Mehta že od nekdaj sodi med najprepoznavnejše svetovne glasbenike. Kot glasbeni direktor se je izkazal v številnih orkestrih po svetu, New York Philharmonic (Newyorško filharmonijo) je med drugim vodil kar trinajst let, kar je najdlje v njeni zgodovini. Leta 1969 je postal glasbeni svetovalec Israel Philharmonic Orchestra (Izraelskega filharmoničnega orkestra), leta 1977 njegov glasbeni vodja, od leta 1981 je to funkcijo nastopil dosmrtno. Je prejemnik številnih častitljivih nagrad, med drugim mu je leta 2019 za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. Maestro je sodeloval s številnimi opernimi hišami, tokrat pa bo s Teatro del Maggio Musicale Fiorentino sodeloval na treh koncertnih večerih.

Na gala koncertu, ki bo na sporedu 9. julija, bomo prisluhnili Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkestru Majskega glasbenega festivala v Firencah) in violinistki Lani Trotovšek. Na sporedu bodo tri izmed najprepoznavnejših del Ludwiga van Beethovna. 8. in 10. julija pa bo na sporedu še opera Trubadur Giuseppeja Verdija v režiji Stefanie Grazioli.

72. Ljubljana Festival bo veličastno 3. septembra zaključila Martha Argerich z interpretacijo Koncerta za klavir in orkester v G-duru Maurica Ravela, ki ga prežemajo vplivi jazza in baskovske tradicijske glasbe. Spremljal jo bo Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita. Vrhunski maestro, ki je med drugim prejemnik častne nagrade na področju klasične glasbe in zlate medalje Kraljevega filharmoničnega združenja, s Festivalom Ljubljana sodeluje že nekaj časa. Slavna pianistka in maestro pa sta skupaj pri nas nastopila že leta 2021 na 69. poletnem festivalu.

Celoten program je na voljo na ljubljanafestival.si. V času predprodaje, ki traja do 26. marca (razen za koncerte Uroš Perić – 20 let, Oto Pestner in Vlado Kreslin), so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20 % popusta, v redni prodaji pa do 10 % popusta na nakup vstopnic.V Klub se lahko včlanite tukaj.