ŽAN PEČENIK, evfonij
BLAŽ KOZJEK, pozavna

11. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
14. marec 2024
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Žan Pečenik, evfonij
Katalin Petér, klavir

Blaž Kozjek, pozavna
Mateja Hladnik, klavir

Program:
Antonio Vivaldi: Sonata za violončelo št. 3 v a-molu, RV 43
Karl Jenkins: Koncert za evfonij
John Golland: Mir
***
Eugen Reiche: Koncert za pozavno in klavir št. 2 v A-duru
Enrique Crespo: Improvizacija št. 1 za pozavno solo
Lars Erik Larsson: Koncertino za pozavno in klavir št. 7, op. 45
Eugène Bozza: Balada za pozavno in klavir, op. 62

Žan Pečenik je končal Konservatorij za glasbo in balet Maribor, kjer je bil vsa štiri leta dijak pri prof. Nejcu Mercu. V srednji šoli se je udeležil številnih državnih in mednarodnih tekmovanj v solo kategoriji in kategoriji komornih skupin. Njegovi dosežki so izjemni, med drugim je osvojil prvo zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu v solo kategoriji in prvo zlato plaketo s posebno pohvalo za doseženih sto točk s komorno skupino SlideZone Ansamble. Znanje je izpopolnjeval pri svetovno uveljavljenih profesorjih, kot so Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Rüedi in James Gourlay. Žan se je v preteklih letih predstavil kot solist z različnimi orkestri, najodmevnejši pa je bil solistični nastop aprila 2019 s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor, s skladbo The Green Hill, skladatelja Berta Appermonta. Od 10. leta je redni član Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma in od leta 2017 tudi zasedbe Brass Band Slovenija. Je prejemnik nagrade dr. Romana Klasinca za izjemne dosežke na področju glasbe za 2018/2019. Šolanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer obiskuje drugi letnik podiplomskega študija v razredu prof. Nejca Merca.

Katalin Péter je bila rojena v Kanjiži v Vojvodini. Že v mladosti se je odločila za glasbo in se začela učiti klavir in kitaro. Srednjo šolo klavirja je končala v Subotici pri prof. Marije Sekelj, leta 1993 diplomirala, čez dve leti končala še magisterij pri prof. Arbu Valdmi na novosadski Akademiji za glasbo. Že v študijskih letih je bila večkrat prvonagrajena na republiških in zveznih tekmovanjih mladih glasbenikov. Kot solistka je nastopala z Vojvodinskim mladinskim orkestrom, Novosadskim komornim orkestrom in Subotiško filharmonijo. Koncertirala je v vseh večjih kulturnih središčih bivše Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Beograd, Ljubljana) in tudi v tujini. Snemala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd in RTV Slovenija. Danes je zaposlena kot korepetitorka in učiteljica klavirja na KGBL v Ljubljani. Večkrat se je tudi pojavila kot interpretinja sodobne slovenske glasbe na Noči slovenskih skladateljev DSS.  Kot umetniška sodelavka sodeluje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Večkrat je bila sodelujoča pianistka na glasbenih seminarjih in mednarodnih tekmovanjih.

Blaž Kozjek je dvajsetletni pozavnist iz Domžal. V drugem razredu osnovne šole je začel obiskovati  pouk pozavne v Glasbeni šoli Domžale, kjer je opravil šest let nižje glasbene šole pri prof. Luki Einfaltu in dve leti višje glasbene šole pri prof. Damjanu Tomažinu. Po končani osnovni šoli se  je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je opravil štiri leta pozavne v razredu prof. Andreja Karbe in tudi maturiral. Med šolanjem na konservatoriju je prejel številne nagrade na različnih tekmovanjih. Leta 2020 je na TEMSIG-u osvojil srebrno plaketo in tretjo nagrado ter leta 2023 zlato plaketo in prvo nagrado, leta 2021 je na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu prejel prvo nagrado ter leta 2022 na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Luigi Cerritelli tretjo. Znanje je izpopolnjeval na različnih mojstrskih tečajih pri uglednih pozavnistih, kot so György Gyivicsan, Jesper Busk Sørensen, Fabrice Millischer in Tomer Maschkowski. Sodeloval je tudi na poletnem orkestrskem taboru Musica Creativa, Slovenskem mladinskem orkestru (SMO) in pri Ljubljanskem mednarodnem orkestru (LIO). Prav tako je leta 2023 kot solist nastopil v zasedbi kvarteta pozavn s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Redno sodeluje tudi pri Godbi Domžale in v Simfoničnem orkestru Domžale – Kamnik. Študij pozavne nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dušanu Kranjcu.

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. J. Lovšeta. Med študijem je v programu Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu, Norveška. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj deluje kot višja strokovna sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Pomembne informacije

Splošni pogoji