L. Bernstein: WEST SIDE STORY, muzikal

ZGODBA Z ZAHODNE STRANI

27. junij 2022
21.00
Križanke
49 €, 39 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.
  • West Side Story ali Zgodba z zahodne strani je ena največjih glasbenih uspešnic dvajsetega stoletja. Premiera leta 1957 je doživela kar 732 ponovitev, čemur je sledila turneja po vseh večjih mestih ZDA z 249 ponovitvami.
  • Po nadvse uspešni produkciji v ZDA je Zgodba z zahodne strani doživela izjemen uspeh tudi v britanski različici na londonskem West Endu z več kot tisoč ponovitvami.
  • Izvirna postavitev muzikala Zgodba z zahodne strani je na Broadwayu doživela še tri različice v letih 1980, 2009 in 2020. Najuspešnejša je bila tista iz leta 2009 s 748 ponovitvami in več kot milijon prodanimi vstopnicami, medtem ko je produkcijo iz leta 2020 prekinila epidemija covida po zgolj 24 predstavah.
  • V vlogi Tonyja bi moral po zamisli avtorja muzikala Arthurja Laurentsa nastopiti James Dean, a je kmalu po tem tragično umrl.
  • Postavitev muzikala Zgodba z zahodne strani, ki jo je zasnoval in pripravil Mykal Rand, bo premiero in prve štiri ponovitve doživela na letošnjem jubilejnem Ljubljana Festivalu.

Knjiga: Arthur Laurents
Besedilo: Stephen Sondheim
Glasba: Leonard Bernstein
Režiser in koreograf originalne produkcije: Jerome Robbins

Režiser in koreograf: Mykal Rand
Producentka, direktorica kastinga: Danielle Tarento
Glasbeni vodja: Michael Bradley
Pomočnik glasbenega vodje: Jon Ranger
Scenograf in kostumograf: Jason Denvir
Oblikovalec zvoka: Chris Whybrow
Oblikovalec luči: Andrew Exeter

Zasedba:
Tony: Adam Filipe
Maria: Rosalia Morales
Anita: Philippa Stefani
Riff: Christopher Parkinson
Bernardo:Fernando Mariano
Chino: Alex Abad Cabedo
Diesel: Tobias Turley
Akcija: Travis Ross
A-Zajec: Sam Brown
Mali John: Joseph Peacock
Velika riba: Joshua De La-Garde
Slehernica: Annie Southall
Graziella: Lulu-Mae Pears
Velma: Maddy Ambus
Pepe: Lucas Piquero
Luis: Samuel Routley
Indio: Wade Lewin
Rosalia: Serina Mathews
Consuelo: Leah Vassell
Francisca: Gabriela Acosta
Narednik Krupke/ Dohtar: Paul Kemble
Poročnik Schrank/ Rokodaj: Scott Armstrong

Simfonični orkester RTV Slovenija

Leta 1957 so na Broadwayu premierno uprizorili muzikal Zgodba z zahodne strani. Zgodovina umetniškega središča Novega sveta sicer sega v 18. stoletje, pomemben razvojni trenutek tamkajšnje glasbene umetnosti pa so muzikali skladatelja Richarda Rodgersa in tekstopisca Oscarja Hammersteina II. (Moje pesmi, moje sanje idr.). Zgodba z zahodne strani je v tradiciji muzikalov obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe pomenila precejšen odmik; snov je bila v tistem času aktualna, zgodba se konča tragično, glasbo pa je pisal dirigent in skladatelj Leonard Bernstein, ki je na koncertne odre postavljal dela velikanov klasične glasbe. Odzivi na prvo izvedbo so bili navdušujoči; kritiki so muzikal opisali kot provokativen in umetelen spoj glasbe, plesa in zgodbe, ki uteleša utrip in sladkobo mesta, ki nikoli ne spi. Dogaja se na Manhattnu v sredini petdesetih let 20. stoletja in prikazuje rivalstvo med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija nezmožnost ljubezni med pripadnikoma različnih tolp. Zgodba z zahodne strani obstaja tudi v filmskih različicah; pod najnovejšo se je kot režiser leta 2021 podpisal Steven Spielberg.

 

Muzikal bo izveden v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Pomembne informacije

Splošni pogoji