Žiga Kališnik, tuba
Inti Pucihar, tolkala

8. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

4. februar 2021
18.30
Prenos v živo iz Viteške dvorane Križank
Brezplačen ogled
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Žiga Kališnik, tuba
Karine Gišjan Roškar, klavir

Inti Pucihar, tolkala
Lian Pucihar, klavir

Program:
R. V. Williams: Šest angleških ljudskih skladb
J. Barnes: Koncert za tubo in orkester, op. 69
S. Rahmaninov: Vokaliza, op. 34, št. 14
***
E. Séjourné: Koncert za marimbo
A. I. Glinska:
Toccata

Žiga Kališnik se je začel glasbeno izobraževati pri osmih letih z učenjem diatonične harmonike v Glasbeni šoli Laško-Radeče. Tam je glasbeno pot nadaljeval z učenjem tube pri prof. Davidu Kajiču, pod mentorstvom katerega je tudi maturiral na I. gimnaziji v Celju. Ob koncu šolanja je prejel naziv naj glasbenika I. gimnazije v Celju in Glasbene šole Celje. Trenutno je študent drugega letnika na Mozarteumu v Salzburgu. Svoje znanje je poglabljal na mojstrskih tečajih pri priznanih tubistih, kot so Roger Bobo, Sergio Carolino, Steven Mead, Josef Steinbock, Uroš Vegelj, James Gourlay, Nejc Merc, Uroš Košir. Je dobitnik prvih in drugih nagrad na regionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Na mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu je v letih 2016 in 2018 dosegel prvo nagrado, v letih 2016 in 2017 prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu in leta 2017 drugo nagrado na državnem tekmovanju Temsig. Prav tako se je udeležil tekmovanj kot član v različnih komornih sestavih in orkestrih in z njimi osvojil prve nagrade.

Pianistka Karine Gišjan Roškar je začela igrati klavir s štirimi leti. Z odliko je končala posebno glasbeno šolo in študij na Državnem konservatoriju Rimskega – Korsakova v Sankt Peterburgu, kjer je leta 2008 magistrirala. Sedem let je bila zaposlena na konservatoriju v St. Peterburgu, zdaj živi in uči v Sloveniji na Srednji glasbeni šoli v Celju kot profesorica klavirja in korepetitorka. Karine je zmagovalka številnih mednarodnih glasbenih tekmovanj v Franciji, Bolgariji in Rusiji. Leta 2003 je prejela prvo nagrado in naziv najboljša korepetitorka tekmovanja na glasbenem tekmovanju na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu. Gostovala je na koncertnih turnejah na Poljskem, Švedskem, Finskem, v Nemčiji, Avstriji, ZDA, na Nizozemskem, v Angliji in Sloveniji. Leta 2006 je kot solistka igrala na slovesnosti ob podelitvi naziva častnega meščana Sankt Peterburga predsedniku Vladimirju Putinu. Kot korepetitorka je sodelovala s SNG Maribor in SNG Opera in balet Ljubljana ter priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Mate Bekavac, Miloš Mlejnik, Sabina Cvilak, Karolina Šantl Zupan, Alessandro Švab in Stanko Arnold.

Inti Pucihar, rojen v Ljubljani, se je pri šestih letih začel učiti tolkala pri prof. Jaki Strajnarju. Glasbeno šolanje je nadaljeval na Glasbeni šoli Vrhnika pri prof. Nastji Jerman, kasneje pa se je zasebno učil pri prof. Simonu Klavžarju. Je dijak četrtega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Je član Simfoničnega orkestra KGBL, občasno pa sodeluje tudi pri orkestru Glasbene šole Vrhnika. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri prof. N. J. Živković, Davidu Panzlu, Katarzyni Myćki in Philippu Lamprechtu. Je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj (Svirel, Temsig). V zadnjem času se veliko posveča igranju vibrafona, tako klasičnega kot jazz, kjer je njegov mentor in korepetitor njegov oče Jaka Pucihar. Preizkuša se tudi v kompozicijskih vodah.

Lian Pucihar se je začel učiti klavir pri šestih letih v razredu prof. dr. Ilonke Pucihar na Glasbeni šoli Vrhnika, z osmimi leti je pouk klavirja nadaljeval pri prof. Kaji Stražar. Sedaj obiskuje prvi letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, smer jazz klavir pri prof. Veljku Glodiću, vzporedno pa ga klavirsko igro poučuje prof. Tadej Horvat. Med drugim se uči tudi saksofon pri prof. Zali Kejžar.

Pomembne informacije

Splošni pogoji